Orice drum lung facut cu masina personala are nevoie de o pregatire amanuntita a componentelor masinii, tocmai pentru a te asigura ca ajungi la destinatie in deplina siguranta si in timp util. Pe langa baterie, care este esential sa fie in conditii optime, sunt importante de verificat si alte piese ori actiuni ale masinii. Iata ce sa ai in vedere cand pleci la drum intr-o vacanta cu masina proprie!
Bateria unei masini are rolul de a pastra energia electrica necesara pornirii motorului termic, dar si capacitatea de a alimenta consumatorii electrici cand motorul nu este pornit. Este important sa indeplineasca o multime de cerinte, insa, cel mai important este sa ii faci verificarile tehnice periodice si mai ales inainte de un drum lung. Ca si mod de verficiare, poti sa urmaresti urmatorii pasi:
- Sa masori tensiunea acumulatorului. Tensiunea normala este in jur de 12,5 V, fara sa scada mai mult de 12. Este important ca orice verificare de acest gen sa fie facuta in momentul in care motorul este oprit de cateva ore;
- Se verifica si tensiunea cu consumatorii porniti – se verifica farurile, avariile. De asemenea, se verifica si cat de mult scade tensiunea in momentul in care motorul este pornit, tensiunea potrivita fiind peste 10 V;
- Se verifica daca bateria se incarca in mod eficient sau daca exista nereguli dupa ce masina este pornita.
Din punct de vedere al modelelor, vei gasi o gama variata de baterii, fiecare model in parte avand specificatii diferite. Gama de baterii Rombat pune la dispozitie bateriii auto cu o inalta performanta a rezistentei, modele ce se incadreaza intr-un buget redus. Gama de baterii auto Rombat are o durata de viata de 300% mai mare dupa ce a fost evaluata in ciclurile de descarcare-incarcare.
Ce alte elemente ale masinii sa verifici cand pleci la drum lung
Nivelul lichidului. Lichidul masinii trebuie schimbat periodic si in timp util, astfel nivelul sa fie intotdeauna la limitele specificate. Pentru a verifica nivelul uleiului este recomandat sa opresti masina pe o suprafat plana, iar motorul sa fie rece. Nu uita nici sa iei cu tine mereu in masina un bidon cu ulei potrivit pentru masina ta, recomandat de catre producatorul masinii. Poate mai este nevoie de completari ulterioare.
Placute de frana. Cand stii ca pleci intr-o calatorie lunga, atunci nu ezita sa verifici si placutele de frana, mai exact, uzura placutelor. Este imperios necesar sa ai un sistem de franare perfect, pentru a nu fi pus in ipostaze neplacute.
Presiunea in pneuri. Presiunea trebuie sa fie intotdeauna cea indicata de producator, trecuta si in manualul de utilizare. In caz contrar va aparea uzura prematura a anvelopelor si un cost suplimentar al combustibilului. Ai grija, de asemenea, ca anvelopele sa fie cele potrivite sezonului.
Roata de rezerva. Trebuie sa ai cu tine in permanenta o roata de rezerva, insa nu uita sa verifici starea acesteia, pentru a te asigura ca iti va fi de folos, in caz de nevoie. Nu uita nici de cricul pentru roata, cheia de roti si antifurtul.
Sistemul de iluminare. Fii sigur ca toate becurile masinii iti functioneaza, ba mai mult, asigura-te ca ai si cateva de rezerva la tine. Un sistem de iluminat perfect tine cont si de starea bateriei, asa ca nu ezita sa faci ce am recomandat mai sus.
Geometria rotilor. Daca nu este facuta geometria, atunci va fi cu mult mai greu sa mentii traiectoria autovehicului. O reglare nepotrivita poate duce la o instabilitate, mai ales in caz de franare.