(P) Atenţie la poliţele false RCA! Se practică înşelătorii pe care le poţi evita!

vezi galeria foto

Faptul că anumite companii au emis poliţe de asigurări false, chiar dacă brokerii erau în faliment sau erau radiaţi, a determinat că specialiştii să atragă atenţia asupra faptului că nu este suficient să fie folosit un calculator RCA auto şi că este necesar să se facă şi alte cercetări pentru a determina cea mai bună companie de asigurări.


Potrivit Romasig.ro există posibilitatea să se evite cu uşurinţă plasa falsificatorilor de RCA. Se dovedeşte că mulţi nu ştiu cum pot să evite astfel de situaţii, având în vedere statisticile arată că fraudele anuale se ridică la o valoare de peste 50 de milioane de euro.

Chiar dacă un calcul asigurări indică cel mai mic preţ, nu înseamnă că este şi cea mai bună opţiune.

De-a lungul timpului, companiile antifrauda au identificat numeroase cazuri de falsificare a poliţelor de asigurare, motiv pentru care nu este suficient ca persoană în cauză să facă doar un simplu calcul asigurări ci este nevoie să acorde atenţie şi asiguratorului.


Poliţele false identificate sunt inclusiv şi cele CMR, care sunt emise cu scopul de a asigura mărfuri sau bunuri. Fraudele întâlnite pe piaţa sunt atât pentru vânzarea asigurărilor, cât şi la cele pentru daune, aşa cum se întâmplă în cazul celor CASCO. Astfel de înşelătorii sunt des întâlnite inclusiv în domeniul sănătate sau real estate.

Tipuri de fraude întâlnite în asigurări

Persoanele care au tendinţa de a fraudă clienţii cu poliţe de asigurări false se bazează pe faptul că aceştia sunt interesaţi doar de rezultatele pe care le obţin utilizând un calculator RCA pentru a afla cel mai bun preţ şi nu acordă importanţă numelui asiguratorului.


Cele mai des întâlnite tipologii sunt cele în care se încearcă fraudarea de ocazie şi care apar din lipsa contractului valabil sau prin schimbarea vinovăţiei sau transferarea pe poliţa CASCO. De asemenea, există şi fraudatori profesionişti care se organizează în grupuri şi care fraudează companiile.


Un alt exemplu este faptul că persoanele care fraudează RCA acţionează în domeniul închirierii de maşini, caz în care tarifele pentru reparaţii pot să ajungă la sume astronomice, uneori de 10 ori mai mari comparativ cu preţurile pe care le practică firmele cunoscute. De asemenea, unele dintre servicii pot să fie prezente doar în documente, fără să fie oferite în realitate păgubiţilor.

Cum se pot evita tentativele de fraudă?

Pentru a fi evitate astfel de situaţii este recomandat să existe transparentă, în momentul vânzării dar şi în cel în care este necesară despăgubirea. Este recomandat de asemenea că şi consumatorii să se implice mai mult, să reacţioneze atunci când depistează tentative de fraudare şi să ia măsuri, deoarece toate acestea sunt resimţite de către ei.


În momentul în care este încheiată o asigurare auto online, se recomandă ca persoană în cauză să verifice toate informaţiile cu privire la compania care oferă poliţa şi chiar să citească pe forumuri păreri ale clienţilor care au avut nevoie de despăgubiri sau care au fost nevoiţi din diverse motive să folosească poliţa de asigurare şi poziţia companiei vis a vis de acest aspect.

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE