Restituirea taxei auto este așteptată de zeci de mii de români. Dacă nu ai depus încă cererea de restituire, trebui să te grăbești, pentru că vei putea face acest lucru doar până la data de 31 august. Cu alte cuvinte, mai este doar o lună pentru a-ți cere înapoi banii achitați ca taxă specială, taxă pe poluare, taxă pentru emisiile poluante sau timbru de mediu.
Conform procedurii de restituire a fostelor taxe auto, proprietarii de mașini care au plătit aceste sume în perioadele în care s-au aplicat mai au la dispoziție doar o lună pentru a cere returnarea sumelor, altfel nu-și vor mai putea recupera banii pe cale administrativă. Concret, termenul de 31 august 2018 este prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2017. „Dreptul contribuabililor (…) de a cere restituirea se naște la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (OUG nr. 52/2017 – n. red.), indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar (…) cererile de restituire se depun, sub sancțiunea decăderii, până la data de 31 august 2018′, scrie în actul normativ emis de Executiv.
În luna martie, procedura a fost simplificată, iar românii nu mai trebuie să depună acte justificative împreună cu cererea de restituire. Potrivit ordonanței de urgență, restituirea fostelor taxe auto se face, în baza deciziilor emise de Fisc, după cum urmează:
– pentru taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule: în cursul anului 2018;
– pentru timbrul de mediu pentru autovehicule: în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, declara în luna aprilie, că statul a început deja rambursarea sumelor încasate abuziv sub formă de taxă specială, taxă pe poluare, taxă pentru emisiile poluante sau timbru de mediu. Totuși, nu cunoaștem încă niciun caz de român care să fi primit banii.
Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană.