5 sfaturi pentru o întreținere economică ale mașinii tale

vezi galeria foto

Dacă automobilul reprezintă o unealtă fără de care viața ta ar fi mai dificilă, atunci ești deja conștient că, pe lângă beneficiile pe care ți le aduce, mașina reprezintă o sursă constantă de cheltuieli. De la combustibil până la reparațiile și reviziile periodice, toate aceste costuri te fac adesea să consideri varianta transportului în comun pe termen lung.


Totuși, ia în considerare și aceste sfaturi care te-ar putea ajuta să cheltui mai puțini bani pe întreținerea mașinii.

Când mergi la service, asigură-te că știi care e problema mașinii

Vizitele în service constituie poate cele mai mari cheltuieli asociate întreținerii mașinii. Însă în aceste costuri nu intră doar reparațiile, ci și găsirea problemelor pe care le are automobilul – ceea ce mecanicii auto numesc diagnostic.

Poți, cu ajutorul unui tester de diagnoză auto, poți descoperi problemele electrice ale mașinii tale. Poți folosi dispozitivul cu ușurință dacă mașina ta dispune de o mufă OBD II, scăpând astfel de o parte din costurile de diagnosticare. În plus, dacă ai priceperea necesară, unele defecțiuni descoperite le vei putea repara și singur.


Adoptă un stil prudent de condus

Știm prea bine cât de infernal poate fi traficul în orașele mai mari din România, dar chiar și pe drumurile naționale. Totuși, un mod eficient de a reduce consumul de combustibil este de a nu ceda presiunii și rămâne la un stil de condus prudent.

Acțiuni precum accelerările rapide sau frânatul brusc îți pot crește considerabil consumul. Încearcă să circuli cât mai des o „viteză de croazieră’ în oraș și folosește predominant frâna de motor. Vei putea să economisești carburantul cu până la 30%.


Nu folosi benzină sau motorină specială decât dacă este necesară pentru mașina ta

Probabil ai auzit că anumite tipuri de benzină (cele cu cifra octanică mai mare) asigură o viață îndelungată motorului tău. Adevărul este că acest lucru se întâmplă doar în cazul mașinilor noi, proiectate cu motoare moderne, care au un raport de compresie ridicat. În acest caz, manualul automobilului îți va indica ce tip de benzină trebuie să folosești.


Dacă însă conduci un model mai vechi, acesta va fi dotat cu un motor fabricat să funcționeze în parametri normali cu orice tip de benzină. Astfel, benzina super premium nu îi va aduce nicio îmbunătățire a performanței și nici nu îi va prelungi viața.

Verifică în mod constant cauciucurile

Pe fiecare cauciuc este inscripționată presiunea exactă la care trebuie să fie umflat. Dacă circuli cu cauciucuri umflate la o presiune mai mică decât cea recomandată, nu doar că vei crește consumul de carburant, dar vei crește și riscul de accident.


De aceea, este bine să faci vizite dese la vulcanizare sau la benzinărie, unde costurile serviciilor sunt mult mai mici decât excesul de carburant. De asemenea, folosește anvelopele de vară și de iarnă în sezoanele lor respective.

Înlocuiește filtrul de aer în mod regulat

Nu doar felul în care conduci influențează consumul de carburant, ci și buna funcționare a mașinii. Aceasta poate fi îngreunată nu doar de defecțiuni, ci și de factori precum murdăria care poate pătrunde în motorul autovehiculului.


Filtrul de aer este cel care are rolul de a ține murdăria și diversele impurități la distanță de motor, însă pentru a oferi o protecție eficientă, trebuie schimbat la intervale care pot varia între 10.000 și 30.000 km. Un filtru de aer nu este foarte costisitor, iar schimbarea sa este o operațiune simplă pe care o poți face și singur în doar câteva minute.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, vei vedea cum costurile de întreținere a mașinii se reduc pe termen lung, dar și cum mașina ta dă un randament mai bun atunci când este folosită.

Sursă foto: Shutterstock.com

(P) Material realizat împreună cu glowmania.ro

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE