Curtea Constituțională: radarele nu vor fi presemnalizate, pentru că șoferii ar deveni agresivi

vezi galeria foto

În iulie 2018, președintele Klaus Iohannis a atacat la CCR legea care prevede obligativitatea presemnalizării dispozitivelor radar. În noiembrie, Curtea Constituțională i-a admis parțial sesizarea, iar acum instituția a publicat motivarea deciziei.


Legea atacată la CCR vizează modificarea art. 109 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Aceasta prevede obligativitatea presemnalizării dispozitivelor radar și instalarea acestora numai pe mașini poziționate vizibil, care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere.

Klaus Iohannis a respins legea și a reacționat printr-o obiecție de neconstituţionalitate depusă la CCR, pe motiv că „activităţile poliţiei rutiere de aplicare a legii privind respectarea vitezei legale de circulaţie nu trebuie să se rezume la acţiuni vizibile şi presemnalizate’. În plus, președintele României argumenta că soluția legislativă respectivă nu îmbunătățește siguranța rutieră – din contră.


 

Citește și…

Dacia: mașină electrică pentru toate buzunarele

Cod Rutier 2019: Ce vei păți dacă ești prins butonând telefonul la volan

Impozit auto 2019: cât trebuie să plătim și până când

Sistemul de siguranță care nu te lasă să faci accident

Tinerii care pot urma gratuit școala de șoferi

Producție record pentru Duster!

 

Într-adevăr, Curtea Constituțională i-a admis sesizarea patru luni mai târziu, iar acum a publicat motivarea deciziei. „Pe segmentele de drum public pe care nu sunt postate panouri de atenționare referitoare la prezența dispozitivelor radar menționate anterior, participanții la trafic pot depăși viteza legală, fără a se expune unui risc semnificativ ca respectivele contravenții să fie constatate cu ajutorul dispozitivelor’, se arată în documentul oficial.


Nu doar că șoferii ar scăpa basma curată, dar mulți chiar s-ar simți încurajați să calce pedala de accelerație pe porțiunile unde nu există vreun avertisment. După cum explică CCR, legea „este de natură să ducă la creșterea agresivităţii rutiere pe segmentele de drum public pe care nu sunt instalate panouri de atenționare asupra radarelor’.


În consecință, Curtea Constituțională subliniază că această atitudine agresivă ar periclita viețile participanților la trafic și a pietonilor din apropiere: „Soluția legislativă […], în forma modificată prin legea criticată, […] se îndepărtează de la scopul reglementării în materia circulației pe drumurile publice, care vizează siguranţa traficului rutier, aspectul cel mai important constând, în mod evident, în ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public’.

 

Sursa foto: Vlad Chirea / Arhiva Libertatea

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE