Autoritățile au așteptat sărbătorile de iarnă pentru a detalia taxa Oxigen: primăria nu a detaliat sistemul de taxare pe site-ul oficial, fiind ‘preferată’ o transmsisiune live pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea.
Cu doar o săptămână înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor de circulație în București care vor fi impuse vehiculelor sub norma Euro 3, Primăria Capitalei prezintă o comunicare defectuoasă cu cetățenii. Problema este și mai complexă din moment ce a fost ales un singur mediu de comunicare, iar utilizarea acestuia necesita un cont pe rețeaua de socializare Facebook.
Mai precis, în loc să fie realizată o pagină suplimentară pe site-ul oficial al Primăriei Municipiului București, un banner dedicat sau altă informare oficială pe acest portal, comunicarea noutăților privind taxa Oxigen se face pe Facebook. În locul unei comunicări pe pagina de Facebook a Municipiului București, autoritățile au decis că metoda optimă de informare a cetățenilor este o transmisiune live efectuată de pe pagina Gabrielei Firea, actualul Primar General al Bucureștiului. Transmisiunea a durat 12 minute și a fost moderată de Gabriela Firea, fost prezentator TV, iar centrul informatic de gestionare al sistemului Oxigen a fost locul în care s-a desfășurat aceasta.
Deși efectuarea unei transmisiuni live pe Facebook este gratuită, la fel cum este și realizarea unui cont pe această rețea socială, această soluție nu este viabilă pentru comunicarea cu toți cetățenii, mai ales pentru că informarea corectă ar fi necesitat urmărirea întregii transmisiuni. Din fericire, această transmisie live a fost salvată pe pagina Gabrielei Firea, iar noi am urmărit-o ca să vă putem oferi mai jos toate detaliile furnizate de Primarul General al Bucureștiului.
Ce restricții aduce taxa Oxigen și cine trebuie să o plătească?
Începând cu 1 ianuarie 2020, autovehiculele cu masa totală maximă autorizată de sub cinci tone vor avea circulația restricționată de luni până vineri în intervalul 7-22, excepând sărbătorile legale. Restricțiile de circulație aplicate de taxa Oxigen vizează în primă fază autovehiculele non-Euro, Euro 1 și Euro 2, care vor avea accesul interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului. Aceste vehicule vor trebui să plătească taxa Oxigen pentru a avea accesul permis pe restul arterelor din municipiul București doar în urma achiziționării acestei viniete, dar nu și în ZACA.
Autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 vor avea accesul permis pe toate arterele Capitalei, inclusiv în ZACA, doar în baza plății taxei Oxigen, măsură aplicată de la 1 ianuarie 2020. Autovehiculele cu norma de poluare Euro 4 vor fi scutite de la plata acestei taxe până la 1 ianuarie 2021, potrivit coordonatelor anunțate anterior de PMB.
Vehiculele electrice, hibride și cele cu normele Euro 5 și Euro 6 vor avea drept liber de circulație în ZACA și pe toate arterele Capitalei.
Când se vor da amenzi pentru taxa Oxigen?
PMB a anunțat o amânare de trei luni până la emiterea primelor amenzi pentru încălcarea taxei Oxigen. Mai precis, luna martie va marca momentul în care va fi obligatorie plata taxei Oxigen pentru vehiculele care vor trebui să o plătească, precum și momentul în care conducerea unui autovehicul care are interdicție de circulație în ZACA sau în București va aduce de la sine o sancționare. Taxa Oxigen prevede amenzi situate între 1.500 și 2.000 de lei, însă doar cei care cunosc limba română și au urmărit informările de pe Facebook și din presă sunt familiarizați cu acest aspect, ceea ce reprezintă și problema pe care încercăm să o subliniem referitor la comunicarea defectuoasă derulată de Primăria Capitalei în această privință.
Unde se poate plăti taxa Oxigen?
Taxa Oxigen se poate plăti online, iar în live-ul de pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea este prezentat portalul Administrației Străzilor, care are o secțiune dedicată vinietei Oxigen. Din păcate, pagina care ar trebui să ducă la portalul de unde poți plăti taxa Oxigen nu este funcțională în acest moment, deși era activă la momentul realizării clipului live de pe pagina Gabrielei Firea. Cel mai probabil, acest portal a fost funcțional în scop demonstrativ la momentul respectiv și va redeveni funcțional abia după 1 ianuarie 2020.
În orice caz, site-ul roviniete.ro a fost anunțat drept primul portal care va intermedia plata taxei Oxigen. A fost dezvoltată deja o pagină dedicată pentru plata taxei Oxigen, dar aceasta nu este activă la momentul accesării în vederea redactării acestul material. Ne așteptăm ca portalul să fie funcțional până în momentul în care va fi obligatorie vinieta Oxigen în București.
Cum se vor da amenzi pentru taxa Oxigen?
Primăria Capitalei a instalat un sistem de camere video care au capacitatea de a citi numerele de înmatriculare ale autovehiculelor. În varianta demonstrată în live-ul de pe pagina de Facebook a Gabrielei Firea, sistemul citea numerele de înmatriculare spate ale vehiculelor care treceau printr-o intersecție în care se va aplica taxa Oxigen.
Sistemul are capacitatea tehnică de a salva înregistrări și de a realiza automat capturi de ecran care să prezinte poziția vehiculului, numărul de înmatriculare al acestuia și data la care a fost surprins circulând în Capitală sau în ZACA, în vederea soluționării eventualelor contestații.
După cum a explicat Mihai Teodorescu, Directorul Direcției Transporturi al PMB, sistemul va ‘citi’ numerele de înmatriculare și le va verifica într-o bază de date pentru a afla dacă vehiculul respectiv a plătit taxa Oxigen și dacă ar fi trebuit să o plătească în funcție de norma de poluare, ora și data la care se face citirea și zona în care este surprins în circulație.
În cazul în care este constatată o abatere, sistemul ar urma să emită un proces-verbal de sancțiune, să-l trimită proprietarului vehiculului și apoi va urmări dacă a fost efectuată plata. Vă reamintim că discutăm despre o sancțiune cuprinsă între 1.500 și 2.000 de lei, fără a fi precizat contextul în care va fi aplicat cuantumul minim sau cuantumul maxim al acesteia.
Practic, în acest moment pare că este la latitudinea unui sistem automatizat dacă va acorda o sancțiune de 2.000 de lei sau o sancțiune de 1.500 de lei unui șofer care circulă prin București fără a plăti taxa Oxigen. Totodată, există și riscul unor sancțiuni cuprinse între aceste două valori specificate anterior de PMB.
Foto: captură ecran transmisiune live facebook Gabriela Firea
99% din cei amendati nu vor plati amenda.
Amenda se precrie dupa 5 ani.
Sa faca salariile de 1500 euro minim pe luna iar apoi vom putea sa ne luam toti electrice si sa nu mai poluam.
In camera submarin localizata in casa conjugala Pandele Firea, se petrece un fapt …
Primari*da de la capitala pe nume Firea, fosta cotofana moderatoare la antena lui Felix, cel care a avut pe mana asa zisele conturi secrete ale lui Ceausescu, se exprima la un pahar de vin.
Draga sot Pandele, primar de Voluntari Ilfov, de unde mai scoatem si noi un blat ? ca ne ghiorae matele de foame, zice ea.
„Marele” de Voluntari ii raspunde calm, Oxigen, proast-o..
O sa curga comisionel;e de la importatori, prostanac-o.
PS
„camera submarin” este o situatie cat se poate de reala si denota cultura cupluluii descris mai sus..
Bună ziua
sunt locuitor al Comunei Dobroesti, jud. Ilfov, posesor al unui autovehicul cu norma euro 3 și având în vedere că la nivelul acestei comune nu există ieșire la linia de centură (practic este inclusă în Bucuresti), vreau să știu cum pot părăsi localitatea fără a fi sancționat contravențional
Salut, Liviu.
Cu euro 3 poți intra în București și chiar și în ZACA. Doar că în ZACA va trebui să plătești pentru acces, dar în București vei putea intra cu un Euro 3 fără a fi sancționat.