5 sfaturi pe termen lung care te vor ajuta să îţi vinzi maşina cu un preţ mai bun

vezi galeria foto

Puțini dintre noi reușesc să-și cumpere din prima autoturismul pe care și-l doresc și, de cele mai multe ori, trebuie să schimbe mai multe mașini până când sunt gata – cel puțin financiar – să facă marea achiziție.


Poate fi vorba despre un autoturism de ultimă generație sau un model mai vechi care ne-a fermecat imaginația și pe care ni-l dorim în parcare, orice-ar fi. Drumul până la el poate fi jalonat cu multe alte mașini pe care le cumpărăm din necesitate și pe care le vom vinde la prima ocazie, pentru a le înlocui cu altele, mai performante sau mai noi.

De multe ori, însă, vom fi nevoiți să tăiem din prețul de revânzare. Kilometrajul, anul de fabricație, starea autoturismului sunt factori care afectează în minus prețul. Chiar și așa, sunt unele lucruri pe care le putem face fără efort, pentru a păstra mașina în condiții cât mai bune și pentru a obține un preț cât mai bun pe ea. Iată cinci sfaturi care, pe termen lung, vor face din autoturismul tău vedeta oricârui târg de mașini.


1. Învaţă să conduci preventiv

Printre cele mai frecvente cauze care pot să reducă durata de viață a unui autoturism și, implicit, prețul pe care-l vei putea obține odată ce te-ai decis să vinzi mașina este stilul de condus. Așa-numitul condus „sportiv’ nu este doar periculos pentru șofer, pasageri și ceilalți participanți la trafic, ci provoacă și un grad mai mare de uzură a pieselor, care vor avea nevoie de înlocuire mult mai repede.

Așa că, dacă vrei să minimizezi efectele unui stil de condus heirupist, ca să reduci cheltuielile de întreținere și să păstrezi mașina în condiții cât mai bune pentru o eventuală vânzare, fă un efort și învață să conduci preventiv. Asta înseamnă, printre altele, să nu „zbori’ peste pragurile instalate înaintea trecerilor de pietoni, să nu accelerezi și să nu frânezi brusc la fiecare 10 metri.


2. Repară caroseria la timpul potrivit

Ştim, nu este aproape niciodată vina noastră atunci când autoturismul se alege cu câte o zgârietură sau cu tabla înfundată. „Cineva într-o parcare’ și „soția nu a văzut stâlpul’ sunt două dintre cele mai frecvente replici în aceste situații. Cu toate astea, caroseria trebuie întreținută dacă vrei să reduci cheltuielile și să vinzi mașina cu un preț bun.


Nu lăsa toate reparațiile pe ultima sută de metri. E mai simplu să previi decât să cosmetizezi autoturismul cu câteva zile înainte să-l prezinți unui potențial cumpărător. Lucrurile mărunte vor spori durata de viață a mașinii, așa că du-o regulat la spălătorie, ceruiește-o profesionist măcar o dată pe an și repară zgârieturile și urmele de accident cât de repede îți permite bugetul.

3. Păstrează autoturismul curat

Nu doar exteriorul mașinii trebuie păstrat în condiții optime, ci și interiorul. Mai ales dacă ai de gând să nu te atașezi de autoturism și să-l vinzi imediat ce ai strâns bani pentru unul nou. Nu transporta bagaje nepotrivite pe bancheta din spate (borcanul cu murături de la părinți este doar un exemplu), scutură preșurile și folosește cu încredere produsele de curățenie pentru tapițerie și bord.


Aspectul exterior și cel interior al autoturismului spun multe unui eventual cumpărător despre modul în care a fost întreținută mașina. Iar o mașină promovată drept „de nefumător’ oferă o garanție în plus așa că, dacă ești fumător, renunță la țigările clasice în favoarea unui IQOS. Te poți bucura de gustul de tutun la volan fără să te mai gândești că tapițeria se va îmbâcsi cu mirosul neplăcut de ars și cu scrumul asociate cu țigările clasice.

4. Foloseşte uleiul potrivit


Orice șofer știe că fiecare motor de mașină are nevoie de un anumit tip de ulei. Nu face rabat la calitate, dacă ai găsit un ulei mai ieftin: problemele pe care le poate provoca sunt mult mai costisitoare. În plus, știi deja că uleiul de motor trebuie să fie schimbat o dată la 10.000 de kilometri sau o dată pe an, în funcție de pragul care e atins mai întâi. Dar trebuie să ții cont și de alți factori.

Cu alte cuvinte, dacă petreci zilnic ore întregi blocat în trafic și circulând bară la bară pe străzile din Capitală, mașina ta s-ar putea să aibă nevoie de o revizie mult mai repede. La fel, dacă faci frecvent drumuri pe șosele de țară sau dacă autoturismul este un model mai vechi, e indicat să mergi mai des la un mecanic auto. Învață să verifici singur uleiul ca să depistezi la timp și alte probleme, între verificări. Sunt destui șoferi care susțin că mașina lor „mănâncă ulei’.

5. Verifică şi schimbă lichidele mai des

Uleiul de motor nu este singurul lichid esențial pentru bunul mers al unui autoturism. Lichidul de transmisie (dacă mașina ta are cutie de viteze automată) sau uleiul de transmisie (dacă este manuală), lichidul de răcire (antigelul) și lichidul de frână sunt la fel de importante și trebuie tratate ca atare dacă te interesează câtuși de puțin starea în care păstrezi mașina pentru revânzare.

Mulți șoferi uită să verifice și să schimbe la momentul potrivit aceste lichide care țin în viață un autoturism. Motivul cel mai des invocat este faptul că „așa scrie pe recipient’ sau că nu trebuie schimbate prea des. Gradul de uzură sau de utilizare al acestor lichide ține și de stilul de condus, dar și de piesele autoturismului, așa că e de preferat să faci verificări mai des și să le schimbi atunci când e cazul, nu când s-a împlinit termenul.

Așadar, nu trebuie să fii mecanic de meserie ca să poți avea grijă de mașina ta. E suficient să urmezi sfaturile de mai sus și să ai mereu în vedere un adevăr care nu mai are nevoie de explicații: un autoturism păstrat în stare bună se va vinde mai repede și cu un preț mai bun.

Sursa foto: Shutterstock

(P) Material realizat împreună cu IQOS

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE