Daca esti nostalgic si vrei sa retraiesti amintirile din copilarie, cand toata familia se aduna in jurul focului, iar bunicii ne povesteau intamplari din viata acestora, oricand poti opta pentru amplasarea unui semineu in casa ta.
Desi extrem de cunoscute sunt semineele pe lemne, nici cele care functioneaza pe peleti nu sunt de ratat. De altfel, peletii au o densitate mare, sunt usor de stocat, reprezinta o sursa de energie eficienta, ecologica, fumul produs in urma arderii va fi in cantitati limitate si ramane o cantitate mica de cenusa.
Ce trebuie sa iei in calcul la achizitia unui semineu pe peleti?
Capacitatea si puterea de incalzire
Pe piata si in magazinele online destinate achizitiei de seminee pe peleti, asa cum este si PeFoc.ro, apar modele cu o putere de 7kW, 14kW, 24kW sau chiar mai mare, de 30kW. In cazul modelelor de semineu peleti de 7kW, volumul camerei ce urmeaza a fi incalzita nu trebuie sa depaseasca 190 mc, iar in cazul in care se opteaza pentru modelele mari, de 24kW, volumul este de maximum 500 mc.
Ia in calcul dimensiunile si greutatea produsului
Cel mai bine este sa masori camera in care urmeaza a fi plasat semineul pe peleti, iar mai apoi compara dimensiunile acesteia cu marimile obiectului. Daca acestea din urma sunt cu mult mai mici, atunci modelul acela este potrivit pentru tine si pentru casa ta.
Greutatea iti va impune un efort crescut, asta daca te incapatanezi sa il cari si sa il montezi singur. De exemplu, pentru un semineu de 110kg, este nevoie de ajutorul unei persoane pentru a-l ridica si de a-l muta dintr-un loc in celalalt.
Aspectul
Fiecare semineu lemne si peleti variaza in functie de model, iar fiecare are diverse accesorii, printre care manusa de protectie, peria de curatare sau vatraiul. Acestea au rol in procesul de infrumusetare, dar sunt inclusiv utile si te vor ajuta la intrebuintarea adecvata si sigura a semineului.
De asemenea, e necesara selectia in functie de obiectele deja existente in incapere, pentru a realiza o cromatica placuta. Cand alegi nuanta semineului, poti opta pentru contraste (inchis-deschis, cald-rece, complementar etc.). Culorile propunerilor din comert sunt diverse, iar printre acestea se numara: bej, fildes, bordeaux, gri sau alb.
Printre avantajele pe care le ofera un semineu pe peleti se numara:
- produs prietenos cu natura;
- nu polueaza;
- functioneaza in circuit inchis;
- are control pentru temperatura camerei;
- Sertar de cenusa mare pentru curatare saptamanala.
In ceea ce priveste materia prima, peletii, acestia trebuie transportati si stocati in locuri uscate si niciodata sacul nu se sprijina de semineu. In ceea ce priveste cosul de fum, se poate opta pentru un burlan cu 2 coturi de 45 grade, iar in capat sa aiba montata plasa.
In concluzie, apeland la serviciile oferite de specialistii PeFoc.ro, o soba pe peleti este o varianta foarte confortabila si economica, iar peletii pot fi achizitionati de la orice magazin de bricolaj.