Test comparativ – Duelul kilowatilor

vezi galeria foto

Atat Prius Plug-in, cat si Ampera promit mirajul rularii fara consum de combustibil, chiar daca pe distante scurte. Doua abordari diferite, un singur castigator. Care este acela?


 

Intreaga lume automobilistica este in cautarea Sfantului Graal al economiei de combustibil, impartita in trei tabere. Cea traditionalista s-a angajat intr-un razboi de reducere a greutatii masinilor, cresterea eficientei sistemelor de propulsie clasice, eficienta aerodinamica – intr-un cuvant, tot ce poate face un automobil sa consume mai putin combustibil. O a doua tabara este formata din puristii care promoveaza consumul zero: masini electrice alimentate exclusiv de baterii, care nu au nevoie niciodata de combustibil.


Opel si Toyota, pe de alta parte, au ales o solutie de compromis intre trucurile clasice de economisire a combustibilului si abandonarea completa a combustibililor. Sistemele lor de propulsie sunt hibride (benzina-electric), montate pe Ampera si Prius Plug-in, sunt mult mai dificil de optimizat decat oricare dintre solutiile de propulsie luate separat. Cine reuseste sa controleze mai bine complicata tehnologie hibrida? Opel Ampera sau Toyota Prius? Care sunt diferentele? Si cum influenteaza acestea stilul de conducere?


Mai intai, sa vedem cum se pozitioneaza cele doua modele. Opel insista ca Ampera si fratele sau Chevrolet Volt sa fie privite ca modele electrice. Motivatia oferita: rotile sunt propulsate doar de motorul electric, chiar si atunci cand bateriile se consuma si intra in functiune motorul termic. In acest caz, motorul termic functioneaza ca un „range extender, generand curentul necesar propulsiei. La viteze mari insa, nu doar motorul electric propulseaza rotile, ci si motorul termic, prin intermediul unei conexiuni mecanice. Prin urmare, Ampera este totusi un hibrid de tip plug-in, si nu un model electric pur.


Toyota Prius functioneaza putin altfel, oricare dintre sistemele de propulsie (motor termic sau motor electric) putand propulsa masina, impreuna sau separat. Ca si Ampera insa, Prius dispune de o baterie Li-Ion care poate fi incarcata de la priza de 220 V, justificandu-si astfel denumirea de Plug-in. Dupa o i­ncarcare de aproximativ doua ore, bateria de 4,4 kWh ii asigura lui Prius o autonomie in modul electric de aproximativ 20 km, la o viteza maxima de 90 km/h. Un real progres fata de Priusul standard care, desi este cu 12.200 de euro mai ieftin, reuseste sa parcurga abia maximum 2 km in modul electric, si asta cu o viteza de melc. Trei butoane il ajuta pe soferul lui Prius sa conduca eficient: HV/EV, EV-City si Eco Mode. Primul comuta intre modurile electric si hibrid (caz in care modelul Plug-in se comporta ca un Prius clasic), al doilea blocheaza sistemul de propulsie in modul electric, iar al treilea modifica raspunsul la acceleratie si functionarea climatizarii pentru o economie maxima de baterie/combustibil. Testat cu EV-City si Eco Mode activat, Prius Plug-in permite atingerea unei autonomii in traficul urban de aproximativ 20,5 km. Daca distantele parcurse zilnic nu sunt mai mari, Prius poate fi folosit si ca un model exclusiv electric. Pe trasee mai lungi, motorul de 1,8 litri intra in functiune, asigurand propulsia si,  in acelasi timp, incarcand bateria sistemului hibrid (nu cea principala, care se incarca exclusiv de la priza). In conditii de ger intens, motorul termic va porni, de asemenea, periodic, chiar si in modul EV-City, pentru a asigura incalzirea bateriei principale la temperatura optima de functionare. Consumul mediu de benzina in oras a fost de 2,63 l/100 km, la care se adauga costul curentului electric, rezultand un cost total de 16,64 lei/100 km (vezi caseta de mai jos).


In cazul Amperei, soferul trebuie sa se obisnuiasca cu facturi mai mari pentru energia electrica. Opel are o baterie mai mare, capabila sa stocheze 16 kWh dupa jumatate de zi de incarcare. Si autonomia in traficul urban este, prin urmare, mai mare, atingand 70,2 km de rulare electrica. Pentru cine vrea sa parcurga distante mari in modul electric Ampera este solutia.

Ca si in cazul lui Prius, Ampera ofera mai multe moduri de rulare. Pe langa modul Normal, mai avem la dispozitie unul Sport si unul pentru trasee montane, precum si un mod Hold. Acesta conserva bateria Amperei, folosind preponderent motorul termic ca furnizor de electricitate. Acest mod este util cand mergem pe autostrada si vrem sa pastram bateria pentru momentul intrarii in oras.


Chiar daca Ampera si Prius Plug-in sunt, in esenta, similare, au personalitati complet diferite. Opel este mult mai dinamic, puternicul motor electric generand performante aproape sportive. Ampera ofera placere celui de la volan, fie ca ruleaza in traficul urban, depaseste pe sosea sau croseteaza serpentinele.

Cu un raspuns spontan la apasarea pedalei de acceleratie si o directie incisiva, Ampera se dovedeste foarte agila pana la viteza de 100 km/h. La viteze mai mari, insa, aceasta i­si pierde din suflu. Avantajul Amperei este ca motorul electric dezvolta cuplul de 370 Nm chiar si atunci cand bateria este descarcata. Acest lucru este posibil pentru ca sistemul pastreaza intotdeauna o rezerva de energie de aproximativ 20%. Prius, pe de alta parte, nu pune accent pe latura dinamica, ci pe cea utilitara. Mai zgomotos si cu o suspensie mai rigida, plug-in-ul japonez isi deranjeaza pasagerii cu zgomotul motorului in full-load, iar performantele ajung la roti la fel de tarziu ca si comenzile din volan. In schimb, interiorul japonezei este mult mai practic, cu un portbagaj mai mare si spatiu suficient in spate pentru trei pasageri (Ampera abia inghesuie in spate doi oameni nu foarte i­nalti). Este clar ca Toyota ofera mai multa masina pentru banii sai, mai ales ca Prius Plug-in este si mai ieftin cu peste 5.500 de euro la preturi comparate. Prius pastreaza acelasi avantaj si in cazul calatoriilor pe distante lungi. Atunci cand bateriile sunt descarcate si nu exista posibilitatea reincarcarii, Prius consuma pe traseul standard de test al Auto Bild 5,02 l/100 km, in timp ce Ampera inghite 7,19 l/100 km. In modul „Range Extender, Opel nu este deloc economic. Cumpararea Amperei are sens doar daca este operata preponderent electric.

Modelele hibride beneficiaza de aceeasi atentie in reducerea masei ca si suratele lor cu sisteme de propulsie clasice. Cu toate acestea, datorita greutatii bateriilor, rezultatele nu sunt spectaculoase. Prius cantareste 1,5 tone, in timp ce Ampera chiar 1744 kg, ceea ce-i reduce sarcina utila la 256 kg. Cu patru persoane la bord, aceasta poate fi usor depasita. Prius asigura o sarcina utila mai rezonabila, de 326 kg.

 

Mod de functionare

Toyota Prius

Motorul termic si cel electric pot functiona atat simultan, cat si separat, in functie de necesitati.  Prin urmare, motorul termic poate antrena rotile prin intermediul unui mecanism planetar si, in acelasi timp, sa incarce bateriile (motorul electric functionand in acest caz ca generator).

 Opel Ampera

Spre deosebire de Prius, Ampera are doua motoare electrice. Prin urmare, trei ambreiaje regleaza fluxul de putere. |n afara de modul pur electric, puterea motorului termic poate fi folosita pentru propulsie. Pentru aceasta, sistemul deschide ambreiajul dintre generator (antrenat direct de motorul termic) si mecanismul planetar. In felul acesta, electricitatea generata ajunge, o parte, in baterii, iar cealalta parte antreneaza rotile. Motorul electric functioneaza intotdeauna.

 

Cat costa sa mergi in oras cu masinile viitorului

In afara de parcursul standard de consum al Auto Bild, am vrut sa determinam consumul lui Opel Ampera si Toyota Prius Plug-in in cazul unui parcurs urban real.  Ambele modele au atins autonomia promisa de producator (20 km la Toyota, 70 km la Opel). Apoi, am continuat sa le conducem folosind motoarele termice pana  la parcurgerea unei distante totale de 100 km. La final, am stabilit consumul de combustibil si cel de electricitate. Rezultatul: factura de electricitate a lui Prius este mai mica, data fiind capacitatea redusa a bateriei. Surpriza a venit la rularea pe benzina, unde Ampera a consumat mai mult pe kilometru, la o cilindree mai mica.

 

Model Parcurs electric Energie/costuri Parcurs pe benzina Consum/costuri Costuri de propulsie pentru 100 km
Opel Ampera 70,2 km 13,8 kWh/6,35 lei 29,8 km 1,95 l/11,35 lei 17,70 lei
Toyota Prius 20,5 km 3,03 kWh/1,39 lei 79,5 km 2,63 l/15,25 lei 16,64 lei

 

1. Toyota Prius Plug-In   477 puncte

Japonezii sunt pionierii sistemelor hibride, iar modelul Plug-in este construit pe o baza solida. Coordonarea motoarelor electric si termic este sofisticata si eficienta. Prius nu numai ca ruleaza mai economic, ci si ofera mai multa valoare decat Ampera.

 

2.  Opel Ampera – 465 puncte

Opel Ampera este campionul incontestabil al placerii la volanul unui model cu propulsie hibrida si are avantajul unei autonomii net mai mare in modul electric. Dar valentele practice sunt neglijate si consuma mai mult decat Prius.

 

Verdict

Este foarte sic sa te plimbi prin oras intr-o liniste suverana, consumand doar curentul incarcat de la priza. Spre deosebire de modelele pur electrice, in cazul lui Prius si al Amperei soferul nu trebuie sa se teama ca va ramane fara baterie.  Pentru un parcurs exclusiv electric, Ampera este o solutie mai buna, avand o autonomie superioara. Motorul sau termic functioneaza ca un generator de avarie. Doar ca atunci cand porneste, Ampera nu mai este deloc un model economic. Prius este un all-rounder talentat, fiind mai practic,  si, in cele din urma, mai economic. Aceste calitati cantaresc mai mult in comparativ decat calitatile dinamice superioare ale Amperei, care sufera insa ca valoare utilitara.

[table id=395 /]

 

 

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE