Legislația prevede amenzi uriașe pentru cei care deranjează vecinii cu sistemul de alarma al mașinii. Iată care sunt condițiile pentru ca banii să rămână în buzunarul tău.
Ai trecut de nenumărate ori prin așa ceva. Este târziu în noapte, abia te-ai afundat într-un somn odihnitor când, deodată, un vacarm de sunete se dezlănțuie în parcarea de sub geam. Un sistem de alarmă cu o sonoritate infernală, care sună, și sună, și sună… Apoi se oprește, doar pentru a o lua de la capăt exact la câteva minute după ce ai reușit să adormi din nou.
Ei bine, posesorul unui astfel de autoturism cu sistem de alarma care se declanșează din senin și deranjează locuitorii din zonă riscă să fie amendat cu o sumă deloc neglijabilă. La nivelul actual al punctului de amendă (145 de lei), aceasta poate ajunge la 2.900 de lei.
Citește și:
Titi Aur, despre greșeala care l-a costat viața pe Răzvan Ciobanu. Care a fost cauza morții?
Detalii de la locul tragediei în care a murit designerul Razvan Ciobanu
Lacrimi în ochii pasionaților: era motoarelor aspirate se apropie de sfârșit
Cum arată Trabantul cu cel mai impresionant habitaclu din istoria modelului
VIDEO – O mașină Tesla Model S explodează spontan, în parcare
VIDEO – Un șofer de troleibuz face plăți online în timp ce conduce. „Cu greu mai controla volanul!’
Potrivit legislației rutiere în vigoare, proprietarii de mașini nu pot instala orice alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut.
Totodată, intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească un anumit prag fonic. Acesta este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00). Valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.
De asemenea, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier, sunt interzise și alarmele auto extrem de sensibile și care se declanșează la trecerea unei altei mașini. Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul’, se precizează în document.
Posesorii de mașini care încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere riscă amenzi contravenționale din clasa a IV-a de sancțiuni, cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Ținând cont de valoarea actuală a punctului de amendă de 145 de lei, aceasta înseamnă o sumă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei.
via | avocatnet.ro