Asigurarea de raspundere civila auto este un document obligatoriu, pe care orice posesor de autovehicul trebuie sa il aiba la indemana in cazul unui eveniment neplacut.
Spre deosebire de alte asigurari auto, RCA-ul acopera doar pagubele produse tertilor, din vina asiguratului. Desi este vorba despre o asigurare obligatorie, majoritatea soferilor stiu destul despre putine despre ea, despre modul in care trebuie sa fie utilizata si cum trebuie sa fie achizitionata.
Informatii ce trebuie stiute despre o asigurare RCA
Conform celor de la romasig.ro, urmatoarele 10 informatii sunt esentiale pentru orice sofer interesat de o asigurare RCA:
- Pentru a putea fi asigurat, autovehiculul trebuie sa respecte cateva conditii: sa fie inmatriculat sau supus inmatricularii, sa fie detinut de catre persoana care face asigurarea si sa aiba toate actele disponibile.
- Asigurarea RCA este singura asigurare obligatorie impusa de statul roman pentru autovehicule.
- Incheierea unei asigurari RCA aduce cu sine si o polita Carte Verde, valabila in momentele in care autovehiculul circula in strainatate.
- Exista anumite limite de despagubire, care ajung la 1 milion de euro pentru partile materiale si la 5 milioane pentru vatamari corporale. Despagubirile se ofera doar in anumite conditii insa, motiv pentru care orice sofer trebuie sa aiba in vedere calitatea asigurarii in momentul in care cauta un RCA ieftin.
- Asigurarea obligatorie plateste despagubiri chiar si in cazul in care soferul care produce accidentul are probleme mari, cum ar fi lipsa permisului de conducere sau nerespectarea legislatiei.
- Lipsa unei asigurari inseamna sanctiuni destul de grave: amenda intre 1000 si 2000 de lei, retinerea certificatului de inmatriculare si retragerea placutelor de inmatriculare.
- Exista si cazuri in care asiguratorul poate sa ceara despagubiri de la cel care a produs accidentul. Astfel, in momentul in care accidentul a fost produs intentionat sau a fost produs in timpul unei infractiuni, atunci asiguratorul poate sa ceara aceste despagubiri.
- Nu se acorda despagubiri in cazul in care masinile avariate sunt ale aceleiasi persoane, indiferent ca este vorba despre o persoana fizica sau juridica.
- In cazul pierderii politei RCA, asiguratorul poate sa emita un duplicat, insa pentru asta trebuie sa se publice seria si numarul politei intr-un ziar de circulatie nationala si sa se editeze o cerere pentru solicitarea eliberarii duplicatului.
- Prima de asigurare Rca poate sa fie restituita in cazul in care autovehiculul este radiat sau este vandut. Exceptie de la regula fac masinile care sunt achizitionate in leasing.
De asemenea, este important de stiut ca asiguratorii sunt obligati sa constate pagubele dintr-un accident in cel mult 5 zile de cand sunt notificati de catre pagubiti. De asemenea, in cazul accidentelor usoare, constatarea pagubelor nu trebuie sa se faca de catre Politie, fiind suficienta solutionarea prin intermediul unui formular de constatare amiabila.
Asigurarea RCA se bazeaza pe un volum destul de mare de informatii, asadar, inainte de a semna un contract de asigurare orice sofer trebuie sa fie cat se poate de bine informat si sa citeasca cu mare atentie tot ceea ce presupune aceasta asigurare.
AsIgurarea RCA o cumpar ptr.altul nu pentru mine daca sunt vinovat de producerea unui accident!Deci nu trebuie sa fiu atent ce fel de asigurare cumpar ,eu o cumpar pe cea mai ieftina fiindca nu-mi foloseste mie .Daca eu produc un accident (din vina mea ) mie nu-mi foloseste asigurarea RCA ea foloseste pagubitului ! Atunci de ce sa o cumpar pe cea scumpa ?RCA nu-mi foloseste niciodata mie ! Atentie la ce scrieti la pct.4= E TOTAL FALS ! Cumpar numai RCA ieftina !Nu-mi foloseste mie in caz de accident in care eu sunt vinovat !Daca sunt nevinovat si celalalt sofer este ma folosesc de RCA pe care o are el ,cel care e vinovat de accident !Precizarile sunt false cu privire la a achizitiona RCA scump ! Dimpotriva cumparati RCA cel mai ieftin fiindca nu va foloseste in caz de accident in care sunteti vinovat!Cel vinovat de accident isi v-a repara autoturismul pe banii lui si nu pe baza RCA fiindca pe aceasta o v-a da soferului nevinovat de producerea accidentului !
Pct.9 Total fals, pct. 4 limitele de despagubire nu mai sunt actuale.