Test comparativ – Mercedes CLA, VW CC

vezi galeria foto

Coupé-urile cu patru portiere sunt inventia lui Mercedes. Apoi  a urmat Passat CC. In acest test, punem fata in fata noul Volkswagen CC cu ultima creatie a celor de la Mercedes, spectaculosul CLA.


 

La prima vedere, acest test pare un nonsens, pentru ca oricine stie ca CC si CLA nu sunt in aceeasi clasa. Primul este un model de clasa medie, construit pe platforma lui Passat, iar cel de-al doilea are la baza noua Clasa A din punct de vedere mecanic. Totusi, daca analizam preturile, vom vedea nu doar faptul ca sunt comparabile, ci chiar ca CLA-ul este mai scump. Asadar, in lumea reala, cineva poate pune in balanta cele doua masini daca vrea ceva deosebit. Iar acest cuvânt pare chiar mic daca le privim. Cu greu putea cineva crede ca dupa aparitia lui CLS, Mercedes va putea produce o surpriza la fel de mare si poate chiar mai spectaculoasa. CLA este absolut superb, este un coupé cu patru portiere adevarat, cu o silueta care plonjeaza rapid in partea din spate si cu elemente agresive ce creeaza un impact major asupra privitorului. Este imposibil sa nu iti placa. In comparatie, VW pare mai degraba conservator, chiar daca silueta sa nu lasa urme de indoiala asupra faptului ca este un coupé cu patru portiere.


Ce ofera

In privinta caroseriilor este important de stiut ca CC este mai lung cu 17 cm si are un mic plus si când vine vorba de ampatament. Aceste diferente se traduc foarte clar prin spatiul interior oferit, unde CC este clar in avantaj atât pentru locurile din fata, cât si cele din spate. Daca in fata diferentele nu sunt atât de palpabile, in spate, lucrurile stau complet diferit. CC ofera sensibil mai mult spatiu la nivelul genunchilor, dar si la nivelul capului. La acest capitol, CLA plateste tribut siluetei sale de coupé mult mai accentuate. Practic, pe locurile din spate, orice persoana de peste 1,80 metri va atinge cu capul de plafon, accesul fiind si el mai greoi, datorita usilor de dimensiuni mai mici. Scaunele din fata au fost notate cu acelasi calificativ, insa din motive diferite. Cele din CLA sunt mult mai bine profilate si ofera un suport lateral mai bun, insa in CC, la drumurile lungi, se sta mai confortabil, sezutul si spatarul fiind mai late. Totusi, pentru ca vorbim de coupé-uri cu patru portiere nu putem lasa la o parte senzatia specifica pe care trebuie sa o inspire aceste masini. La acest capitol, CLA este câstigator absolut. Indiferent de locul in care stai in masina, linia caroseriei si a geamurilor iti va oferi din plin sentimentul de coupé si de sportivitate, ceea ce nu este reflectat in egala masura la CC. Ambele modele ofera, la toate cele patru portiere, geamuri fara rama, un detaliu ce nu poate sa lipseasca la niciun coupé.



Cum se conduc

In momentul in care a lansat Clasa A, Mercedes a surprins multa lume prin migrarea de la stilul relaxat si confortabil traditional la o tinuta de drum mult mai rigida, cu puternice influente sportive, care bineinteles ca se aplica si la CLA. Trenul sau de rulare ofera un nivel ridicat de tractiune, cu un ruliu extrem de redus pentru caroserie si multa agilitate, chiar daca la limita exista o usoara tendinta de subvirare. Directia este incisiva si are o demultiplicare scurta. CC nu poate tine pasul cu CLA la acest capitol, el fiind mai mult un cruiser confortabil decât un campion al drumurilor virajate. Trenul sau de rulare ofera, in schimb, mai mult confort, fiind mai elastic si mai iertator la trecerea peste denivelarile scurte. Simplificând, in materie de rulare, am putea spune ca CLA este cel sportiv, iar CC, cel confortabil. Din punct de vedere al propulsoarelor, ambele modele pot fi apreciate. Dieselul de 2 litri si 177 CP din CC este foarte rafinat, elastic, urca foarte placut in turatii si are un consum mic. Cel din CLA este putin diferit, având un raspuns mult mai bun in zona de turatii joase datorita sistemului biturbo, iar puterea maxima de 170 CP este atinsa mult mai repede, la doar 3400 rpm. Impreuna cu o caroserie mai mica si mai usoara, CLA reuseste sa fie mai rapid atât când vine vorba de acceleratii, dar si de reprize. In plus, consumul sau mediu este excelent, cu 1 l/100 km mai mic decât cel de la CC. Ambele modele au fost echipate cu o cutie cu dublu ambreiaj, cu 6 trepte in cazul lui CC si cu 7 in cel al lui CLA. La acest capitol, lucrurile stau foarte bine, cutiile cu dublu ambreiaj ale celor doua modele fiind rapide, cu un program de functionare intuitiv. Totusi, cutia DCT de la CLA ofera un mic plus datorita celei de-a 7-a trepte, care ajuta motorul sa ruleze la o turatie mai joasa la viteze ridicate.


Cât costa

Marcile premium vin intotdeauna cu un pret pe masura, iar CLA nu face exceptie. Acesta costa in versiunea 220 CDI, disponibila doar cu o cutie DCT, 39.060 de euro. Insa, pentru o configuratie pe masura pretentiilor acestui coupé cu patru portiere spectaculos este nevoie de mai mult. Echiparea comparata a ridicat pretul la 47.428 de euro cu TVA. Desi concureaza intr-o clasa superioara, CC are un pret de plecare de 35.338 de euro cu TVA (cu DSG) si ajunge la un pret comparat de 43.214 euro cu TVA, cu peste 4.000 de euro mai putin decât cel al lui CLA.


 

1. Mercedes CLA 220 CDI – 4,20 stele

Mercedes are ca atuuri principale agilitatea si modul dinamic in care se conduce. Motorul sau este mai elastic, mai vivace si ofera acceleratii mai bune. Este mic in spate si nu foarte confortabil.

 

2. VW CC 2.0 TDI DSG – 4,13 stele

VV CC ofera un nivel de confort ridicat la rulare si un interior mai spatios, cu scaune mai generoase. Este mai mult o limuzina confortabila si pierde la capitolele conducere si propulsie.

 

Verdict

Desi conceptul este similar, cele doua modele sunt destul de diferite. CC este mai mult un cruiser confortabil, are un tren de rulare elastic si ofera sensibil mai mult spatiu la interior, la un pret foarte competitiv. CLA mizeaza pe sportivitate si are un ansamblu propulsor-cutie extrem de eficient si performant. Insa ceea ce nu se poate cuantifica in cifre si verdicte este felul cum arata CLA. Este pur si simplu fabulos si pentru unii este posibil ca doar asta sa conteze.

 

[table id=410 /]

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE