Vrei să-ți omologhezi trotineta electrică la RAR? Instituția te refuză dintr-un motiv absurd

vezi galeria foto

Trotinetele electrice disponibile pentru închiriere, parcate pe trotuarele tot mai multor orașe din România, au viteza maximă limitată la 25 km/h. În lipsa unei astfel de restricții, trotineta electrică are capacitatea de a se deplasa chiar și cu 82 km/h, caz în care posesorul trebuie să o omologheze la RAR (Registrul Auto Român). Problema este că legea nu permite acest lucru.


Trotinetele electrice destinate închirierii sunt limitate la viteza maximă de 25 km/h, din motive legale. Totuși, românii pot cumpăra diverse modele cărora nu le-a fost impusă această restricție din fabrică. În acest caz, posesorii au nevoie de permis de conducere și de plăcuțe de înmatriculare, astfel că trebuie să își înregistreze vehiculul la RAR.

 

Citește și:

Coadă la ANAF: poţi să îţi cumperi BMW 318 şi VW Bora cu salariul pe două luni!

CEA MAI TRISTĂ VESTE: Nu-l vom mai vedea vreodată pe Michael Schumacher!


Cum a vrut şoferiţă din Prahova să-i fraierească pe polițiștii care o amendau!

 

Un tânăr a mers la instituție special pentru a face acest lucru, însă a fost refuzat. Dan Drăgan, fondatorul unei comunități de trotinete, a primit o explicație de-a dreptul absurdă: „Răspunsul pe care l-am primit de la RAR a fost că nu se pot omologa pentru că nu au şezut. Nu au loc să stai. Atunci nu se pot omologa, nu se pot înregistra, nu poate fi considerat moped. Suntem prinşi între ordonanţe şi legi. Funcţionăm pe nişte legi din 2002 care ar trebui modificate‘.


Dacă deții o astfel de trotinetă cu motor electric puternic, practic nu ai voie să o conduci: „Cei care nu au un permis de conducere corespunzător categoriei vehiculului pe care îl conduc în trafic riscă un dosar de cercetare penală şi chiar închisoarea‘, explică Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, citat de Digi24.

Dacă proprietarul trotinetei electrice ajunge să fie implicat într-un accident rutier, indiferent a cui este vina, situația se agravează pentru acesta: „În cazul unui accident rutier intervine o nouă infracţiune: cea de conducere a unui auto fără permis valabil de conducere. Şi, bineînţeles că pedeapsa ar fi mult mai mare‘, explică avocatul Florin Tîrnovan.


Există deja un proiect de reglementare a circulației trotinetelor electrice, inițiat de deputatul PNL Sorin-Dan Moldovan, care însă nu a fost adoptat până în prezent. Documentul oferă o definiție concretă a acestui tip de vehicul și prevede o serie de obligații pentru conducători.

 

Sursa: Digi24 / Sursa foto: facebook.com/calea.razvan

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE