Consiliul Concurenței propune anumite schimbări la polițele RCA. Valoarea acestora ar putea ține cont, în viitorul apropiat, de noi criterii de risc, pe lângă cele luate în calcul momentan.
Potrivit avocatnet.ro, Consiliul Concurenței a propus introducerea unor noi parametri ce trebuie evaluați la emiterea asigurării de răspundere civilă auto (RCA). În afară de criteriile urmărite în momentul de față, precum capacitatea cilindrică a autoturismului sau clasa bonus-malus, CC recomandă ca prețul poliței să mai țină cont de mediul în care locuiește posesorul (urban/rural) și de numărul de persoane care conduc mașina respectivă.
Mediul de reședință este considerat relevant, datorită incidenței mai mari a accidentelor în zonele urbane. Evident, cu cât este traficul mai aglomerat, cu atât crește riscul producerii unei coliziuni. În prezent, există deja o subtilă diferențiere de tarif al asigurării de răspundere civilă auto obligatorie în funcție de localitatea de domiciliu a clientului, dar propunerea Consiliului Concurenței ar putea accentua această situație.
Șoferii din București și din Constanța, de exemplu, sunt implicați în mai multe accidente decât cei din alte zone ale țării, arată alte studii realizate recent în România.
În ceea ce privește al doilea criteriu, este de la sine înțeles că siguranța în trafic depinde de persoana aflată la volan, iar faptul că mașina asigurată este condusă de mai mulți șoferi generează o doză de imprevizibilitate. În prezent, tariful RCA depinde și de vârsta clientului, precum și de experiența sa la volan, dar aceasta din urmă este judecată doar după momentul în care a obținut permisul de conducere, nefiind posibilă o altfel de cuantificare a calificării unui șofer.
Citește și:
TOP: Cele mai periculoase șosele din România
Tot ce trebuie să știi despre verificarea unei mașini second hand
Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente
Nu mai plătim taxă de pod când mergem la mare
Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service
De asemenea, Consiliul Concurenței propune renunțarea la polițele RCA emise pe o singură lună, pe motiv că mulți șoferi români aleg opțiunea asta fără să prelungească ulterior contractul. Excludem din discuție situațiile excepționale în care asigurarea nu trebuie plătită. Dacă această măsură va deveni realitate, singurele opțiuni în ceea ce privește perioada de valabilitate ar rămâne „6 luni’ și „12 luni’.
Trebuie subliniat faptul că toate aceste măsuri sunt simple propuneri, recomandări făcute de Consiliul Concurenței, care nu are puterea de a le promulga. Trecerea de la vorbe la fapte este responsabilitatea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care poate implementa sau ignora sugestiile.
Sursa foto: Dino Kužnik, via Wikimedia Commons