GTD expres – cel mai sportiv Golf cu motor diesel

vezi galeria foto

Cea mai sportiva versiune de Golf cu un motor diesel nu este doar puternica, ci si agila si foarte rapida. Am testat Golf GTD, cu dieselul sau de 2 litri si 184 CP.


Noua platforma MQB, pe care cea de-a saptea generatie a lui Golf VII este bazata, a adus o calitate ce face ca noile versiuni GTI si GTD sa fie mult mai bune decât vechile modele: greutatea redusa. Pentru un model cu valente sportive, este unul dintre cele mai importante ingrediente, cu rol direct asupra dinamicii si agilitatii.

Cea mai sportiva versiune diesel disponibila pentru Golf utilizeaza un propulsor complet nou, cu aceeasi cilindree de 2 litri, dar cu o putere maxima care a crescut la 184 CP si un cuplu motor maxim de 380 Nm. Propulsorul diesel este in primul rând foarte rafinat, se aude placut si aproape ca nu transmite vibratii in habitaclu. Din punct de vedere sportiv, acesta poate fi apreciat ca un motor vivace, care se tureaza cu usurinta, in special dupa 2000 rpm. In traficul urban, dieselul de 2 litri nu doar ca este elastic si permite o exploatare facila, ci este si foarte economic, consumul putând scadea chiar si sub valoarea de 7 l/100 km. Pentru un model cu asemenea valente sportive este de apreciat.


Din punct de vedere dinamic, Golf GTD impresioneaza prin usurinta pe care o transmite atunci când mergi rapid pe un drum virajat. Nu este necesara multa forta, nici consum fizic, ci doar o buna apreciere a zonelor unde trebuie actionata frâna si acceleratia. Masina este extrem de intuitiva si propune un nivel foarte ridicat de tractiune, aproape fara a subvira deloc. Aici, un rol foarte important il are noul sistem XDS+, ce utilizeaza frânarea selectiva pe rotile ambelor axe din interiorul virajului pentru a ajuta masina sa se inscrie mai bine in viraj. Sistemul de directie este foarte precis, direct si mult mai scurt decât la un model normal (2,1 rotatii de la un capat la celalalt, fata de 2,75). Acesta aduce mai multa usurinta in utilizare, dar ofera si foarte multe informatii despre ceea ce fac rotile fata. Trenul de rulare este mai rigid ca la alte versiuni mai putin puternice, iar garda la sol, mai mica cu 15 mm. Datorita acestei setari, ruliul caroseriei este aproape inexistent, iar senzatia de control la limita este mult mai buna. Totusi, din punct de vedere al confortului, lucrurile nu stau deloc rau. Golf GTD pastreaza un compromis foarte bun prin setarea trenului de rulare, care nu penalizeaza utilizarea cotidiana in traficul urban. Trecerile peste denivelarile scurte se fac fara socuri sau vibratii prea multe in habitaclu. Optional este disponibil un tren de rulare adaptiv (DCC, 894 de euro cu TVA), ce va permite alegerea unei setari in functie de drumul pe care rulati si de modul in care doriti sa conduceti. Tot optional este disponibila si o cutie DSG cu dublu ambreiaj si 6 trepte (1.994 de euro cu TVA). Aceasta este extrem de rapida la schimbarea treptelor, insa aduce beneficii clare si in materie de confort, fiind foarte placuta in traficul urban foarte aglomerat.



In România, Golf GTD are un pret de 29.600 de euro cu TVA pentru versiunea echipata cu o cutie DSG si de 27.606 euro cu TVA pentru cea echipata cu o cutie manuala cu 6 trepte.

 Date tehnice

MOTOR: L4 turbodiesel, cilindree 1968 cmc, putere maxima 184 CP/3500-4000 rpm, cuplu maxim 380 Nm/1750-3250 rpm. TRANSMISIE: fata, cutie cu dublu ambreiaj cu 6 trepte. DIMENSIUNI: L/l/h 4268/ 1790/1442 mm, ampatament 2631 mm. PERFORMANTE: 0-100 km/h 7,5 sec, viteza maxima 228 km/h, consum mediu 4,5 l/100 km, emisii CO2 119 g/km.


 

Verdict

Chiar si cu un motor diesel sub capota, Golf GTD este foarte agil, se conduce sportiv si poate trece extrem de repede prin viraje. Cu toate acestea, e inca foarte confortabil si se utilizeaza usor in traficul urban de zi cu zi.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE