Formula 1 este competiția regină a vitezei. Condusul cu peste 300 de kilometri la oră nu este un aspect de neglijat, iar piloții își pun viața în pericol de fiecare dată când intră pe un circuit.
Regulamentul sportiv s-a schimbat mult, iar în ultimii ani se pune accentul pe siguranța piloților. Însă F1 rămâne un sport foarte periculos.
Spectacolul este asigurat când modelele excepționale, precum autoturismele McLaren sau Ferrari, adevărate bijuterii pe patru roți, aduc tehnologia de ultimă generație și abilitățile piloților pe circuit.
Depășirile strategice pe circuite complicate, vitezele extreme și zgomotul motoarelor de sute de cai putere sunt privite cu sufletul la gură de pasionați din întreaga lume. Vom prezenta, în cele ce urmează, cele mai periculoase circuite de F1 din lume.
7. Red Bull Ring, Austria
Situat pe dealurile înalte din Spielberg, din provincia Stiria a Austriei, circuitul Red Bull Ring a găzduit primul său Grand Prix în 1970. Acesta are diferențe mari de altitudine și zone de frânare puternice în primul sector unde șoferii sunt predispuși la accidente în timpul primului tur al întrecerilor.
Apoi, urmează un sector mediu și un final de mare viteză cu o zonă mică de degajare. Din aceste motive, acest circuit este considerat unul dintre cele mai periculoase din Formula 1.
6. Spa Francorchamps, Belgia
Cursa originală, proiectată de Jules de Their și Henri Langlois Van Ophem, în 1920, a folosit drumurile publice pentru a conecta orașele belgiene Malmedy și Stavelot. Circuitul a găzduit prima sa cursă de mașini în 1922.
Spa Francorchamps este cea mai lungă pistă din calendarul actual de Formula 1, cu puțin peste 7 kilometri. Circuitul presupune un amestec de viraje rapide și lente cu pericole la fiecare colț. Este unul dintre cele mai rapide circuite din F1, iar în unele zone viteza depășește 350 de km la oră.
5. Circuitul din Monaco
Considerat bijuteria coroanei, circuitul din Monaco este o întrecere stradală fără multe zone de degajare. La cea mai mică greșeală a pilotului, mașina se va îndrepta spre parapet.
Așezat lângă superbul port de la Mediterană, circuitul este unul foarte tehnic, iar avantajul monoposturilor puternice poate fi compensat de celelalte mașini. Astfel, măiestria pilotului primează, în dauna bolidului, astfel că pilotul poate face diferența, chiar dacă are o mașină mai slabă.
Pista este, în mare parte, neschimbată încă din anul 1929 când a început să fie utilizată pentru curse auto. Puține sunt competițiile în care nu există măcar un accident pe circuit, iar din această cauză, este considerată una dintre cele mai periculoase piste din Formula 1.
4. Circuitul de la Monza, Italia
Aici se organizează întrecerile din Formula 1 din anul 1949. Monza este cel mai rapid circuit din programul F1 cu piloți care depășesc 350 de kilometri la oră pe liniile lungi și folosesc puterea maximă a mașinii pentru mai mult de 75% dintr-un tur.
În 2020, Lewis Hamilton a stabilit cel mai rapid tur de F1 din istorie când a înregistrat o viteză medie de peste 263 de kilometri la oră în timpul calificărilor. Așadar, și pe acest circuit, cea mai mică greșeală poate avea consecințe grave.
3. Circuitul stradal Marina Bay, Singapore
Circuitul este atât de periculos, încât, în ultimele 12 curse, safety car-ul a intervenit cel puțin o dată în situații de accidente. Condițiile meteo din această parte a lumii nu sunt cele mai prietenoase, iar umiditatea este foarte crescută.
Deshidratarea duce la scăderea concentrării piloților, iar condusul la viteze mari devine și mai periculos.
2. Circuitul de la Baku, Azerbaidjan
Această pistă este tot una stradală, cu foarte puține locuri unde sunt permise greșeli minore. Pe porțiunea de viteză, mașinile depășesc ușor 330 de kilometri la oră. Cea mai mică greșeală de pilotaj la această viteză, iar cursa se poate încheia dramatic.
1. Nürburgring din Germania
Circuitul a fost finalizat în anul 1927, iar după al Doilea Război Mondial a fost introdus în Formula 1 pentru a găzdui Grand Prix-ul Germaniei. Pista are multe zone în care piloții nu pot vedea curba foarte bine, astfel că ieșirea din apex se bazează mai mult pe ceea ce se simte pilotul decât pe ceea ce vede.
Pe anumite porțiuni, pista este foarte îngustă, iar piloții au mărturisit că este un chin să concureze aici. Astfel, Nürburgring este considerat cel mai periculos circuit din Formula 1. De-a lungul timpului, cinci piloți și-au pierdut viața aici în perioada 1953-1959.
Competițiile de Formula 1 redau spectacolul vitezei și al adrenalinei. Nu de puține ori, condițiile meteo, gradul de dificultate a circuitului sau ambiția dusă la extrem a piloților au condus la accidente grave, uneori tragice. Circuitele de Formula 1 sunt concepute special pentru a evidenția la maximum calitățile piloților și capacitatea monoposturilor.
sursa foto: pixabay