Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi timbrul de mediu.
În cazul în care președintele va promulga proiectul avizat de parlamentari, timbrul de mediu este eliminat din 1 ianuarie 2017.
Proiectul care prevedea eliminarea a 102 taxe nefiscale a fost aprobat într-un timp record. Luni, 24 octombrie, s-a discutat cu privire la eliminarea timbrului de mediu, iar reprezentanții industriei auto au spus că doar forma și modul de aplicare sunt greșite și sunt taxate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, nu și principiul acestuia.
În plus, reprezentanții industriei au avertizat că eliminarea timbrului de mediu va avea ca efect scăderea producției locale cu 20 – 30 de procente. În cadrul votului din Camera Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis industriei auto că piererile reclamate vor fi compensate printr-un „pachet de măsuri fiscale” pregătit de partidul acestuia.
În plus, ministrul Mediului anunțase că eliminarea timbrului de mediu nu este o măsură bună. Din banii strânși prin această taxă sunt finanțate programele Rabla.
[…] eliminarea timbrului de mediu în forma actuală fără să punem altceva în loc, are consecinţe nefaste, atât pentru instituţia Fondului de Mediu din care finanţăm toate aceste programe, Rabla Plus, Rabla Clasic, Casa Verde. Vorbim de de 1,2 miliarde de lei care sunt în derulare în clipă de faţă la Fondul de Mediu. Timbrul de mediu este o sursă foarte importantă de venit la Fondul de Mediu. Din punctul meu de vedere şi asta este ceea ce am discutat foarte mult la nivelul grupului de lucru, categoric am înţeles acest timbru de mediu actual şi pentru că este declarat ilegal şi pentru că este inechitabil în forma în care există. Trebuie abrogat, dar în acelaşi timp înlocuit cu o altă modalitate’, a precizat ministrul Mediului.
Despre timbrul de mediu
Timbrul de mediu a fost introdus în 2013 după ce ultima variantă a taxei auto a fost declarată ilegală de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Aceeași soartă a avut-o și timbrul de mediu la începutul acestui an. Taxa a fost declarată ilegală, iar românii care au achitat timbrul de mediu pot să ceară înapoi sumele plătite.
Ultima variantă a timbrului de mediu
Tot săptămâna trecută, ministrul Mediului venise cu o propunere care să transforme timbrul de mediu.
Una din variantele pe care noi am luat-o în calcul a fost o taxare a consumului de combustibil. Un pachet în doi piloni. Pe de o parte o taxare a combustibilului cu o sumă mică de fapt, care s-ar fi regăsit într-un impact de maximum doi lei pe un plin de benzină pe lună şi un pilon de impozitare diferenţiată, pentru că în clipa de faţă noi nu impozităm în mod diferenţiat în funcţie de norma de poluare a motorului’, a declarat atunci ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.