Neatenția la volan, teribilismul și lipsa de experiență sunt câteva dintre motivele pentru care șoferii tineri reprezintă un risc mai mare atunci când vine vorba despre incidente la volan. Potrivit unui raport emis de Insurance Institute for Highway Safety din Statele Unite ale Americii, riscurile ca un tânăr aflat la volan să producă un accident sunt de patru ori mai mari decât în cazul unui șofer mai experimentat. Mai mult, potrivit unei statistici realizate de Comisia Europeană, România se afla anul trecut, alături de Bulgaria, pe lista celor mai periculoase țări în producerea accidentelor rutiere de către tinerii cu vârste de până în 25 de ani.
5 cele mai frecvente greșeli pe care șoferii fără experiență le fac la volan:
- Se lasă distrași la volan
Lipsa de experiență la volan duce de foarte multe ori la o distragere mult mai ușoară a atenției. Obiceiuri precum vorbitul la telefon, trimiterea SMS-urilor, conversațiile pe WhatsApp și chiar și mâncatul la volan reprezintă riscuri semnificative. Potrivit unui realizat în anul 2007 de către Children’s Hospital of Philadelphia and State Farm Insurance, 89% dintre tineri au susținut că au văzut alte persoane de vârsta lor conducând și vorbind la telefon în același timp, recunoscând că și ei fac la fel. Un raport realizat în 2006 de Virginia Tech susținea că 80% dintre accidente erau provocate de distragerea atenției de la volan, iar 93% dintre șoferi priveau în altă parte decât la drum în ultimele trei secunde dinaintea producerii unui accident. Pe lista problemelor care pot duce la distragerea atenției se mai află și oboseala, dar și problemele de vedere nerezolvate sau ignorate de către șoferi. În Marea Britanie, 80% dintre șoferi nu poartă ochelari atunci când urcă la volan, potrivit organizației Sightsavers. Un motiv pentru care unii șoferi refuză să poarte ochelarii de vedere atunci când urcă la volan este confortul. Ramele nu sunt potrivite pentru un purtat îndelungat și ajung astfel să deranjeze. Într-o astfel de situație, ca șofer, poți alege ochelari de vedere de pe edel-optics.ro, care se potrivesc perfect nevoilor tale, dar și conformației feței tale, iar astfel nu reprezintă un impediment atunci când trebuie să conduci.
- Merg cu o viteză prea mare
Nu este nicio surpriză în legătura dintre viteza mult prea mare și riscul producerii accidentelor pe șosea, însă un raport realizat de National Institutes of Health (NIH) arată faptul că tinerii lipsiți de experiență conduc cu doi kilometri pe oră în medie mai repede decât cei experimentați. Deși nu pare foarte mult, lipsa de experiență cumulată cu viteza mare limitează viteza de reacție a unui șofer, iar astfel posibilitatea de a evita un accident este mai mică.
- Tinerii sunt dispuși să-și asume mai ușor riscuri
Potrivit experților de la Universitățile Cornell și Stanford, tinerii sunt mai predispuși să ignore anumite semne de circulație, avertismente și faptul că se află într-o zonă des circulată de pietoni. Experimentul, publicat în Journal of Neuroscience, în 2005, arată că, puși în fața unor situații tensionate la volan, tinerii sunt de două ori mai dispuși să acționeze impulsiv decât rațional.
- Nu păstrează distanța regulamentară
La o viteză de 96 de kilometri pe oră, o mașină are nevoie de peste 40 de metri pentru a se putea opri complet, iar această distanță este și mai mare dacă vorbim despre modele mari, tip SUV. Un studiu NIH din Statele Unite ale Americii, tinerii obișnuiesc să păstreze o distanță mult prea mică față de mașina din față în trafic, ceea ce limitează timpul de reacție în cazul unui incident, unele accidente devenind imposibil de evitat.
- Nu poartă centura de siguranță
Conform unui raport NHTSA din 2006, 76% dintre tinerii din SUA de până în 24 de ani susțin că poartă centură de siguranță la volan, cel mai mic procent din toate grupele de vârstă. Iar lipsa unei centuri de siguranță, alături de viteza mai mare și neatenția la volan pot duce la incidente grave în trafic.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: BlueSkyImage