Tuning pentru bicicleta electrică? O idee neinspirată în unele țări

vezi galeria foto

La fel ca în cazul altor tehnologii, n-a trecut mult de la debutul comercial și avem deja diferite soluții de tuning pentru bicicleta electrică. Spre deosebire de tuning pentru autovehicule, nu este legal să tunezi o bicicletă electrică.


Motivul este unul simplu: aceste soluții alternative de transport sunt limitate electronic din fabrică la viteza de 25 km/h în baza legislației aplicate în întreaga Uniune Europeană. Cu toate acestea, mai mulți indivizi au dezvoltat soluții independente de tuning pentru bicicletele electrice, iar acele modificări contravin legislației în vigoare.

Codul rutier francez a fost modificat recent, iar unul dintre articole include acum noi penalități pentru cei care sunt prinși cu o bicicletă electrică modificată. Mai precis, cei prinși circulând cu peste 25 km/h pe o bicicletă electrică vor fi opriți și verificați, iar dacă se demonstrează că au fost aplicate modificări care duc la o putere totală de peste 250 de wați sau la o viteză maximă asistată electric de peste 25 km/h, biciclistul va primi trei puncte de penalizare în cazul în care are și permis auto (sau amenda echivalentă), iar el sau ea riscă să petreacă până la un an după gratii.


Cei mai renumiți tuneri de motoare diesel au primit o amendă colosală

Pe deasupra, bicicleta electrică modificată va fi confiscată și reinstituită limita de viteză asistată de 25 km/h, iar abia apoi va fi returnată proprietarului de drept. Schimbarea și mai importantă în materie de legislație în Franța vizează atelierele de biciclete și producătorii de echipamente, cele două categorii fiind amenințați cu până la doi ani de închisoare și o amendă de 30.000 de euro în cazul în care comercializează echipament de tuning pentru biciclete electrice sau biciclete electrice capabile să atingă viteze asistate de peste 25 km/h.


Ce fac producătorii europeni de piese pentru biciclete electrice?

Nemții de la Bosch au introdus în 2020 tehnologie „anti-tuning’ pe toate motoarele lor pentru biciclete electrice. Un ansamblu de senzori va detecta viteza reală a bicicletei și va limita puterea motorului dacă suspectează că acesta a fost modificat. Utilizatorul va primi un cod de eroare pe afișajul integrat pe ghidon. Ulterior, sistemul readuce puterea la normal, dar dacă această eroare este detectată de trei ori de sistem, motorul electric se oprește și va trebui dus la un dealer autorizat pentru diagnoză și reparații.


Bicicleta electrică BMW Cruise E-bike debutează în România

Cei de la Bosch au decis să integreze aceste măsuri deoarece legislația europeană privind bicicletele electrice este destul de relaxată, iar asta i-a tentat pe mulți să apeleze la tuning pentru bicicleta electrică. Germanii estimează că este doar o problemă de timp până când guvernele din UE le vor solicita producătorilor de piese pentru bicicletele electrice să implementeze soluții anti-tuning. Problema producătorilor din UE vine din China, de unde mulți cumpără piese fără restricții și le montează pe bicicletele lor în dorința de a pedala cu viteze mai ridicate.


Seat lansează o trotinetă electrică: eXS

Depășirea vitezei de 25 km/h crește dramatic riscurile la care se supune utilizatorul unei biciclete electrice sau al unei trotinete electrice. Pe lângă faptul că este periculos pentru utilizator, el sau ea devine la rândul său un pericol pentru cei din jur, deoarece sistemele de frânare din dotarea acestor soluții de transport alternativ nu sunt pregătite pentru viteze de peste 25 km/h, iar același lucru se aplică și sistemelor de suspensie din dotare.


Audi prezintă trotineta electrică e-tron Scooter. Poate fi manevrată cu o singură mână

Practic, odată ce ai apelat la tuning pentru bicicleta electrică sau trotineta electrică, riscul unui accident a crescut dramatic. La viteza respectivă și peste aceasta, un impact cu un obiect solid îți poate fi fatal, iar o căzătură se lasă cu răni considerabile și chiar cu spitalizare.

Trotineta electrică poluează mai mult decât un autobuz diesel. Cum este posibil?

Foto: Pexels.com

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE