Dacă locuiești în chirie ai parte de destule neplăceri care apar periodic: ba proprietarul îți spune să te muți până la întâi ale lunii următoare, ba chiria e calculată în euro și devine din ce în ce mai mare, ba ești împiedicat să renovezi așa cum îți place. Fiecare neplăcere, însă, poate fi eliminată dacă ții cont de aceste 3 aspecte de mai jos.
Dacă te muți pentru a n-a oară, forțat fiind de împrejurări sau pentru că ai găsit undeva mai ieftin și/sau mai bine, te gândești că iar începe calvarul strângerii, împachetării, căratului de mobilă și de electrocasnice și așa mai departe.
- Dar dacă mutarea de mobilă ar fi asigurată de profesioniști?
În furnicarul acesta (București) există multe dubițe în care se află lucrurile unor chiriași ca tine care se mută, la rândul lor, în altă parte, mai mult sau mai puțin din aceleași motive. Crezi că mașinile de transport sunt ale lor sau ale prietenilor lor? Unele poate că da, dar din ce în ce mai multe sunt ale acelor firme de mutări din București solicitate din ce în ce mai des.
O astfel de firmă este SprintMove, la care poți apela și tu ca să te muți mult mai ușor, în doi timpi și trei mișcări, fără să se deterioreze nicio piesă de mobilier, fiindcă echipa care vine să asigure mutări mobilă nu e formată din simpli cărăuși, ci de lucrători care au asupra lor și folii bubble, și folii stretch, și cutii, și pături speciale care să asigure obiectelor fragile o protecție foarte bună.
Mai este de adăugat faptul că te poți muta în doar câteva ore la noua locație și poți beneficia de ajutor în poziționarea mobilei în noua casă, ca să îți vină foarte ușor să finalizezi cu mutatul.
- La chirie mai mare, cere o libertate mai mare
Dacă proprietarul îți cere chiria în euro și euro este din ce în ce mai scump, cu timpul n-o să îți mai convină și o să vrei să te muți. Sau dacă proprietarul îți spune că, din cauza inflației sau a faptului că vrea să pună centrală, îți mărește chiria, la fel de nemulțumit vei fi.
Trebuie să îți iei inima în dinți și să soliciți o discuție cu proprietarul, în care fie să îi barezi acele argumente pentru creșterea costului chiriei, fie să îi propui să compenseze creșterea sumei cerute prin creșterea gradului tău de libertate în a face schimbări prin casă, măcar să crească gradul de flexibilitate – să poți întârzia cu plata chiriei pentru o săptămână-două, la nevoie.
Și dacă nu este posibil nimic și te lovești de rigiditatea proprietarului, stai liniștit – poți găsi un alt apartament cu chirie și poți apela la servicii de mutări mobilă București ca să te poți muta fără prea mare zgomot. Poți încheia ușor toate socotelile cu proprietarul rigid.
- Renovează cât te lasă sau nu renova deloc
În cazul în care nu te simți confortabil cu faianța veche și pe alocuri spartă din baie, în cazul în care balconul arată groaznic, dar stai la chirie și trebuie aprobare de la proprietar să schimbi ceva, frustrarea crește la cote alarmante de multe ori.
Și dacă vrei să renovezi și nu ești lăsat, ce poți să faci? Și dacă renovezi și pleci la scurt timp după aceea, mai merită cheltuiala? Păcat de banii irosiți și de munca depusă, sau de deranjul prin care ai trecut atunci când veneau muncitorii să lucreze în locuința în care stăteai cu chirie.
Poț forța nota și poți face o lucrare de renovare înștiințându-l pe proprietar abia după aceea sau poți alege să nu schimbi nimic și să îți cauți o chirie la un proprietar mai deschis la minte. Iar în cazul în care găsești un astfel de proprietar, știi acum cum să îți muți lucrurile acolo cu ușurință.
Există aspecte, soluții care te conving că și dacă stai în chirie te poți simți ca acasă.