(P) Reglementări și standarde globale privind amprenta de carbon: ce trebuie să știe companiile?

Schimbările climatice reprezintă o problemă globală, iar responsabilitatea de a acționa nu mai revine doar guvernelor, ci și companiilor. Amprenta de carbon, adică totalul emisiilor de gaze cu efect de seră pe care o entitate îl generează direct sau indirect, este un parametru important în evaluarea impactului asupra mediului.

Însă pentru a putea acționa în mod eficient, companiile trebuie să fie la curent cu reglementările și standardele globale în vigoare. Acordul de la Paris, Legea europeană a climei, Directiva privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD) reprezintă doar câteva dintre instrumentele legislative care stabilesc cadrul de acțiune în acest domeniu.

Acordul de la Paris privind schimbările climatice: un pas major pentru reducerea amprentei de carbon

Acordul de la Paris este una dintre cele mai semnificative inițiative globale concepute pentru a contracara efectele schimbărilor climatice, cu un obiectiv principal de a menține încălzirea globală în limitele unor niveluri sigure. Asta înseamnă că, până în 2050, Uniunea Europeană se angajează să devină neutră climatic – adică să nu emită mai multe gaze cu efect de seră decât poate absorbi.

În calitate de membru al Uniunii Europene, alături de toate celelalte state membre, am semnat și ratificat Acordul de la Paris, angajându-ne ferm să îl respectăm. În acest context, UE își propune să devină prima economie și societate neutră climatic până în 2050.

Pe măsură ce timpul avansează, Uniunea Europeană și-a actualizat strategiile și planurile privind clima. În conformitate cu angajamentele sale, UE și-a prezentat strategia pe termen lung de reducere a emisiilor.

S-a angajat să își reducă emisiile cu cel puțin 55% față de nivelurile din 1990, până în 2030. Însă, pentru a atinge acest obiectiv, companiile trebuie să ia măsuri precum trecerea la energie regenerabilă, îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea amprentei de carbon a mediului construit, a transportului și a industriei. [1]

Legea europeană a climei

Legea Europeană a Climei, adoptată în 2021, a stabilit două obiective majore care vor schimba modul în care Europa se raportează la mediul înconjurător:

  • De a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în anul 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
  • Atingerea țintei de neutralitate climatică, adică zero emisii, până în 2050. În termeni simpli, aceasta înseamnă că Europa își propune să elimine complet amprenta sa de carbon în următoarele trei decenii.
  • Obiectivul pentru 2030 a fost stabilit după negocieri intense între liderii celor 27 de țări membre. Deși Parlamentul European propusese inițial un obiectiv mai ambițios, a fost necesar un compromis pentru a asigura că toate țările membre sunt de acord și se angajează să respecte aceste ținte.

Pentru companii, această lege va aduce numeroase schimbări. Vor trebui să se adapteze la noile cerințe de raportare a emisiilor de carbon, să investească în tehnologii verzi și să își ajusteze operațiunile pentru a respecta noile reglementări privind aceste emisii. [2]

Directiva privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD)

CSRD reprezintă un pas important în asigurarea transparenței și responsabilității companiilor în ceea ce privește impactul lor asupra mediului și societății. Este o provocare, dar și o oportunitate pentru afacerea ta să devină mai responsabilă și să-și îmbunătățească propria imagine pe piață.

În ceea ce privește cerințele CSRD, acestea se aplică companiilor cu peste 500 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală de peste 40 de milioane de euro. Aceste companii vor trebui să furnizeze informații transparente și comparabile despre performanța lor în ceea ce privește durabilitatea, inclusiv impactul lor asupra mediului, aspectele sociale și de guvernanță.

Cum ai putea implementa CSRD în compania ta? Procesul implică adoptarea unor standarde de raportare privind durabilitatea, care sunt stabilite de Comisia Europeană și Grupul Consultativ European pentru Raportare Financiară (EFRAG). Aceste standarde vor schița exact ce informații ar trebui să raportezi și cum să o faci. [3]

Regulamentul privind publicarea de informații privind finanțarea durabilă

Finanțarea durabilă înseamnă, în esență, alegerea de a investi în proiecte și companii care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu și sociale. SFDR este o regulă creată de Uniunea Europeană pentru a oferi investitorilor informații clare despre modul în care fondurile de investiții și alte produse financiare iau în considerare aspectele legate de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).

Regulamentul privind publicarea de informații privind finanțarea durabilă este un document cu un rol cheie în acest context. Acesta dictează modul în care companiile trebuie să raporteze informații despre gestionarea riscurilor și oportunităților legate de mediu și de schimbările climatice.

În termeni concreți, reglementarea stipulează că entitățile financiare trebuie să ofere date clare și detaliate despre modul în care gestionarea riscurilor legate de mediu influențează performanța lor financiară. [4]

Ce standarde internaționale există?

Există instrumente în lupta împotriva schimbărilor climatice, iar următoarele standarde oferă un cadru pentru măsurarea, raportarea și verificarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Să ne aruncăm o privire la cele mai importante dintre ele!

Protocolul privind gazele cu efect de seră (GHG)

Acesta a fost înființat în 1998, prin colaborarea dintre World Resources Institute (WRI) și World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). În ultimele două decenii, a devenit cel mai utilizat instrument de contabilitate internațional pentru măsurarea și gestionarea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Protocolul GHG nu este doar un instrument pentru marile corporații multinaționale. Este un instrument flexibil, care poate fi utilizat de afaceri de orice dimensiune, agenții guvernamentale sau organizații nonprofit. Fie că ai o mică afacere locală sau un conglomerat global, acest protocol te poate ajuta să înțelegi și să reduci amprenta de carbon a afacerii tale. [5]

ISO 14064

Bine ai venit în universul ISO 14064, un standard internațional care constituie un adevărat instrument de lucru pentru programele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES). Acesta a fost creat în 2006 de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO) și se bazează pe Protocolul privind gazele cu efect de seră.

Ca entitate ce își propune să măsoare, să raporteze și să gestioneze emisiile de GES, vei găsi în ISO 14064 aliatul de care ai nevoie. Acesta îți oferă o metodologie clară și riguroasă pentru a evalua și raporta emisiile de gaze cu efect de seră, ajutându-te astfel să-ți gestionezi mai bine riscurile asociate cu schimbările climatice.

Parteneriatul pentru contabilitate financiară a carbonului (PCAF)

PCAF este o inițiativă globală care își propune să stabilească un cadru standardizat pentru măsurarea și raportarea emisiilor de carbon în sectorul financiar. În acest fel, poți asigura transparența și comparabilitatea informațiilor despre emisiile de carbon, ajutându-te să faci decizii de investiții mai bine informate și să identifici oportunități de reducere a emisiilor.

Acționează acum pentru a reduce amprenta de carbon a companiei tale! În acest mod, vei contribui la protejarea mediului, dar vei construi și o imagine pozitivă a companiei tale în ochii clienților, partenerilor și a lumii întregi.

Surse
[1] Acordul de La Paris Privind Schimbările Climatice.’ Europa.eu, 2024, www.consilium.europa.eu/ro/policies/climate-change/paris-agreement/. Accessed 19 June 2024.
[2] Legea Europeană a Climei | EUR-Lex.’ Europa.eu, 2021, eur-lex.europa.eu/RO/legal-content/summary/european-climate-law.html. Accessed 19 June 2024.
[3] Consiliul Dă Undă Verde Finală Directivei Privind Raportarea de Către Întreprinderi de Informații Privind Durabilitatea.’ Europa.eu, 2024, www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2022/11/28/council-gives-final-green-light-to-corporate-sustainability-reporting-directive/. Accessed 19 June 2024.
[4] Europa.eu, 2021, eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:52021DC0390&from=EN. Accessed 19 June 2024.
[5] What Are Greenhouse Gases? | GHGs Explained | National Grid Group.’ Nationalgrid.com, 2016, www.nationalgrid.com/stories/energy-explained/what-are-greenhouse-gases#:~:text=Greenhouse%20gases%20(also%20known%20as,heat%20back%20into%20the%20air. Accessed 19 June 2024.

Sursă foto: Shutterstock

Adaugă un comentariu