Ponturi de îngrijire a mașinii, de la mecanici. Ce să faci ca să reziste o viață

vezi galeria foto

Marca este primul factor după care se ghidează șoferii când cataloghează o mașină drept fiabilă, dar realitatea este că aproape orice mașină nouă poate să reziste o viață, dacă este tratată corect.


Dacă ai o mașină care pare doar să înghită bani anual și la care se strică periodic câte ceva, cel mai probabil tu ești problema. O mașină vine la pachet cu responsabilități, iar dacă nu ții cont de ele nu vei face decât să cheltui sume importante pe reparații diverse, care ar putea fi ușor evitate. Iată câteva sfaturi vitale, dacă vrei ca mașina ta să reziste mult și să nu îți ridice prea multe probleme:

  • Folosește uleiul adaptat mașinii și recomandat de producător


Uleiul utilizat pentru mașină este extrem de important, el nu trebuie ales la întâmplare din raful de la benzinărie. De obicei, producătorii mașinii recomandă utilizarea anumitor uleiuri, iar în unele cazuri utilizarea unui alt ulei decât cel recomandat poate chiar să atragă după sine și probleme legate de acordarea garanției.

Mai mult decât atât, tipul mașinii este și el important când vine vorba despre alegerea uleiului. Uleiul pentru un autoturism este diferit față de cel pentru mașini mai mari. Dacă ne referim la vehicule comerciale ușoare, de pildă, astfel de uleiuri Mobil Delvac, concepute special pentru astfel de mașini sunt mai potrivite decât uleiurile pentru autoturisme. Lubrifiantul este extrem de important când vine vorba despre fiabilitatea mașinii și tocmai de aceea el trebuie ales astfel încât să se plieze perfect pe tipul mașinii.


  • Nu merge cu prea puțină benzină

Nu merge niciodată cu prea puțină benzină în rezervor deoarece, în mod paradoxal, îți va crește consumul, dar, și mai important, mașina se va uza mai repede. Pompa de benzină va lucra mai mult pentru a trage carburantul din rezervor, așa că cel mai probabil funcționarea ei va fi afectată. Probleme pot apărea și la nivelul circuitului, deoarece cu cât este mai puțină benzină în rezervor, cu atât șansele să intre în circuit benzina murdară cresc.


  • Schimbă filtrele periodic

Dacă vrei ca mașina să funcționeze bine pentru o perioadă mai îndelungată, filtrele au un rol esențial și trebuie schimbate periodic. Este vorba în mod special despre filtrul de aer, cel care asigură intrarea în motor a aerului curat, lipsit de impurități.

Particulele de praf care intră în motor uzează pistoanele prematur, pot înfunda catalizatorul și pot crea o mulțime de alte probleme. Filtrele asigură protecția împotriva mai multor probleme, motiv pentru care trebuie schimbate o dată la câteva mii de kilometri parcurși. E o cheltuială infimă, dar care te va ajuta să economisești enorm pe termen lung.


  • Nu amâna reparațiile, s-ar putea să plătești dublu sau să ajungi la un grad de uzură ireversibil

Orice șofer a zis măcar o dată că mașina mai merge un pic, că  nu e chiar momentul bun pentru a cheltui bani, că mai bine investește banii în altceva. Desigur, mai intervine și comoditatea – uneori pur și simplu amâni reparațiile pentru că ai o mulțime de lucruri de făcut și nu îți permiți să lași mașina la service câteva zile. Totuși, ia în calcul faptul că problemele se vor agrava, vor determina noi defecțiuni și la alte componente și în final vei plăti dublu. În plus, se va ajunge la un grad generalizat de uzură, așa că întregul mod de funcționare a autoturismului va fi afectat.


Grija pentru mașină este vitală pentru ca ea să funcționeze cu brio pe termen lung, iar principiile de mai sus se numără printre cele mai importante când vine vorba despre întreținerea automobilelor.

Sursa foto: Shutterstock

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE