În fiecare iarnă, chiar dacă nu ninge decât câteva zile, sunt drumuri în România care sunt complet blocate de ninsori și de viscol. Poate ai prieteni care au trecut printr-o astfel de experiență: să rămână blocați ore întregi în „infernul alb‘, așteptând cu inima la gură să vină autoritățile să-i scoată la lumină.
Știi deja și drumurile cu probleme: cele din Teleorman, Buzău, Vrancea, Galați, Autostrada Soarelui, uneori și DN1 pe Valea Prahovei. Nu doar iarna poți avea probleme pe șoselele din România: oricând poți face pană pe un drum de țară, te poți trezi cu o defecțiune la motor, te prinde viitura sau se surpă vreun deal peste șosea.
Poți verifica pe site-ul CNADNR starea drumurilor, dar e bine să fii mereu pregătit pentru situații de urgență. Nu trebuie să pleci de fiecare dată la drum încărcat la refuz cu saci de nisip, lopeți, conserve și altele, dar nu strică niciodată să fii pregătit, pentru că norocul mai e și cum și-l face fiecare. Uite 6 lucruri care nu trebuie să-ți lipsească din portbagaj la drum lung:
1. Lanternă şi baterii de rezervă
Nu contează cât de puternice sunt farurile maşinii tale, au limitările lor într-o situaţie de urgenţă: mai ales atunci când ai rămas blocat pe un drum de ţară neiluminat, într-o noapte fără lună. Păstrează mereu în torpedou o lanternă puternică şi un set de baterii de rezervă. Nu te vor ajuta doar noaptea, ca să verifici exteriorul maşinii sau atunci când pleci pe jos să cauţi ajutor, ci şi pe ceaţă sau pe vreme rea – vei fi mai uşor de observat cu o lanternă puternică în mână.
2. Un încărcător auto
Telefonul mobil este cea mai bună cale de a păstra legătura cu lumea atunci când ai rămas blocat în nămeți sau când ai făcut pană pe vreun drum de țară. Pe lângă faptul că poți chema ajutoare cu el, inclusiv să transmiți poziția prin GPS, un telefon poate face așteptarea mai ușor de suportat. Numai că trebuie să aibă baterie ca să-l folosești, așa că nu pleca la drum fără să alegi, dintre modelele de încărcătoare auto existente, unul care să nu te lase la greu.
3. Lanţuri, lopată şi (sac de) nisip
Pentru că se apropie sezonul rece, fă rost din timp de lanţuri pentru cauciucuri, o lopată extensibilă şi nişte nisip, mai ales dacă faci drumuri lungi destul de des. „A zis Busu la meteo că nu ninge‘ nu e o garanție că nu te va prinde viscolul pe drum, așa că e mai bine să fii pregătit. Nu uita să pui în portbagaj şi un cablu de tractare. Degeaba găseşti pe cineva dispus să te scoată din şanţ sau din mocirlă, dacă niciunul dintre voi nu are nici măcar o şufă la dispoziție.
4. Pături şi mănuşi
Știi foarte bine ce înseamnă să petreci o jumătate de oră blocat în coloană pe Valea Prahovei, de exemplu. Acum imaginează-ți cum ar fi să fii blocat două-trei ore în câmp, iarna, pe viscol. Câteva pături în plus nu ocupă prea mult loc în mașină – le poți folosi pe post de huse -, însă pot fi esențiale într-o situație extremă. Nici nu trebuie să fie viscol sau iarnă afară, e suficient să nimerești o noapte răcoroasă în munți atunci când tot ce ai pe tine e un tricou și pantaloni scurți.
5. Rezervorul plin
„Nu are cum să mi se întâmple mie‘ este, poate, una dintre cele mai frecvente replici ale unui șofer. Nu te baza pe asta, însă, mai ales atunci când vine vorba despre combustibil. Dacă știi că vei pleca la drum lung, fă-ți plinul. Nu calcula kilometrii, pentru că se poate întâmpla să fii nevoit să arzi combustibilul degeaba, blocat pe cine știe ce coclauri departe de orice benzinărie. Plus că, în ziua de astăzi, mulți șoferi sunt reținuți când e vorba să ajute pe cineva rămas în „pana prostului‘.
6. Apă și mâncare
Și dacă vorbim despre rezerve, nu uita să iei mereu cu tine o sticlă de apă în plus și chiar ceva de mâncare, chit că e vorba doar despre câteva batoane proteice, niște biscuiți digestivi și o ciocolată. Dacă drumul tău decurge fără peripeții, prezența lor nu te va deranja cu nimic. Dacă, în schimb, ai parte de o călătorie agitată, cu evenimente neplăcute, vei avea cu ce să-ți potolești foamea și să mai capeți energie.
Așadar, nu ai nimic de pierdut dacă investești bani în siguranța ta înainte să pleci la drum, chiar dacă ești de părere că nu se poate întâmpla ceva rău. Avantajele pot face diferența între o aventură și o experiență groaznică.
Sursa foto: Shutterstock
(P) Material realizat împreună cu mobiup.ro