RAR anunță schimbări majore în cazul mașinilor cu volan pe dreapta

vezi galeria foto

Registrul Auto Român anunță, printr-o postare pe Facebook, o serie de schimbări în activitățile instituției cu privire la mașinile cu volan pe dreapta importate din Regatul Unit. Dacă nu este semnat un acord de retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană sau dacă nu se prelungește de comun acord data Brexit-ului, modificările vor intra în vigoare pe 30 martie.


Mașinile care au primit omologarea tip e11 din Regatul Unit nu vor mai primi automat cartea de identitate a vehiculului în vederea înmatriculării, începând de pe 30 martie. Acest lucru se datorează faptului că omologarea UE și certificatul de conformitate devin invalide odată cu finalizarea Brexit. În acest caz, vehiculele vor trece printr-un proces de reomologare individuală.

Trebuie să se grăbească cei care au obținut deja cartea de identitate a vehiculului pe baza unei omologări din Regatul Unit, pentru o mașină nouă care încă nu a fost înmatriculată. Pentru a duce procesul la bun sfârșit, posesorii acestor mașini trebuie să le înmatriculeze până pe 29 martie, cel târziu.


Omologările UE de tip acordate de Regatul Unit nu vor mai fi acceptate nici în cazul mașinilor second-hand. În schimb, este necesară reomologarea individuală, conform prevederilor RNTR-7 care adresează mașinile second-hand provenite din state terțe.

Foarte important: începând de pe 30 martie, mașinile la mâna a doua aduse din Regatul Unit, cu volanul pe dreapta, nu vor mai primi sub nicio formă cartea de identitate.

Nici Inspecția Tehnică Periodică (ITP) realizată în Regatul Unit la mașinile second-hand nu va mai fi luată în calcul în procesul omologării individuale și eliberării CIV pentru reînmatricularea în România. Singurul ITP valid, în această situație, este cel făcut la RAR.


Atenție: Românii care dețin o mașină cu volan pe dreapta deja înmatriculată în România nu trebuie să își facă griji din cauza anunțului RAR. Măsurile expuse nu vizează vehiculele deja înscrise în circulație.

 

Citește și:

Taxa auto – Când intră în vigoare și cine trebuie să o plătească?


Noi reguli pentru transportul în comun: călătorii „urât mirositori vor fi amendați

Salonul Auto de la Geneva 2019 – Cele mai spectaculoase mașini

Cel mai bun vânzător de mașini din lume

Rabla Plus 2019 – Până când trebuie depuse cererile de înscriere în program

Primul serviciu românesc de car sharing între persoane fizice

 

Mașinile cu volan pe dreapta: ce spune legislația?

Toate aceste schimbări sunt prevăzute în Ordinul nr. 1.255 din 13 august 2018 pentru modificarea și completarea Reglementărilor privind omologarea individuală, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere – RNTR 7, aprobate prin Ordinul Ministrului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului nr. 2.132/2005.


Capitolul IV, punctul 3.1 al acestui act prevede următoarele:

„Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală), precum și autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE și care nu au suferit modificări în raport cu configurația de înmatriculare inițială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M_2 și M_3, ușile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului’.


Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial al României pe 27 august 2018, iar măsurile au intrat în vigoare 15 zile mai târziu. Practic, începând de pe 11 septembrie 2018, cetățenii români nu mai pot înmatricula o mașină cu volanul pe dreapta provenită din afara spațiului comunitar.

Odată cu Brexit, programat să aibă loc pe 30 martie 2019, mașinile din Regatul Unit vor fi considerate oficial ca provenind din afara spațiului comunitar.

Schimbările vor afecta zeci de mii de români. RAR precizează că, în perioada 2006-2019, circa 62.500 de mașini înmatriculate anterior în UK și-au făcut loc pe șoselele țării noastre.

 

Sursa foto: TTTNIS, via Wikipedia.org

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE