Progrese mari raportate de BMW Startup Garage privind motoarele electrice. Prototipurile Deep Drive le și confirmă.

vezi galeria foto

BMW Startup Garage și compania DeepDrive din München sunt pregătite să testeze un motor electric revoluționar. Conceptul dispune de tehnologie cu rotor dublu și se așteaptă să ofere prestații super-eficiente și putere la discreție, caracteristici asimilabile unui spectru larg de aplicații.


După un proiect-pilot de succes cu rezultate promițătoare în teste de laborator, BMW Group și DeepDrive plănuiesc acum primul lor test pe teren. Ca urmare, pe unele modele produse de BMW Group vor fi instalate diferite versiuni ale noului motor, iar performanțele acestora vor fi evaluate pe șosea.

Conceptul inovator DeepDrive aduce la un loc două motoare electrice într-o singură unitate și le face să funcționeze variat-modulat, creând o sursă de forță motrice extrem de compactă, eficientă din punct de vedere energetic și cu o densitate mare a cuplului. Într-un motor electric convențional, statorul mișcă fie un rotor intern, fie unul extern. Prin conceptul de rotor dublu propus de DeepDrive, statorul poate să antreneze două rotoare simultan. Designul compact și greutatea redusă a carcasei ansamblului permit instalarea în miezul roților (în interiorul jantelor), fiecare roată având astfel propriul său motor electric. Tehnologia poate fi folosită și într-un sistem tradițional de propulsie centralizată, în care un motor pune în mișcare o punte cu roți sau chiar un vehicul.


BMW a fost primul producător important care a ddat atenție conceptului promovat de DeepDrive și a intensificat colaborările cu ei încă de la Salonul IAA 2021. Tehnologia este deja remarcabil de matură: „Prototipurile DeepDrive au depășit cu mult specificațiile noastre orienative’, spune Karol Virsik, șeful departamentului de cercetare și tehnologii pentru vehicule de la BMW Group. „Este cu adevărat neobișnuit ca, într-un stadiu atât de timpuriu și cu o tehnologie complet nouă, rezultatele să fie convingătoare pe toată linia.’


După un interval pe bancul de probe, viabilitatea conceptului a fost confirmată, motorul Deep Drive oferind rezultate de top. Următorul pas este să validare în lumea reală, pe drum. Motoarele amplasate în roți vor necesita mai puțin spațiu și vor fi mai eficiente din punct de vedere energetic, mai ușoare și mai puțin costisitoare, făcându-le o opțiune atractivă pentru o gamă largă de modele de vehicule și potențial foarte scalabile. „DeepDrive a dezvoltat o viziune interesantă pentru propulsia electrică a viitorului’, a mai spus Virsik. „În cadrul BMW Startup Garage vom colabora și mai strâns cu DeepDrive și intenționăm să descoperim cum ar putea arăta motoarele noastre electrice din generația următoare.’


Instalarea în automobile a unor sisteme de propulsie de tip Deep Drive ar putea duce, în condițiile unor cifre de cuplu și putere similare cu ale vehiculelor actuale, reduceri de masă de ordinul a 100-150 kg. În consecință, autonomia și performanțele ar crește semnificativ numai datorită motoarelor DeepDrive. Modul de integrare a acestora în tehnica automobilelor și adptarea unor baterii  de tip nou, mai performante, ar putea aduce optimizări suplimentare.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE