Fie că e vorba de aruncatul gunoaielor pe geam, de schimbarea bruscă a direcției, claxonatul la semafor sau neacordarea de priritate, aceste comportamente ne enerveaza si ne influenteaza starea de spirit. Iată care sunt cele mai enervante tipuri de comportament în trafic.
1. Obiceiuri enervante: Tailgating
Termenul a apărut în Statele Unite și descrie conducerea fără a păstra distanța de siguranță față de mașina din față. Cauza poate varia de la inconștiență (pur și simplu cel din spate nu-și dă seama de pericol) la agresivitate (cel din spate vrea să intimideze sau să forțeze depășirea). Indiferent de cauză, cea mai bună soluție este să încetinești și să-l lași pe agresor să te depășească. La rândul tău, păstrează o distanță sufiecientă față de mașina din față.
2. Obiceiuri enervante: Aprinderea intermitentă a fazei lungi
Adesea, cel care conduce în spatele tău va încerca să te convingă’ să-l lași să te depășească prin semnale cu farurile. Ca și la punctul anterior, nu trebuie să te pui cu nebunii, dacă a ajuns în spatele tău mai mult ca sigur aveți priorități diferite în viață.
3. Obiceiuri enervante: Nesemnalizarea
Pentru mulți șoferi, semnalizarea schimbării de direcție a devenit opțională. În afară de faptul că nu implică niciun efort, semnalizarea contribuie la siguranța traficului, ajutându-i pe ceilalți șoferi să anticipeze mișcările din trafic.
4. Obiceiuri enervante: Frânarea bruscă
Fie că cel din față nu a dozat corect apăsarea pedalei de frână, a exagerat pericolul sau (cel mai grav) și-a propus să-ți dea o lecție trântindu-ți’ în față o frână zdravănă, manevra este la fel de periculoasă, în special când se conduce în coloană. Păstrarea unei distanțe generoase față de mașina din față te poate scuti de emoții. Nu uita, în cazul unui accident, cel din spate plătește.
5. Obiceiuri enervante: Schimbarea bruscă a direcției
Ne place predictibilitatea, iar asta e valabil și în trafic. Chiar dacă te-ai hotărât brusc să faci o anumită manevră, trebuie să îi iei în calcul și pe ceilalți participanți la trafic. Chiar dacă te pot evita, știi și singur cât de neplăcut este să-ți taie cineva fața. Semnalizează și lasă suficient timp pentru ca cei din jurul tău să proceseze informația.
6. Obiceiuri enervante: Aruncatul gunoaielor/scuipatul pe geam
Imposibil să nu te deranjeze așa ceva, dacă ai un minim de educație. Dincolo de lipsa de educație a celor care fac așa ceva, obiectele aruncate pe geam pot deveni periculoase pentru ceilalți participanți la trafic.
7. Obiceiuri enervante: Claxonatul la semafor
Dacă te deranjează infamul claxon, imaginează-ți cât poate fi de neplăcut pentru cei aflați în afara mașinii, spre exemplu pietoni. În afara cazurilor în care poate preveni un pericol, claxonatul este un semn de proastă creștere. Legal, claxonatul în localitate este interzis (cu excepția situațiilor de urgență).
8. Obiceiuri enervante: Neacordarea de prioritate
Chiar dacă se sancționează cu suspendarea permisului de conducere, este extrem de frecventă și una dintre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere. Atunci când forțăm intrarea în trafic, e important să ne asigurăm că ceilalți au suficient spațiu de manevră. La rândul nostru, e politicos să eliberăm prima bandă, atunci când este posibil, pentru a permite intrarea în trafic a celor de pe străzile/bretelele laterale.
9. Obiceiuri enervante: Accelerarea în timpul depășirii
De câte ori n-ai pățit asta: intri în depășire și celălalt accelerează, deși până atunci a mers ca un mototol? Manevra nu este doar enervantă, ci și foarte periculoasă. Nu te lua la întrecere cu el, e mai bine să aștepți o ocazie când trafiocul din față permite o depășire în siguranță.
10. Obiceiuri enervante: Accelerarea pentru închiderea spațiului
Din același ciclu, te înscrii în trafic fructificând lentoarea unui șofer. Deși spațiul este suficient, cel în cauză accelerează la închidere’ pentru a frâna brusc în spatele tău. În plus, te agresează cu toate armele din dotare, faruri, claxon și folclorul bogat al șoferilor. Nu e mare lucru de făcut aici, ignoră-l.
Sfat Auto Bild: dacă la noi în țară astfel de comportamente nu sunt, aparent, sancționate de nimeni, în unele țări europene te poți alege cu amenzi usturătoarte sau chiar închisoare. În Germania, spre exemplu, pentru tailgating poți primi o amendă de 400 de euro, iar pentru injurii și gesturi obscene în trafic te poți alege chiar și cu închisoarea.