Este posibil să îți ajuți copilul și să-l înveți încă o limba străină în cele mai bune condiții? Ei bine, da. Stimularea învățării limbilor străine de către copii este o practică foarte răspândită în ultima vreme: societatea actuală, de fapt, este din ce în ce mai multiculturală și cunoașterea numai a limbii materne, cu siguranță, nu este un lucru suficient. În plus, cunoașterea aprofundată a limbilor străine ajută la dezvoltarea cognitivă și extinde atât orizonturile culturale, cât și pe cele sociale ale copilului și viitorului adult. Va putea să călătorească în lume, îi va deschide drumul în lumea muncii, ocupând poate funcții cu responsabilitate, de mare importantă, menținând relații cu oameni de diferite naționalități. Toate acestea sunt posibile dacă în viitor copilul tău va stăpâni una sau mai multe limbi străine în plus față de limba maternă.
Dacă cauți pe internet câteva informații despre locații unde copilul tău poate învață engleza sau alte limbi străine vei găei pe ilsc.ro detalii despre cursuri excelente, pentru toate vârstele și toate nivelurile de cunoștințe. În acest articol, vom vorbi în special însă despre cum să stimulezi învățarea limbilor străine de către copii. Mai jos poți găsi câteva sfaturi utile pentru a-ți clarifica ideile cu privire la diferitele posibilități.
Bilingvismul în copilărie
Învățarea limbilor străine de către copii trebuie să fie un proces complet spontan și natural. Copiii funcționează diferit de adulți și în acest fel pot asimila mai ușor o limbă străină și pot face asta într-un mod mult mai natural. Din acest motiv, este important să îi introduci pe cei mici în lumea unei limbi străine încă din primii ani de viață și să alegi cursul corect de studiu, deoarece cu cât copilul intră mai repede în contact cu limbile străine, cu atât mai repede va învăța să le folosească. În plus, un copil care va începe să învețe o limbă străină va putea să învețe mai ușor propria limba.
Deci, cum să stimulezi învățarea limbilor străine la un copil? Una dintre soluțiile posibile, considerată foarte bună de unii părinți, o reprezintă școala bilingvă. Acest tip de instituție de învățământ oferă copiilor nu numai posibilitatea de a studia cultura noastră, a României, ci oferă și posibilitatea de a aprofunda și de a folosi o limbă străină ( de obicei engleză sau germană) cu stăpânire deplină. Tocmai pentru că învățarea unei a doua limbi pentru copii trebuie să aibă loc într-un mod complet spontan, bilingvismul poate fi realizat dacă este stimulat încă din primii ani de viață și școală. Din păcate, într-o școală de stat, programa nu prevede un studiu aprofundat al limbilor străine cărora școală de stat îi dedică doar câteva ore pe săptămână. Acest aspect nu suficient pentru a putea face un copil să devină bilingv și fluent în limba respectivă. O școală bilingvă, pe de altă parte, nu prevede nicio eradicare a culturii proprii, ci își dezvoltă propria ofertă educațională în două limbi în paralel. Desigur, o școală bilinga este de obicei una privată și costurile, din păcate, nu pot fi suportate de o mare parte din părinți. Dar există și alte soluții despre care vom discuta mai jos.
Cum să devină copilul bilingv?
După cum am văzut, bilingvismul trebuie stimulat încă din copilărie și într-un mod complet spontan și natural, grație unei predispoziții înnăscute a copiilor de a dobândi mai multe registre lingvistice și, în general, de a asimila informația. Alegerea educației în acest sens joacă un rol foarte important în asigurarea unei învățări pozitive a limbilor străine. Deoarece în zilele noastre cunoașterea mai multor limbi este cu adevărat esențială pentru a intra în lumea muncii, dar și mai ales pentru a putea comunica cu oameni de etnii și culturi diferite, alegerea unei școli bilingve poate garanta copiilor posibilitatea să stăpânească în același mod două registre lingvistice diferite. De fapt, copiii sunt capabili să absoarbă limbile străine ca un burete.
Deoarece, așa cum am spus, învățarea limbilor străine trebuie stimulată deja în copilărie, trebuie să înceapă din primii ani de viață. Alegerea unui curs de studiu nu este niciodată ușoară, deoarece ne este întotdeauna frică să nu greșim. În zilele noastre, însă, este important să investim în studiul limbilor străine, iar cursurile din care să alegem pot fi rezumate în mai multe categorii: școală publică, școală internațională, școală bilingvă sau cursuri private.
Școală publică
Școala publică a fost întotdeauna prima alegere pentru toate familiile. Cu toate acestea, în ultimul timp pare să nu mai satisface nevoile tuturor. Problema care se găsește cel mai mult este că programa ministerială oferă doar două sau patru ore pe săptămână dedicate studiului limbilor străine, ceea ce cu siguranță nu este suficient pentru copii bilingvi.
Școală internațională
O școală internațională aparține sistemului școlar din țara de referință. Aceasta înseamnă că oferta educațională este dezvoltată exclusiv în limba străină, pe care copiii o vor asimila ca a lor în detrimentul limbii materne, căreia doar în unele cazuri îi sunt dedicate unele cursuri extra-curriculare. În acest fel, copiii s-ar putea confrunta cu o eradicare a culturii naționale.
Școală bilingvă
Acest tip de realitate școlară, școala bilingvă, s-a răspândit în special în ultimii ani. Particularitatea acestei școli constă în faptul că oferta de formare este dezvoltată în două limbi paralele, de obicei engleză și română. Prin urmare, copiii vor studia toate subiectele programei naționale, dar o vor face în ambele limbi.
Cursuri private
Aceasta poate fi cea mai bună opțiune pentru părinții care nu-și pot permite școala internațională sau școala bilingvă. La cursurile intensive de la instituții precum cele de la ILSC, copiii vor învață engleză sau o altă limbă străină în cele mai bune condiții, cu profesori de top. Pot atinge excelență cu ajutorul profesorilor aleși cu mare grijă. În plus, cursurile private au prețuri accesibile, pentru foarte mulți părinți ce doresc că micuțul lor să devină bilingv.