Limuzine de clasa medie – Tenacitate nipona

vezi galeria foto
Honda Accord si Renault Laguna sunt doua nume deja traditionale in clasa medie. Mazda6, aflata abia la a doua generatie si mizand mult pe dinamism, este revelatia segmentului. Situatia merita sa fie aprofundata.

Ce ai de facut atunci cand ai reusit sa plictisesti clientela cu o serie de modele ale caror nume si concept general au fost pastrate pentru un interval de timp relativ lung? Se impune o schimbare radicala, cu doza de risc implicita. Asta a facut Mazda in momentul renuntarii la seria 626 si al introducerii modelelor Mazda6, in 2002. Noua serie de modele a polarizat atentia publicului si a determinat o crestere importanta a vanzarilor marcii. Mai mult, in momentul trecerii de la prima generatie Mazda6 la cea de-a doua, s-a insistat asupra perpetuarii acelei trasaturi care a adus succesul seriei: dinamismul, prezent atat in design, cat si in comportamentul masinii.


De ales intre traditie si noutate
Si noua generatie Honda Accord difera semnificativ de modelul predecesor, insa prezinta o abordare diferita in comparatie cu cazul Mazda6. Honda Accord a evoluat in directia unei perceptii high tech cu tenta premium. Suprafetele metalice dimensionate consistent sunt conturate de linii impunatoare.

Cu toate ca nu Honda este cea mai lunga masina din test, mesajul sau vizual te face sa crezi asta. Efectul a fost obtinut si datorita ampatamentului relativ scurt si consolelor mari. Pe de alta parte, ampatamentul scurt are un efect defavorabil in privinta spatiului interior. Nu se pune problema unei insuficiente de spatiu la bordul lui Accord, insa celelalte doua modele ofera sesizabil mai mult.


Honda Accord are cea mai mare latime interioara (si exterioara), insa acest fapt are mai putine sanse sa fie remarcat decat limitele spatiului pentru picioare la locurile din spate. Locurile din fata corespund pretentiilor premium ale masinii, scaunele sunt comode, o idee mai largi decat ar fi presupus o sustinere laterala optima.

Honda a evoluat in directia premium
Si in mers, Accord insista asupra sugestiei premium, prin suspensia confortabila si directia usor de manevrat. Pe de alta parte, reducerea semnificativa a fortei de rotire a volanului nu avantajeaza finetea inscrierii in viraje si nici acuratetea pastrarii traiectoriei drepte la viteze mari. Probabil ca multi dintre cei care au condus fosta generatie vor regreta rigoarea ireprosabila a suspensiei si dozarea mai discreta a servoasistarii directiei, care erau pe aproape de ceea ce ofera in mod obisnuit BMW.


Noua Honda Accord se preteaza mai degraba unei conduceri de genul cool-cruising decat unei conduceri sportive. Modul in care raspunde motorizarea turbodiesel de 2,2 litri la apasarea pedalei de acceleratie este un argument in plus pe aceasta tema. Urcarea in ture decurge rapid, insa intotdeauna progresiv, pe intreaga plaja de turatii, fara manifestari agresive.


Cifrele arata ca Honda Accord este ceva mai rapida in privinta acceleratiilor si reprizelor fata de celelalte doua modele, in conditiile in care consumul sau mediu este cel mai redus. Cine prefera un raspuns mai spontan al motorului, cu mai mult nerv, va fi impresionat favorabil de ceea ce ofera Mazda6. Masuratorile standard arata ca Mazda6 nu este la fel de rapida ca Accord, insa alegerea unor turatii mai inalte va pune in valoare latura sportiva a masinii. Reluarea acceleratiilor in plaja inferioara de turatii (conducere economica) este oarecum lenta, insa nu pune probleme in mentinerea in fluxul traficului din orase.


Motorul este destul de zgomotos la rece si in timpul acceleratiilor – altfel, nivelul sau sonor ramane in limite decente. Suspensia este destul de ferma, lucreaza silentios, nu permite inclinari mari in viraje si inhiba eficient tendintele de oscilatie ale caroseriei si, implicit, completeaza foarte bine ideea de dinamism care defineste esenta conceptului masinii.

La fel se poate spune si in privinta directiei, care ofera un feedback relevant despre tendintele de mers ale masinii si ofera o precizie buna la inscrierea in viraje. Asistarea nu elimina un minim efort necesar rotirii volanului, ceea ce vine in favoarea realismului senzatiilor pe care le percepe conducatorul, mai ales ca este o masina de dimensiuni considerabile (cea mai mare lungime din test).


Amenajarea interioara reflecta o tratare atenta a formelor finisarii, astfel incat fiecare centimetru din spatiul oferit de habitaclu sa fie pus la dispozitia pasagerilor. Senzatia de spatiu generos este pregnanta. De asemenea, Mazda6 ofera cele mai spatioase si mai comode locuri pentru pasagerii din spate.

In fata, scaunele au o configuratie ireprosabila, oferind corpului o sustinere ferma, fara a genera senzatia de disconfort. Nici sustinerea laterala nu lasa loc de comentarii negative. Adeptii sportivitatii tipice vor aprecia tratarea estetica a interiorului, cu nuante sobre si elemente decorative amintind de aluminiul satinat.

Merita sa fie mentionat si studiul ergonomic al comenzilor, zonele combinei audio si ale climatizarii fiind foarte clar separate, iar dispunerea butoanelor de pe volanul multifunctional ofera o buna accesibilitate.

Mazda 6 a punctat la toate capitolele
Mazda6 are cel mai mare portbagaj din acest test. Cei care doresc si posibilitati de modulare superioare, se pot orienta catre versiunea de caroserie cu hayon.

Este lesne de observat, inca de la prima vedere, ca Laguna nu a preluat niciun detaliu de la generatia precedenta. Teoretic, avem de-a face cu o schimbare completa, dar, totusi, masina nu transmite un sentiment intens de noutate. Privind-o indeaproape, am inteles si de ce. Cu toate ca obiectul in sine arata diferit, conceptul sau a ramas intru totul conform retetei cunoscute de la fosta generatie: o berlina hatchback de clasa medie cu stil fluid, finisare de buna calitate, insa detalii de personalizare cam prea discrete.

Honda Accord si-a pus mai bine in evidenta latura premium, Mazda6 a inaintat cu aplomb in directia dinamismului, dar Renault Laguna ce face? Inca un detaliu: dupa ce fosta generatie a propus portiere de tip autoclav, care sunt decupate larg, inclusiv pe deasupra montantilor si, pentru cativa centimetri, chiar pe deasupra plafonului (acest tip de portiere ofera un spatiu mai larg pentru a urca sau cobori din masina), noua generatie a revenit la un design conventional al portierelor. Probabil ca exista o explicatie tehnica pentru mutarea respectiva, insa indiferent care ar fi aceasta, in momentul contactului om-masina, apare o impresie deconcertanta.

Altfel, Renault Laguna confirma stradaniile specialistilor francezi de a produce un automobil confortabil, practic, placut de condus, sigur si tentant din punct de vedere al pretului. Inclusiv in privinta cheltuielilor legate de exploatare, Laguna se prezinta cel mai bine.

Interiorul este destul de spatios si calitatea materialelor de finisare este cea mai buna din test. Scaunele sunt bine configurate, avand o tapiterie orientata mai mult spre confort decat spre fermitate. Spatiul pentru pasagerii din spate este mai mult decat convenabil.

Ceea ce are Renault Laguna, si multe alte masini din aceasta clasa nu au, tine de accesul practic la portbagaj, prin intermediul unui hayon.

Oferta franceza e prea „cuminte
Motorul este viguros, are o buna caracteristica de cuplu, ce se face simtita cand masina este incarcata, dar acceleratiile nu sunt mai bune decat ale concurentei. Ambianta de mers este silentioasa. Comportamentul sigur, cu o nota placuta de confort din partea amortizarii, permite conducerea in regim rapid fara niciun fel de retinere.

Precizia directiei este buna, de asemenea – si raspunsul franelor. Limuzinele de clasa medie sunt obiecte de dimensiuni mari, ce nu trec neobservate. Japonezii par sa fi inteles bine acest lucru, motiv pentru care masinile lor au, inclusiv prin intermediul prestatiilor tehnice, personalitati clar conturate si un mod subtil de a-l sensibiliza pe potentialul cumparator. Privind lucrurile astfel, Mazda6 e cel mai bine pregatita dintre ofertele testului de fata.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE