Unul dintre lucrurile importante de care trebuie să ții cont la achiziția unui autoturism este cel referitor la taxele pe care trebuie să le plătești și îndeosebi la plata TVA. Vânzarea autovehiculelor noi este supusă la o cotă standard de 19%, percepută la valoarea acestora. În scopuri de TVA, se consideră autoturisme noi cele a căror capacitate depășește 48 cm3 sau o putere de 7.2 kW, care au maximum 6.000 KM la bord ori au fost livrate în termen de 6 luni de la prima înmatriculare. Neîncadrarea în acești parametri face ca vehiculul să fie considerat unul second-hand.
Achiziția de autoturisme din Uniunea Europeană este o practică frecventă printre antreprenorii sau persoanele fizice din România. Însă, există mai multe situații posibile care au un impact fiscal diferit, iar mai departe vom analiza câteva dintre cele mai comune cazuri.
Plata TVA în țara unde este înmatriculată mașina
Potrivit principiilor sistemului comun al taxei pe valoare adăugată, procesul de vânzare-cumpărare a unei mașini noi se taxează cu TVA în UE o singură dată și întotdeauna în statul membru de destinație. Prin urmare, dacă cumperi o mașină de la un dealer din altă țară, o vei înmatriculara și achiți TVA doar în țara ta de reședință. Totuși, există și situații când poți plăti TVA de două ori, o dată în statul de unde achiziționezi autoturismul, dacă vânzătorul este persoană fizică înregistrată în scopuri de TVA și aplică taxa pe factura de vânzare, și a doua oară la înmatricularea în țară. În acest caz, ai posibilitatea de a recupera TVA-ul plătit vânzătorului, după înmatricularea mașinii.
Plata TVA în funcție de regimul marjei
Furnizorul din UE poate aplica sau nu regimul marjei, respectiv un regim special ce presupune că va colecta TVA doar la marja de profit pe care o încasează din revânzare, nu la întreaga valoare a vehiculului. Această taxă nu va fi înscrisă distinct pe factură, ci se va face doar o mențiune privind regimul aplicat. Iată ce trebuie să știi despre acest regim:
Achiziția de autoturisme noi
- În cazul în care cumpărătorul român este plătitor de TVA, nu va avea de achitat taxa la cumpărarea mașinii, acesta înregistrând taxare inversă;
- Dacă cumpărătorul român este neplătitor de TVA și deține sau nu cod special de TVA, are obligația să plătească TVA 19% la buget în România și să depună decont special de TVA. Totodată, cumpărătorul este scutit de plata defalcată a TVA-ului, dacă se afla într-una din situațiile care ar fi impus acest lucru, deoarece nu se mai aplică split TVA. Pentru a dovedi că nu ești plătitor de TVA pentru mașina pe care urmează să o înmatriculezi ai nevoie de o dovadă de la unitatea ANAF de care aparții. Formularul se numeşte ‘Certificat privind atestarea plăţii TVA în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport’.
Achiziția de autoturisme second-hand atunci când furnizorul din UE nu aplică regimul marjei
- Dacă cumpărătorul român este plătitor de TVA, vânzătorul va emite factură fără TVA. Cel care achiziționează mașina va trata cumpărarea ca o achiziție intracomunitară de bunuri și va reflecta TVA atât deductibil cât și colectat, dar nu va avea de plătit TVA la achiziție;
- În situația în care cumpărătorul din România este neplătitor de TVA și deține cod special de TVA, furnizorul va emite factura fără această taxă, iar cel care achiziționează vehiculul va plăti TVA 19% la bugetul de stat în România;
- Dacă cumpărătorul român este neplătitor de TVA și nu are cod special de TVA, furnizorul va factura cu TVA dacă valoarea mașinii este sub 10.000 euro, iar cumpărătorul nu va plăti taxa în țară. În cazul în care valoarea mașinii depășește plafonul de 10.000 euro, cumpărătorul trebuie să solicite cod special de TVA, furnizorul va factura fără TVA, iar cel care achiziționează plătește TVA 19% în România.
Dacă furnizorul din UE aplică regimul marjei și cumpărătorul este plătitor de TVA, operațiunea nu este impozabilă în țara noastră pentru că vânzătorul va include în factură și marja aferentă profitului.
Înainte de a aproba înmatricularea unei mașini, autoritățile naționale au tot dreptul să verifice dacă TVA-ul aferent tranzacției a fost achitat în mod corect. Valoarea TVA se calculează luând în considerare prețul total al mașinii, accesoriile și costurile conexe.