Scurt istoric al Poliției Rutiere București de la mita în pește până la acuzațiile de pedofilie

vezi galeria foto

Pentru locuitorii din București în ultimii ani activitatea Poliției Rutiere s-a remarcat prin lipsa aproape totală de pe străzi.


Cu siguranță fiecare dintre noi a asistat la toate încălcările posibile ale codului rutier pe drumurile din Capitală și s-a întrebat unde e Poliția Rutieră. Pe de altă parte mașinile dotate cu radar ale acestei unități de poliție amplasate strategic pe bulevardele mari și fără trafic la ore târzii au devenit o obișnuință.

Dacă înainte un polițist își începea cariera la Brigada Rutieră și avansa prin muncă la alte departamente, acum e bătaie să prinzi un loc la circulație. Și motivele putem să le intuim cu ușurință.


O scurtă căutare pe internet ne arată că evenimentele nefaste care pătează blazonul Poliției Rutiere din București nu sunt întâmplătoare.

Iată un prim exemplul din anul 2015 care îl vizează pe fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță.

Acesta a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, după ce a primit produsele alimentare de la un om de afaceri, pentru ca acesta să poată obţine după 30 de zile permisul de conducere ce îi fusese suspendat pe o perioadă de 90 de zile.


Lucian Diniţă, fost şef al Poliţiei Rutiere, a primit un miel şi doi curcani, în pungi de plastic de culoarea neagră, şi cinci kilograme de păstrăv, prin intermediul şoferului, potrivit rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Tot în anul 2015 procurorii DNA de la Secţia de combatere a corupţiei au pus în mişcare acţiunea penală faţă de Viorel Petre, şef birou în cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere Bucureşti, pe care îl acuză de trafic de influenţă. Procurorii arată că pe 29 iunie, Viorel Petre, în calitate de şef birou în cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere a Capitalei, a primit de la un om de afaceri, denunţător în cauză, suma de 500 euro.


Vin și miel pentru șeful de la București

Comisarul şef Mihai Axente din Direcţia Rutieră a Poliţiei Române şi şeful Biroului Rutier din municipiul Vaslui, Iulian Munteanu, au fost reţinuţi de procurorii DNA tot în anul 2015, cel dintâi fiind acuzat că a luat mită de la vasluian pentru a nu constata mai multe nereguli din instituţia condusă de acesta.

Mihai Axente a primit de la Iulian Munteanu, la data de 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) şi băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) şi a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecţionat artizanal).


Permise obținute prin mită

În același an procurorii au descoperit o nouă reţea de poliţişti şi instructori auto care luau bani ca să îi treacă proba traseu pe cei dispuşi să dea mită. La Parchetul Capitalei au fost aduse 87 de persoane – poliţişti de la Permise, instructori auto şi peste 40 de intermediari şi elevi. Sunt acuzaţi de dare, luare de mită, trafic şi cumpărare de influenţă.

Procurorii au informaţii şi probe că peste 100 de permise au fost luate pe şpagă în ultimul an, în Bucureşti. Toţi aceşti şoferi sunt în trafic acum.


Mita – sport de performanță la Poliția Rutieră București

În luna aprilie din 2013 dubele trupelor speciale intrau pe poarta Brigazii Rutiere București. Îi escortau pe cei de la DGA, care cautau opt agenți bănuiți de luare de mită.

Anul 2013 este unul nefast pentru polițiști: un agent şef de la Brigada Rutieră a Capitalei – Biroul Accidente Uşoare Sector 1, a fost reţinut, după ce a fost prins luând mită 8.000 de euro de la o persoană cercetată penal, căreia i-a spus că va interveni la un procuror pentru a dispune o soluţie favorabilă acesteia.

Și această trecere în revistă poate continua fără probleme. Dar să nu ne închipuim că doar la Brigada Poliției Rutiere din București se întâmplă aceste lucruri. Reamintim că în în 2015 a avut loc o întâmplare care ar putea intra chiar în Cartea Recordurilor: 18 agenți de poliție, din cei 21 angajați la Biroul Rutier Brăila, erau cercetați de procurorii Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General pentru fapte de corupție.

La Direcția Permise te așteaptă băieții cu listele’

Un exemplu clar de încurajare a corupției și o demonstrație crasă de ineficiență are loc zilnic la sediul Direcției Permise.

La Direcția de Permise și Înmatriculări din București se procedează ca pe vremea comunismului: bonurile de ordine pentru înmatriculările și permisele din județul Ilfov se dau doar după înscrierea pe diverse ‘liste’ întocmite de persoane ‘binevoitoare’ din afara instituției. Polițiștii știu de această practică dar ridică din urmeri. Și cum să nu ridice când e vorba de bani…

O mare pată neagră pe blazonul Poliției Rutiere București – acuzațiile de pedofilie

Cazul de agresiune sexuală asupra unor minori din luna ianuarie 2017 a fost picătura care a umplut paharul. Agresorul s-a dovedit a fi un agent al Brigăzii Poliției Rutiere din București. Deși îl cauta toată lumea colegii acestuia de la rutieră au avut nevoie de trei zile ca să-l recunoască. Mai mult, agentul respectiv mai era acuzat într-un caz de viol și lucra fără probleme la Poliție.

Ce urmează?

Probabil nimic. După valul media declanșat de acest caz lucrurile vor reveni la normal în cadrul Brigăzii Poliției Rutiere București. Posturile de conducere se vor ocupa tot ca până acum, haosul de pe străzi va fi justificat prin slaba dotare și numărul mic de angajați.

 

 

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE