Unde să-mi repar mașina? De unde să-mi achiziționez un autoturism rulat? Unde să-l verific? Să merg la reprezentanță sau la un dealer certificat? La un service autorizat? Să vorbesc cu mecanicul din cartier, priceput la toate? Sunt întrebări pe care, foarte probabil, ți le-ai pus și tu de-a lungul timpului. Află din rândurile următoare câteva răspunsuri care te-ar putea ajuta să iei cea mai bună decizie.
Alege servicii premium pentru mașinile noi și nu numai
Atunci când ai o mașină nouă sau o marcă premium, răspunsul la întrebările enunțate mai sus este simplu. Reprezentanța sau dealerul certificat de la care ai achiziționat-o sunt cele mai bune alegeri. Spre exemplu, într-un service Mercedes-Benz, smart si Honda, te vei bucura de servicii de cea mai bună calitate, precum:
- Tehnicieni specializați care repară conform manualelor și procedurilor producătorului;
- Diagnosticări exacte și verificări amănunțite, realizate cu testere specializate;
- Consiliere personală și timpi de așteptare reduși;
- Utilizarea dispozitivelor și sculelor speciale, adecvate pentru reparații;
- Folosirea de piese originale;
- Garanții asupra reparațiilor și a pieselor schimbate.
În plus, la unele reprezentanțe sau dealeri premium vei avea și posibilitatea de a achzițíona autovehicule rulate, verificate în amănunt, puse la punct atât tehnic, cât și estetic, ce beneficiază de garanție extinsă. De asemenea, această variantă reprezintă o alegere înțeleaptă pentru că vei ști de la început ce cumperi.
Riscurile la care te expui atunci când alegi un mecanic de cartier
Mulți dintre șoferii din România încep să se reorienteze spre alte variante de întreținere, atunci când mașina lor ajunge la o anumită vârstă. Fie aleg service-uri mai mici, cu personal neavizat, fie apelează la serviciile mecanicilor de cartier. Trebuie să știi că situația parcului auto din România nu arată deloc bine. Potrivit RAR, 45,61% dintre cele peste 60 de mii de mașini verificate de inspectori în timpul controalelor desfășurate pe teritoriul țării în 2020 aveau probleme tehnice majore.
Varianta „mai ieftină’ de a-ți repara mașina se poate dovedi în foarte multe cazuri ineficientă și chiar riscantă. Iată și motivele și riscurile la care te vei expune:
- Costuri suplimentare generate de reparațiile neconforme;
- Lipsa de garanție asupra lucrării și pierderea garanției asupra pieselor;
- Siguranță în trafic scăzută;
- Diminuarea valorii de revânzare a mașinii, din cauza absenței unui istoric de mentenanță.
Intervențiile simple: să le faci singur sau nu
Atunci când ești pasionat de mașini, există unele intervenții pe care ai vrea să le faci singur. Probabil că îți spui că schimbarea unui bec ars, a unei siguranțe, a ștergătoarelor sau a cauciucurilor sunt operațiuni pe care le poți face și acasă. Cu toate că specialiștii nu recomandă aceste activități, dacă respecți indicațiile din manual, te-ai putea descurca. Au existat, însă, și destule situații în care micile intervenții făcute de persoane neavizate au dus la pagube majore. Recomandarea este să apelezi tot la ajutorul personalului calificat, chiar dacă asta presupune costuri suplimentare. Siguranța ta trebuie să fie întotdeauna pe primul loc.
Deciziile pe care le iei în privința întreținerii autoturismului îți aparțin. Mașinile moderne sunt tot mai complexe, așa că cel mai indicat este să apelezi la cei mai buni specialiști. Vei evita astfel diagnozele greșite, vei putea primi mașină la schimb pe perioada reparației și vei avea garanție asupra lucrării și a pieselor. În mai puține cuvinte, atât tu, cât și mașina ta veți fi în siguranță.
Sursa foto: Shutterstock.com