Pe urmele dacilor – Sau cum off-road-ul se imbina cu traditia si cultura ancestrala

In weekendul 25-27 iulie, un grup de format din 7 masini 4×4 au facut un circuit off-road, vizitand mai multe obiective turistice legate de istoria dacilor.

Ideea si organizarea circuitului ii apartine lui Marius Serban, un cititor Auto Bild, care ne-a impartasit impresiile acestui traseu de aproape 1.000 de km.

In anul 2012, impreuna cu un prieten bun, am decis sa incercam, atat cat ne permite timpul si bugetul, un traseu care sa cuprinda obiectivele turistice legate de istoria dacilor. Fiind pasionat de fenomenul 4×4 si, intrucat aceste locuri pot fi vizitate numai cu astfel de masini, am pornit la drum. Fascinat de frumusetea traseului si de istoria locurilor, am repetat experianta si in 2013 cu o echipa de 5 masini. In weekendul care tocmai a trecut am incheiat a treia editie a traseului off-road <>’, a spus Marius Serban.

 

Ziua 1 – Polovragi – Strategica – Pestera Bolii

Traseul din prima zi a inceput cu ruta Bucuresti-Pitesti-Horezu-Polovragi. Dupa vizitarea rezervatiei naturale a trovantilor de la Costesti, am ajuns la manastirea Polovragi si mai apoi la pestera Polovragi. Legendele spun ca aici locuia Zamolxis, zeul dacilor.

1.0 Pestera Polovragi

La iesirea din pestera ne-am continuat drumul spre Curmatura Oltetului – Lacul Petrimanu. Sesiuni de poze, aer curat, priviri incantate si continuam… Coboram spre Ciungetu si facem stanga spre Strategica. Pe urcarea in padure apare in sfarsit putin noroi iar mai apoi se deschide mai sus golul alpin de o frumusete unica. Oprim iar pentru poze si ne continuam drumul spre Transalpina moment in care vremea se schimba brusc si avem parte de o ploaie torentiala fapt care ne-a ingreunat putin deplasarea. Dupa, ne-am indreptat spre Hateg si ne-am oprit la Pestera Bolii, deasupra careia se afla cetatea dacica Banita.

 

Ziua 2 – Fara semnal GSM catre cetatea Costesti si Sarmisegetuza Regia

A doua zi urcam pe forestier catre Poiana Omului prin caldarea Ponoriciului. In aceste locuri verdele crud predomina peste tot, iar timpul parca a ramas in loc. Sunt foarte putine case, oameni la fel, iar semnalul GSM a disparut de mult… Deci mergem mai departe.

 

2.1 Poza de grup

Dupa ce am trecut cu succes printr-o urcare cu mult noroi, coboram spre cetatea Piatra Rosie prin padure, deschizand si inchizand portile oamenilor, trecem prin locuri absolut superbe.
Dupa vizitarea cetatii urcam prin Alun spre Prohodiste.

Ploaia isi face aparitia destul de serios, iar drumul e invadat de torenti ce aduc bolovani, lemne si noroi… Usor,usor urcam toti fara probleme, iar la sesiunea de poze de dupa, sentimentul de satisfactie a ceea ce am vazut si prin ceea ce am trecut la urcare a fost unanim. A urmat vizitarea cetatilor Costesti si Sarmisegetuza Regia.

 

Ziua 3 – Joaca in noroi si coborari abrupte

In a treia zi, pentru intoarcerea spre Bucuresti, am ales sa ajungem intai pe Godeanu si de acolo spre Sureanu si sa coboram la Oasa. Urcarea se dovedeste frumoasa, fiind plina de peisaje spectaculoase, noroaie, pietre si bolovani, alt copac cazut, iar la final o bariera inchisa. Norocul nostru a fost ca piulita nu era stransa la maxim asa ca am deschis drumul din nou si am gasit imediat un platou de joaca. Au urmat sesiune de poze, filmulete si o mare baie de noroi la propriu si la figurat atat pentru noi, cat si pentru masini.

3.0

Am continuat cu o coborare abrupta pe iarba, unde o portiune scurta a fost cu o inclinatie laterala si noroi, dar am coborat toti fara probleme. Deoarece era deja tarziu am ales sa coboram pe forestier si apoi pe asfalt spre Sibisel-Orastie. Am facut o pauza si dupa ne-am indreptat spre Bucuresti pe Valea Oltului, unde am prins o ploaie torentiala.

Ceea ce am vazut, am simtit si totodata am explorat pe durata celor 3 zile de aventura alaturi de persoanele din celelalte 6 masini participante, poate fi catalogat ca o experienta placuta, generatoare oricand de amintiri frumoase si totodata o lectie de istorie adevarata, predata in natura, informatiile fiind transmise prin viu grai, exact cum dacii isi transmiteau obiceiurile, secretele si totodata informatiile catre urmasii lor.

Adaugă un comentariu