Peugeot 2008: leul nu depune armele

vezi galeria foto

Criza financiara din Europa a lovit puternic industria auto, dar probabil ca grupul francez PSA a fost cel mai afectat. Numai anul trecut, PSA a pierdut cinci miliarde de euro si inca pierde aproximativ 100 de milioane de euro in fiecare luna. In aceste conditii, succesul noilor modele Peugeot este primordial pentru viitorul producatorului francez.


In aceste conditii, Peugeot nu-si poate permite sa scoata modele slabe, iar eforturile i-au fost deja recunoscute, odata cu  succesul modelului de clasa mica 208. Pe baza acestuia si urmand o reteta de succes testata si de alti producatori (cel mai recent exemplu este Renault, cu duo-ul Clio/Captur), Peugeot a lansat 2008, un crossover cu tractiune fata si o garda la sol linistitoare chiar si pentru cele mai proaste drumuri din Europa.

Fata de Captur insa, Peugeot nu marseaza atat de mult pe cartea versatilitatii, in schimb, pluseaza pe capabilitatile off-road ale lui 2008. Bancheta spate nu culiseaza longitudinal, dar are un sistem ingenios de rabatare, care coboara perna sezutului si favorizeaza obtinerea unei podele perfect plane a portbagajului. Configurat cu o roata de rezerva temporara, francezul nu ascunde niciun compartiment secret sub podeaua portbagajului, cu toate ca poate oferi un volum decent pentru bagaje, care porneste de la 360 de litri si poate ajunge la 1.194 de litri cu bancheta rabatata. Cinci sine si sase puncte de ancorare faciliteaza manevrarea si fixarea incarcaturii. Deschiderea larga a hayonului si marginea de incarcare joasa (doar 60 cm) sunt alte calitati ale francezului.


In spate, pasagerii au la dispozitie un spatiu generos, in special la cap. Chiar si atunci cand este configurat cu acoperisul panoramic din sticla (484 de euro), acesta lasa suficient loc deasupra capetelor pentru ca pasagerii sa poata pastra palaria pe cap. In fata suntem intampinati de plansa de bord familiara de la 208, cu volanul de dimensiuni mici si panoul de instrumente flotant, layout neobisnuit la prima vedere, dar cu care te acomodezi imediat. Echiparea de varf Allure isi rasfata pasagerii cu excelentele scaune Dynamic, bine profilate si cu un suport lateral foarte bun in viraje. Tot pe Allure se poate comanda sistemul de tractiune Grip Control (de la 161 de euro), care ofera cinci moduri de functionare: nisip, zapada, noroi, standard si ESP off.


Daca ai sub capota dieselul e-HDi de 115 CP, asa cum a fost cazul nostru, vei ramane impresionat de rafinamentul acestui propulsor. PSA este regele motoarelor diesel si acest lucru este vizibil cu fiecare rotatie a arborelui cotit. Motorul trage viguros, chiar si in plaja inferioara de turatii, si in general lasa impresia unei puteri mult mai mari in exploatare. Indiferent de regimul de turatii, ramane silentios, cu un nivel al vibratiilor demn de un benzinar. Cutia de viteze este etajata convenabil, iar timoneria este reusita, singura problema fiind generata de maciulia metalica a schimbatorului de viteze, atunci cand masina sta la soare mai mult timp. Aceasta se incinge puternic, schimbarea treptelor devenind o tortura. Din fericire, motorul este suficient de elastic pentru a nu necesita schimbari frecvente ale treptelor de viteza.


Un grup motopropulsor competent nu valoreaza prea mult in compania unui tren de rulare neinspirat, dar acest lucru nu este valabil si in cazul lui 2008. Ca si varul sau 208, acesta are o tinuta de drum inchegata, trecand seren peste denivelari si ramanand stabil in viraje. Se diferentiaza de acesta insa prin garda la sol mai mare (16 cm) si cursa lunga a suspensiei, care-i permite depasirea denivelarilor pronuntate. Spuneam ca 2008 pune mai mult accent pe capabilitatile in afara soselei decat alti rivali din segment si acest lucru se vede nu doar din cursa lunga a suspensiei, ci si din includerea sistemului optional Grip Control, de control al tractiunii in diferite situatii. Acesta imita functionalitatea sistemului Terrain Response dezvoltat de Land Rover, dar fara a folosi un sistem de tractiune integrala, ci doar ca functionalitate software a sistemului ESP, prin aplicarea unor forte de franare controlate pe roata ce pierde tractiune.


 

Date tehnice Peugeot 2008 1.6 HDi Allure
MOTOR: L4 turbodiesel, cilindree 1560 cmc, putere maxima 115 CP/3600 rpm, cuplu maxim 270 Nm/1750 rpm. TRANSMISIE: fata, cutie manuala cu 6 trepte. DIMENSIUNI: L/l/h 4159/1739/1556 mm, ampatament 2537 mm. PERFORMANTE: 0-100 km/h 10,4 sec, viteza maxima 188 km/h, consum mediu 4,0 l/100 km, emisii CO2 105 g/km.
PRET: de la 17.850 de euro cu TVA

Verdict: 4 stele
Daca treci cu vederea particularitatile stilistice, nu intotdeauna inspirate, vei gasi in 2008 un partener de nadejde, si asta nu doar in oras. Francezul este un veritabil catarator, are un interior organizat foarte practic, este spatios si confortabil si, pe deasupra, este placut de condus. O veritabila mina de aur pentru Peugeot.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE