Este importantă verificarea și menținerea unei presiuni optime la nivelul anvelopelor pentru oferi un plus de siguranța autovehicului si a limita consumul de combustil. Limitele nu trebuie nici sa depășească dar nici sa fie sub valorile prestabilite de producători, deoarece se pot produce incidente neplăcute, cum ar fi deformarea anvelopelor.
În urma incidentelor provocate de-a lungul anilor 90, în SUA s-au înregistrat daune catastrofale – au fost înregistrate 250 de morți și peste 3000 de accidentați. S-a decis ca toate autoturismele să aibă aparatură care să verifice senzorii de presiune de la toate anvelopele în parte. Modele de mașini aparute mai recent au deja implementat acest senzor care să monitorizeze și mențină o presiune optimă. Martorul care apare în bord poartă denumirea de TPMS și are rolul de a atenționa conducătorul autovehiculului atunci cand nivelul de presiune este peste sau sub limită.
Specialiștii Senzori Presiune vin în ajutorul șoferilor care au nevoie de ajutor în acest sens. Aceștia pun la dispoziția celor interesați senzorul CUB, care este universal, potrivit pentru orice tip de mașină. A fost conceput pentru a menține un echilibru constant cu ajutorul de senzori presiune în roți.
Avantajele pe care acești senzori presiune pentru roți le oferă sunt în favoarea tuturor conducătorilor:
- Senzorul CUB se poate personaliza în funcție de preferințele oricui deoarece prezintă o compatibilitate de aproximativ 95 % pentru toate echipamentele existente.
- Dacă un senzor s-a defectat poate să fie înlocuit cu unul dintre senzori presiune pentru roți universali, datorită compatibilității cu sistemele de monitorizare originale a presiunii anvelopelor.
- De asemenea starea de echilibru a unui autoturism este direct influențată de către presiunea aerului din anvelope. La fel și consumul de combustibil și aderența anvelopelor la carosabil.
- Un alt avantaj al acestor senzori este autonomia bateriilor. Poate rezista o viață de 5 sau chiar până în 7 ani, aproximativ 120 000 – 170 000 de km parcurși.
Anvelopele care au presiunea nominală în radar prezintă beneficii precum îmbunătățirea maniabilității și a stabilității autoturismului, reducerea riscului de accidente, a consumului exagerat de combustibil, așadar se uzează mai greu anvelopele și au o durată de viață mai lungă. Se mai reduce și viteza și timpul de frânare al autovehiculului. Există mai puțin risc de a acvaplana.
Prin intermediul senzorilor de presiune, temperatură, modului electronic de control TPMS, conexiunii Wireless și informatiilor afișate pe tabloul din bord, sistemul de monitorizare poate îndeplini următoarele funcții:
În cazul în care anvelopele se umflă au rolul de a preveni avertizările false. Dacă presiunea roților scade, conducătorului îi va aparea in bord martorul TPMS. Verificarea se face automat și în mod constant atât în timpul funcționării automobilului, cât și atunci cînd se află în repaus.
La nivelul fiecărei roți este montat câte un receptor, ce primește informații de la senzori, informații mai apoi transmise cu ajutorul unor conexiuni directe de tip electric spre modulul electronic de control TPMS. Astfel se vor afișa detalii despre presiunea fiecărei anvelope în parte precum și temperatura acestora.
Pe link-ul www.senzoripresiune.com se găsesc mai multe informații cu privire la fiecare model de autoturism.