Ține cont de aceste lucruri esențiale când ești la volan

vezi galeria foto

Să fii șofer vine la pachet cu o mulțime de responsabilități. Viața ta, a pasagerilor din mașină dar și a celorlalți participanți la trafic depinde în mare măsură de cât de bine pregătit ești la volan. Înainte să pleci la drum ai grijă să bifezi toate cele de mai jos.


 

  • Siguranța la volan

 

Lucruri pe care trebuie să le ai în vedere chiar înainte de a porni mașina de pe loc:

 

  • Poartă centură de siguranță

 

Centura de siguranță este obligatorie atât pentru șofer cât și pentru pasageri. În momentul unui eventual impact centura pusă corect  îți poate salva viața.

 

  • Asigură-te că ai vizibilitate maximă

 

Reglează-ți toate oglinzile astfel încât să te poți asigura în orice moment din unghiul potrivit.

Păstrează-ți parbrizul curat, e important să nu rămâi fără lichid de parbriz și să ai ștergătoare  de bună calitate.


De asemenea, în caz că vizibilitatea pe drum e redusă din cauza luminii puternice a soarelui păstrează în mașină tot timpul o pereche de ochelari de soare.

 

  • Fii prevăzător  

 

Nu porni la drum cu mașina fără să te asiguri că ai în portbagaj o trusă de prim ajutor, vestă și triunghiuri  reflectorizante și extinctor. Nu doar că îți pot fi de folos, însă, dacă nu le ai, poți primi o amendă substanțială, conform legislației în vigoare .  

 

  • Concentrează-te la drum

 

Evită pe cât posibil lucrurile care te pot distrage când ești la volan. Nu folosi telefonul mobil, iar dacă e neapărat necesar să vorbești, folosește o cască Bluetooth Handsfree ca să nu fii nevoit să iei mâinile de pe volan.


Nu da muzica tare și dacă nu ești singur în mașină, roagă-ți pasagerii să nu te distragă de la condus.  

 

  • Evaluează-ți corect abilitatea de a conduce   

 

E important ca atunci când ești la volan să nu te afli sub influența substanțelor interzise, a alcoolului sau a medicamentelor care influențează capacitatea de a conduce un autovehicul. Depinde numai de tine să evaluezi dacă ești apt să conduci sau nu, ia decizia corectă.


 

  • Conduita preventivă

 

Conduita preventivă are legătură cu toate măsurile care conduc la evitarea accidentelor de circulație:  

 

  • Păstrează distanța de mașina din față

 

E important să respecți regimul legal de viteză şi să adaptezi viteza în funcţie de condiţiile de drum, astfel încât să poți efectua orice manevră în siguranţă. În funcție de viteza pe care o ai, rămâi mereu la o distanță sigură de mașina din față astfel încât dacă aceasta e nevoită să încetinească brusc să poți evita fără probleme o coliziune.


 

  • Semnalizează

 

Nu uita să semnalizezi înaintea efectuării oricărei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat. Astfel ceilalți participanți la trafic vor ști la rândul lor ce manevre trebuie să facă pentru a păstra bunul mers al traficului.

 

  • Păstrează banda de mers

 

Conform legii nu ai voie să schimbi banda de mers fără să semnalizezi cu 50 de m înainte să schimbi direcția de deplasare. Nu schimba banda brusc și  înainte de a face această manevră asigură-te de două ori.


 

  • Învață bine regulile de circulație

 

Participanții la trafic trebuie să respecte regulile de circulație, semnalele, indicațiile și dispozițiile polițistului rutier, precum și semnificația diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare, scrie legislatia-rutiera.ro

Învață bine aceste reguli și dacă se întâmplă să le uiți, recitește legislația.

 

  • Asigurarea în trafic

 

Asigurarea în trafic trebuie să fie completă, permanentă și individuală.

 

  • Anticiparea situațiilor

 

E important să anticipezi orice situație care ar putea conduce la evenimente rutiere, însă pentru aceasta trebuie să fii tot timpul concentrat la drum.

 

  • Respectul față de ceilalți participanți la trafic

 

Ca și acasă sau în societate, și pe drum e important să-i respecți pe ceilalți, pentru a fi respectat.

 

  • Păstrează-ți calmul

 

Nu claxona decât ca să atenționezi un alt participant la trafic despre un posibil pericol sau greșeală pe care a făcut-o. Abuzul de avertizoare acustice este interzis prin lege.

 

  • Cedează trecerea

 

Pentru evitarea ambuteiajelor permite și celorlalți participanți la trafic să se încadreze pe banda de mers atunci când așteaptă la coadă.

Același lucru este valabil și pentru pietoni, numai că în acest caz e obligatoriu prin lege să reduci viteza la locurile marcate de trecere a pietonilor și să permiți trecerea acestora.   

O mare parte din informațiile de mai sus le găsești scrise și în Codul rutier, așa că recitește-l cu atenție și rămâi mereu informat cu privire la schimbările de legislație pentru a circula pe drum fără probleme.

Sursa foto: Shutterstock

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE