Weekendul trecut, noul BMW M5 Touring a fost safety car atât la nivel internațional, pentru Marele Premiu Moto GP al Statelor Unite, cât și la Adâncata, în cadrul Romanian Retro Racing.
Noul model de break sportiv BMW, lansat la începutul acestui an, este construit pe o tradiție foarte bogată BMW M. Cu BMW M535i E12 și BMW M5 E28, marca a inaugurat o nouă categorie de automobile de stradă cu performanțe de supercars. În 1992 a debutat BMW M5 Touring E34, primul combi german de înaltă performanță, un alt model de pionierat în lumea automobilelor super sportive. Este pentru a treia oară în istorie când BMW lansează un BMW M5 Touring și este al treilea automobil BMW M care dispune de un sistem de propulsie M HYBRID, în care un motor V8 cu furnizare în regim înalt de turații este completat de un sistem e-drive cu o dezvoltare a puterii explozive. Împreună, cele două motoare oferă o performanță de vârf de 535 kW/727 CP și un cuplu maxim de 1.000 Nm. În stilul caracteristic BMW M, performanțele dinamice sunt combinate cu ergonomia zilnică. Modelul dispune de o baterie de înaltă tensiune cu o capacitate netă de 18,6 kWh care asigură autonomie în regim pur electric de până la 69 km în regim de test WLTP.
Chiar dacă a avut loc pe circuitul MotorPark România de la Adâncata la acest final de lună martie, prima etapă din campionatul național de viteză și regularitate pentru automobile istorice Romanian Retro Racing a avut un alt scop decât să promoveze viteze și pilotaj extrem. Romanian Retro Racing, cultivând în mai mare măsură spiritul sportiv decât vânătoarea de performanțe, a reușit să construiască o comunitate bogată de pasionați de automobile istorice și competiții sportive, o mare familie de iubitori de mașini.
Formatul a rămas la fel cu cel de anul trecut, incluzând trei discipline: Regularitate, Street Sport şi Viteză pe circuit. În total, la start s-au aliniat 56 de automobile care au reprezentat o gamă largă de modele, de la Trabant și Dacia, la prezențe mult mai exotice, precum Ferrari, Porsche sau Chevrolet Corvette. Gama deosebit de variată de modele, precum și o serie de activități suplimentare, precum prezentarea de lucrări de artă a artistului Alexandru Mariș, a atras și spectatori și pasionați la eveniment, într-o comunitate tot mai mare.
Cea mai bine reprezentată marcă la această etapă a fost de această dată chiar BMW, cu șapte modele, în special BMW Seria 3 din primele trei generații. BMW a fost urmată de Dacia cu 6 automobile, dintre care 5 în campionatul de viteză.
Marii câștigători ai etapei au fost Andrei Tureanu cu un BMW Seria 3 E30 325i în competiția de viteză, echipajul Adrian Anton Georgescu – Stefan Marinescu cu Renault 5 Alpine Turbo la regularitate, în timp ce la Street Sport s-a impus Lazăr Farkas cu un Trabant 1.1.
Romanian Retro Racing este organizat cu sprijinul Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS) și al Retromobil Club România, calendarul Romanian Retro Racing include în acest an patru etape. Următoarea este programată pe 4 mai, tot pe Circuitul MotorPark România de la Adâncata. Partenerii proiectului sunt: Froch, Motul, TopGear Romania, Magazinul cu Șepci. BMW furnizează la fiecare etapă un automobil BMW M pentru serviciile de safety car.