Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că programul de reînnoire a parcului auto va debuta în acest an de pe 4 februarie. Programele Rabla Clasic și Rabla Plus vor avea o valabilitate de trei ani. Totuși, cea mai importantă noutate din acest an este reprezentată de faptul că programul acceptă acum casarea a două mașini.
Legea permite casarea unui vehicul nu mai vechi de șase ani (de la data fabricației sau a primei înmatriculări pe teritoriul României). Valabilitatea notei de înscriere va fi acum de 300 de zile, față de 240, iar clienții pot radia mașinile vechi până la momentul emiterii facturii autoturismului nou.
Clienții care își doresc să achiziționeze un vehicul nou prin programul Rabla Clasic vor beneficia de o prima de casare în valoare de 6.000 de lei. Mai mult decât atât, clienții care casează mașini mai vechi de 15 ani (cu norma de poluare Euro 3 sau mai jos) vor fi răsplătiți cu un bonus de vechime. Acesta are o valoare de 1.500 de lei. În total, în schimbul unei mașini, clienții vor primi 7.500 de lei.
Dacă potențialii clienți mai au încă o mașină pe care o vor casată, statul va plăti 9.000 de lei. Peste această sumă mai există posibilitatea acordării bonusului de vechime în valoare de 1.500 de lei pentru fiecare mașină, reducerea finală ajungând la 12.000 de lei.
Pentru achiziționarea unei mașini cu sistem de propulsie plug-in hybrid, clienții vor primi 20.000 de lei, în timp ce Programul Rabla Plus asigură o primă de 45.000 de lei pentru cei care doresc să își cumpere un autoturism 100% electric. În acest ultim caz, dacă sunt casate două mașini, suma totală dedusă din costul unei mașini electrice noi va fi de 51.000 de lei (prima de casare 45.000 de lei + o prima de casare de 3.000 de lei și două bonusuri de vechime a câte 1.500 de lei).
Statul român va aloca un buget total de 1,24 miliarde de lei pentru Programul Rabla din 2022. 560 de milioane de lei corespund programului Rabla Clasic, în timp ce restul (680 de milioane de lei) sunt destinați programului Rabla Plus.