Fenomenul de freezing rain (ploaie care îngheață) face ravagii în aceste zile. Pe lângă poleiul care acoperă numeroase șosele din țară, o consecință mai puțin periculoasă, dar cel puțin la fel de neplăcută este înghețarea geamurilor și a portierelor. Practic, îți găsești mașaina în parcare acoperită de o crustă groasă de gheață. Ce faci în acestă situație?
Ca în orice altă situație, lucruriule sunt mai simple dacă ești pregătit. O racletă solidă (sau mai multe, preferabil), capabilă să spargă gheața fără să se rupă, nu trebuie să lipsească din mașină. Îți recomandăm să lași una în portbagaj și una în habitaclu: nu poți să știi ce portieră a mașinii vei reuși să deblochezi mai ușor. Nu forța însă. Te poți trezi cu mânerul ușii rupt sau cu chederele deteriorate.
Citește și:
Caracatița de parbriz, noua măsură împotriva șoferilor care parchează neregulamentar
Chinezii atacă segmentul SUV coupé
Boxele acestei mașini se aud de la 5 km distanță
Germania și-ar putea lua adio de la autostrăzile fără limită de viteză
De-asta nu putem avea șosele sigure în România
Mick Schumacher a semnat cu Ferrari
De ce șoselele nu crapă de frig în țările dezvoltate
Românii nu învață pentru examenul auto
Pentru a preveni aceste neplăceri, se poate folosi un spray special pentru dezghețare, lichid de parbriz special pentru iarnă sau spirt. Folosirea apei calde poate sparge geamurile sau poate îndepărta vopseaua. La fel de eficient este un amestec format dintr-un sfert alcool și trei sferturi apă, care se introduce într-un recipient cu pulverizator cu care se stropește apoi parbrizul. În câteva secunde, gheața se topește.
Un moment de inspirație vă poate scuti de multă muncă: pulverizați seara, pe parbrizul curat, spray pentru dezghețarea parbrizului. Chiar dacă se va depune gheață peste noapte, aceasta nu va adera la parbriz și va putea fi curățată mai ușor dimineața. De asemenea, ridicați ștergătoarele peste noapte: acestea vor fi astfel protejate de gheață și își vor păstra mai mult timp eficiența.
Cum se deschide o încuietoare înghețată? Încălziți vârful cheii cu o brichetă timp de 5 secunde, după care introduceți-o în încuietoare, apăsați ușor (însă nu forțați) timp de 5 secunde. Repetați procedura, încuietoarea se va deschide în foarte scurt timp (cheia fiind calda va topi micile dopuri de gheață).
O soluție mai comodă, dar și mai costisitoare (între 300 și 400 de euro), este instalarea unui sistem de pornire a motorului prin telecomandă: cu ajutorul lui poți începe dezghețarea mașinii în timp ce ești în casă și fără să deschizi ușa autoturismului.