Deseori luna aprilie încă ne mai face probleme și putem întâlni atât temperaturi scăzute cât și precipitații sub formă de ninsoare. În plus, dacă vreți să faceți un drum la munte, încă mai există riscul să întâlniți porțiuni de drum acoperite cu zăpadă. Dar deja suntem în luna mai și acest risc este practic nul. Asta, desigur, dacă nu vă propuneți să ajungeți în vârful Transfăgărășanului.
Prin urmare, se apropie cu repeziciune perioada concediilor. Mai e puțin și va suna ultimul clopoțel al anului școlar iar geamantanele pentru vacanță urmează a fi scoase de la naftalină. Nici nu contează dacă va urma o excursie la câteva zeci de kilometri sau veți porni în acel tur al Europei pe care vi-l doriți de ani de zile. Important este să vă pregătiți mașina în mod corespunzător. Iar, așa cum vă alegeți pantofii potriviți pentru vacanță, la fel trebuie să procedați și cu „încălțămintea’ mașinii: anvelopele.
Atunci când vine vorba să vă cumpărați anvelopele de vară pentru mașină, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. De asemenea, trebuie să încercați să vă evaluați cât mai obiectiv cu putință stilul de conducere. Dacă credeți că sunteți o persoană care conduce ceva mai sportiv, atunci ar trebui să luați în considerare un set de pneuri mai performante, chiar dacă mai scumpe. În schimb, dacă tot ceea ce vă interesează este factorul economic și rareori ajungeți la vitezele maxime legale, puteți alege un set de anvelope eco. Acestea sunt, însă, extremele. Esențial este să alegeți modelul de pneuri care se potrivește cel mai bine așteptărilor dumneavoastră.
Iată câteva aspecte pe care trebuie să le luați în considerare:
Evident, în primul rând vorbim despre dimensiunile anvelopei. Acestea trebuie să corespundă celor înscrise pe cartea de identitate a mașinii. Pe lângă dimensiune trebuie să țineți cont de indicii de viteză și cei de încărcare. Dacă pentru mașini mai ușoare de 1.5 tone sunt suficiente pneurile normale, la cele ajung sau depășesc două tone cu patru persoane la bord plus bagajele aferente ar fi de preferat să alegeți anvelope XL.
Profilul – Anvelopele de vară sunt disponibile cu diferite tipuri de profil, cum ar fi cele unidirecționale, asimetrice, sau simetrice. Dacă nu sunt alese și montate corespunzător, acestea vor afecta foarte mult comportamentul autoturismului. În plus, pe măsură ce veți crește viteza de deplasare, aceste diferențe se vor accentua și nu într-un mod pozitiv.
Indicele de viteză – Indicele de viteză indică viteza maximă la care anvelopa poate fi utilizată în siguranță. Asigurați-vă că alegeți un indice de viteză care să depășească viteza maximă a vehiculului cu care rulați. Ca regulă generală, mașinile care pot rula cu viteze foarte ridicate au și sisteme de frânare mai performante, iar pneurile de mare viteză sunt proiectate să reziste și unor sarcini crescute în timpul decelerărilor.
Comportamentul anvelopei pe carosabil uscat și umed – În primul rând verificați eticheta cu care sunt livrate pneurile. Aceasta conține un indice de aderență și, de preferat, ar fi să mergeți pe indicele A. Asta înseamnă că în condiții de ploaie anvelopele vor putea descărca o cantitate mai mare de apă și, prin urmare, vor reduce drastic fenomenul de acvaplanare ce poate apărea în astfel de situații.
Consumul de carburant – cu cât o anvelopă este mai aderentă, cu atât va avea un coeficient de frecare mai mare. Acest coeficient în schimb are consecințe nefaste asupra consumului de combustibil. Prin urmare, dacă doriți să aveți costuri de utilizare mai reduse, va trebui să alegeți o anvelopă cu indice A la clasa de consum. Atenție, însă, că odată cu îmbunătățirea indicelui de consum s-ar putea să aveți o scădere a indicelui de aderență pe carosabil umed.
Nivelul de zgomot – la drumuri lungi, nivelul de zgomot produs de anvelope conduce la o oboseală excesivă. Prin urmare, dacă parcurgeți în mod frecvent distanțe lungi, un pneu care produce 72 de decibeli va fi un factor suplimentar de stres. Desigur, la ora actuală majoritatea mașinilor dispun de izolații fonice foarte eficiente, dar nu vă bazați doar pe aceasta. Dacă, în schimb, ieșiți o dată la câteva luni din oraș, atunci puteți folosi liniștit asemenea pneuri. Poate vor fi puțin stresante, dar la ce zgomote exterioare există, aproape că nu veți mai băga în seamă acel uruit constant emis de anvelope.
Anduranța – Apariția pneurilor Eco, ce oferă o anduranță deosebită, a facilitat atât reducerea emisiilor de CO2 cât și economii importante din bugetul familiei. Din păcate, majoritatea acestor pneuri oferă o aderență satisfăcătoare, în cel mai bun caz, dar rareori spre deloc excelentă. Pentru persoanele care folosesc mașina intensiv în oraș, aceste pneuri sunt o adevărată binecuvântare din punct de vedere economic. La drumuri lungi însă, ar fi de preferat să nu vă bazați prea mult pe aderența lor. Sunt suficient de bune, dar în niciun caz nu vor ajunge la nivelul unei anvelope de performanță.
Prețul – Prețul poate fi o considerație importantă pentru mulți oameni, dar nu ar trebui să fie singurul factor în decizia dumneavoastră. În general, anvelopele mai scumpe oferă performanțe superioare, dar există și opțiuni mai accesibile care pot oferi performanțe decente.
Prin urmare, nu vă grăbiți atunci când alegeți o anvelopă. Căutați mai multe review-uri referitoare la ceea ce doriți să cumpărați și aveți încredere în consultanții de vânzări specializați în domeniu.