Unde înveți să conduci mai bine?

vezi galeria foto

Mai multe sondaje publicate în trecut pe internet au arătat că majoritatea conducătorilor auto se consideră șoferi buni. Cu toate acestea, oricine are ceva de învățat, iar în acest articol vă arătăm unde să mergi ca să poți să conduci mai bine.


Cel mai important lucru de reținut este că oricând poți să înveți să conduci mai bine. Iar dacă vrei să conduci mai bine, trebuie să fii deschis să te documentezi și să primești sfaturi. Acesta este primul pas, adică acceptarea faptului că poți să înveți lucruri noi și că trebuie să asculți de persoane mai experimentate decât tine, cum ar fi piloți de raliu și formatori în conducerea autovehiculelor.

Primul pas când vrei să înveți să conduci mai bine

Odată ce ai decis că vrei să fii un șofer mai bun și nu doar un simplu posesor de permis de conducere, trebuie să te documentezi. La prima vedere, ai spune că ai varianta de a urmări clipuri video onboard ale piloților de raliu, precum și diferite clipuri realizate de jurnaliști împreună cu piloți de raliu în care sunt explicate anumite noțiuni despre conducerea autovehiculelor. Această variantă este cea mai ieftină, deoarece te costă doar timp și atenție, dar problema sa este că nu vei avea ocazia să exersezi tehnicile respective în condiții de siguranță. În plus, există riscul să nu reușești să aplici corect ce ai văzut și să ai oricum alte probleme de conduită.


Practic, oricât de tare ți-ai dori să înveți singur cum să conduci mai bine, nu va fi suficient să citești cărți despre conducere defensivă și pilotaj sportiv, iar oricât de multe ai senzația că ai învățat din acestea, trebuie să fii capabil să și aplici ce ai citit. Aceasta din urmă este problema principală la învățarea pe cont propriu a unor tehnici, de unde și necesitatea existenței școlilor de conducere defensivă și de pilotaj sportiv.

Ce înseamnă o școală de conducere defensivă și cum înveți să conduci mai bine acolo?


Toate instituțiile de acest tip sunt private, însă ai primit primele noțiuni de conducere defensivă încă de la școala de șoferi. Ele erau trecute la o rubrică numită „conducere preventivă’ și o parte dintre ele erau testate chiar la examenul auto.

Poate că îți amintești de sfaturi precum ridicarea piciorului de pe accelerație înainte de o trecere de pietoni și de a încetini în aceeași manieră la intrarea într-o intersecție chiar dacă ai intrat în aceasta pe culoarea verde a semaforului și ar trebui să poți să îți păstrezi viteza de rulare pe care o aveai mai devreme pe bulevard înainte de a aborda intersecția respectivă.


Soluția pentru ca tinerii să fie mai prudenți la volan: instructorii vor învăța reguli de conducere defensivă

Practica ne-a demonstrat faptul că mulți conducători auto au lăsat în urmă acele sfaturi, după cum putem remarca în traficul de zi cu zi. Fie că vorbim despre lucruri elementare, cum ar fi portul centurii de siguranță și amplasarea copiiilor în scaune adecvate vârstei lor, precum și la elemente mai complexe, cum ar fi circulația mâinilor pe volan și poziția corectă în scaunul de șofer.


Apropo, multe școli de șoferi încă își învață elevii să țină mâinile pe volan în poziția 10:10. Aceasta este greșită, iar acest lucru îl poți observa atât la cursurile de conducere defensivă sau sportivă, cât și dacă urmărești clipuri onboard cu diverși piloți de oriunde din lume. Poziția corectă a mâinilor pe volan este „9:15′, adică cea în care în care palmele tale imită un ceas analogic care afișează ora 9 și 15 minute pe „cadranul’ reprezentat de volan.


Poziția 10:10 a mâinilor pe volan îți reduce raza de bracare prin faptul că ai mâinile mai sus față de poziția ideală, deci vei putea vira mai puțin până să ajungi să îți încrucișezi mâinile, moment în care vei ajunge într-o altă situație neplăcută: nu ai fost învățat cum să manevrezi corect volanul la școala de șoferi.

În cadrul unei școli de conducere defensivă vei exersa poziția corectă la volan și poziția corectă a mâinilor pe volan, precum și manevrarea corectă a volanului. Sunt mai multe strategii și școli de gândire în domeniu, depinzând de pilotul care predă, dar poziția corectă a mâinilor pe volan este un consens nevorbit între piloții din întreaga lume.

Acum, probabil că te gândești că tu ai deja poziția corectă a mâinilor pe volan pentru că ai urmărit acest clip sau unul similar, dar trebuie să apuci și să exersezi manevre de urgență pornind de la această poziție pentru a fi cu adevărat pregătit să ai un reflex corect într-o situație limită.

Greșeli frecvente la volan explicate de pilotul Adrian Grigore

Totodată, îți vor fi prezentate mai multe situații din care poți să ieși folosind tehnici de conducere defensivă, iar toate aceste lucruri se întâmplă în condiții de siguranță, de obicei pe un circuit sau într-o parcare închisă special, deci nu pui pe nimeni în pericol când exersezi aceste manevre.

Ce faci la o școală de conducere defensivă și cum te învață asta să conduci mai bine?

Totul începe cu teoria, adică exact ce nu ți s-a predat la școala de șoferi în materie de conducere defensivă și ce au constatat instructorii că se face greșit în rândul conducătorilor auto din România. Fiecare școală are programa proprie, dar fii sigur că vei învăța și exersa poziția corectă la volan, circulația mâinilor pe volan, frânarea de urgență, evitarea de urgență și multe altele.

Cursa de 48 de ore: Un test extrem despre efectele oboselii la volan

Cele de mai sus sunt practici esențiale în materie de conducere defensivă și le puteți considera „cărămizile’ pe care se construiește conducerea sportivă. O parte dintre aceste tehnici sunt predate și la cursurile de conducere sportivă, dar despre aceste cursuri acreditate de pilotaj sportiv puteți citi aici.

Instructorii vă vor urmări în timp ce exersați, iar ei vor corecta din mers greșelile observate. Acesta este momentul în care trebuie să fiți atenți la ce faceți, la ce vi se spune și să aplicați ce vi se spune. Cu timpul, scopul este să transformați ce învățați la cursurile de conducere defensivă în practică în conducerea de zi cu zi.

Stop oboselii la volan: cum s-a încheiat testul extrem al lui Andrei Mitrașcă

Unele școli de conducere defensivă practică și „commentary driving’, adică veți conduce mașina proprie sau o mașină a școlii în trafic deschis sau pe un circuit, cu un pilot în dreapta, iar acesta vă urmărește manevrele și stilul de conducere pentru a vă oferi la final o evaluare înainte și după ce ați urmat cursurile de conducere defensivă.

Dacă ești șofer, sunt șanse mari să faci parte din această statistică rușinoasă

Mai mulți instructori din domeniu ne-au povestit că toți conducătorii care urmează aceste cursuri conduc mai prudent încă de la plecarea din curtea instituției. Mai departe de atât, ține de fiecare conducător auto în parte, dar vă garantăm că un simulator de accident și un simulator de răsturnare vă vor pune pe gânduri înainte de a mai pleca de pe loc fără a purta centura de siguranță.

Ce școli de conducere defensivă există în România și cât te costă să înveți să conduci mai bine?

Disciplina „conducere defensivă’ este în curricumul mai multor companii din România, iar mai toate sunt specializate în acest domeniu. În apropierea Bucureștiului, există Academia Titi Aur, care constă într-un cel mai mare autodrom din Europa Centrală și de Est dedicat acestei activități. Tot în apropiere de Capitală, poți urma cursurile Smart Driving pe circuitul Motorpark din Adâncata. Pe același circuit își desfășoară cursurile și școala Willi Motorsport.

Tot în București puteți găsi școala GxG Drive Control, care oferă și servicii de conducere defensivă. În Pitești își are sediul școala Vali Porcișteanu Racing, dar aceasta din urmă desfășoară cursuri de conducere defensivă și pilotaj în mai multe localități din țară, în funcție de grupele de clienți.

În Cluj-Napoca vei putea urma cursuri de conducere defensivă cu piloții de la Napoca Rally Academy, dar și cu pilotul Danny Ungur în cadrul școlii sale. În județul Brașov puteți face cursuri de conducere defensivă în cadrul școlii Auto Blic, alături de școala SDS sau prin intermediul școlii Giri Rally School, fondată de pilotul Dan Gârtofan.

Evident, mai există câteva școli de conducere defensivă în România, iar unele dintre ele oferă și cursuri de pilotaj sportiv.

Participarea la un curs de conducere defensivă te va ajuta să înveți să conduci mai bine și te va costa cel puțin 650 de lei. Vă asigurăm că aplicarea tehnicilor învățate la această instituție depășesc costul școlarizării și timpul pe care l-ai dedicat ca să le urmezi. Multe dintre școlile de mai sus oferă cursuri și în weekend. Tot atunci sunt derulate evenimente cum ar fi Ford Driving Skills For Life, unde cei care se înscriu primesc gratuit lecții de conducere defensivă.

Ford Driving Skills For Life – programul care vă poate salva viața!

În orice caz, primul pas l-ai făcut deja, deoarece te-ai informat despre cum poți face să înveți să conduci mai bine, iar tot ce trebuie să mai faci acum este să îți alegi o școală de conducere defensivă unde să îți șlefuiești talentul la volan.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE