Fie că vrei să faci unele îmbunătățiri eficiente din punct de vedere energetic, fie un design mai prietenos cu natura, transformarea unei case clasice într-una ecologică nu este atât de dificilă pe cât ai putea crede.
Maximizarea luminii naturale, amplasarea de panouri solare sau izolarea casei sunt câteva din modalitățile prin care poți ajunge să ai o casă ecologică.
Unele măsuri sunt mai complexe decât altele și vor necesita mai multe investiții, însă există și lucruri pe care le poți face destul de ușor, mai ales dacă vrei să reduci dependența de combustibilii fosili și să contribui la „lupta’ împotriva schimbările climatice.
Lasă lumina naturală să pătrundă în casă
Pe lângă faptul că lumina naturală aduce un plus de vitamina D organismului, s-a dovedit că ajută și la creșterea nivelului de energie. Așadar, ia în considerare fie mărirea ferestrelor existente, fie amplasarea uneia pe acoperiș. Cu cât pătrunde mai multă lumină naturală în casă, cu atât e nevoie de mai puțin iluminat electric, dar și de mai puțină încălzire artificială.
Amplasează panouri solare
Deși la început ar putea părea o opțiune costisitoare, pe parcurs, acestea se vor dovedi extrem de eficiente și rentabile. Pe lângă faptul că sunt o sursă de energie cu adevărat regenerabilă, panourile solare ajută la reducerea facturilor la electricitate și la menținerea amprentei de carbon la un nivel scăzut. Așa că, sunt o opțiune excelentă de luat în considerare, mai ales în aceste vremuri cu nenumărate schimbări economice și climatice.
Nu uita să izolezi casa
Păstrarea căldurii în casă este cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru a îmbunătăți considerabil eficiența energetică – și pentru a reduce facturile la gaz și electricitate. De aceea, ar fi indicat să iei în considerare izolarea cu un produs eficient, precum vata minerală bazaltică sau de sticlă.
Un astfel de material reduce semnificativ pierderile de căldură și costurile, permite evaporarea condensului, împiedică formarea mucegaiului, absoarbe zgomotele, protejează împotriva focului și îi permite casei să respire.
Tocmai de aceea, e bine cunoscut faptul că în acele case în care izolarea s-a realizat cu vată minerală verile sunt mai răcoroase, iar iernile mai călduroase.
Alege o pompă de aer sau optează pentru încălzire prin pardoseală
Dacă ești în proces de renovare a casei, optează pentru o pompă de căldură cu sursă de aer sau încălzire prin pardoseală – ambele opțiuni sunt mai eficiente și ajută casa să rețină căldura cât mai mult timp. O pompă de căldură cu sursă de aer funcționează prin transformarea energiei aerului exterior în căldură, în timp ce încălzirea prin pardoseală va distribui uniform căldura în cameră.
Alege geamurile tripan
Acestea sunt excelente, atât din punct de vedere al eficienței energetice, cât și din punct de vedere al protecției fonice. Ele rețin căldura în interior, contribuind astfel la eficientizarea energiei. Din punct de vedere al protecției fonice, datorită celor două spații umplute cu gaz care există, tripanele reduc zgomotul foarte mult.
Instalează un termostat programabil
Un termostat programabil nu numai că poate economisi bani la facturile de energie, ci și poate face casa mai ecologică. Termostatele programabile duc casa la temperatura dorită înainte de a ajunge acasă de la serviciu. De asemenea, reduc căldura sau aerul condiționat când nu ești acasă. Făcând acest lucru, eviți existența unei temperaturi constante, așa că nu vei folosi atât de multă energie ca și în cazul în care temperatura din casă ar fi constantă.
Înlocuiește becurile clasice cu led-uri
Aceasta este una dintre cele mai simple moduri de a-ți face casa mai ecologică. Poți schimba becurile incandescente cu becuri LED. Acestea folosesc mai puțină energie și produc mai puțină căldură, ceea ce înseamnă că sunt mai ecologice. De asemenea, au o durată de viață mai lungă decât alte becuri.
Așadar, iată ce poți face pentru a-ți transforma casa într-una ecologică, de viitor.
Sursă foto: freepik.com