Un accident frontal este situația de coșmar de care se teme orice șofer. În cazul unui posesor de Tesla Model S, lucrurile au devenit rapid realitate după ce s-a lăsat în mâna sistemului Autopilot.
În ciuda numelui care descrie o funcție avansată a aeronavelor, sistemul Autopilot de la Tesla nu permite conducerea 100% autonomă și necesită un șofer atent în permanență la drum și care să țină cel puțin o mână pe volan.
Citește și:
De ce trebuie să rotim anvelopele la schimbul periodic?
La revedere, BMW Seria 3 Gran Turismo!
Carburanții își schimbă denumirile din 12 octombrie
O metodă inedită ca să scapi de punctele de penalizare de pe permis
Un SUV Bugatti – o posibilitate reală
Bentayga V8 diesel nu va mai fi disponibil în Europa
Samsarii câștigă 45 de milioane de euro pe an din măsluirea kilometrajului
Vorbim despre o autonomie de nivelul 3 SAE, care implică o capacitate a vehiculului de a se conduce ‘singur’ dacă este un șofer la volan în permanență și ține o mână pe volan. După cum puteți vedea în clipul de mai jos, sistemul Autopilot detectează un vehicul oprit pe drum, însă nu frânează în mod automat.
Însă, șoferul este avertizat audio și, cel mai probabil, avertizat și cu un martor în bord. După cum recunoaște șoferul care a postat clipul de la bord, nu era atent la drum pentru că era prea ‘prins’ în conversația cu soția sa. De acolo, a fost nevoie doar de câteva clipe de neatenție pentru a provoca un asemenea accident, derulat la aproximativ 70 km/h.
Într-o altă situație, accest accident ar fi putut să fie fatal, dar ocupanții celor două vehicule au scăpat doar cu o sperietură serioasă. Rețineți, deci, că sistemul Autopilot de la Tesla nu este capabil să conducă vehiculul fără ca șoferul să fie atent în permanență la drum. Există această posibilitate în viitor, dar nu există în prezent un cadru legislativ și un software suficient de peformant care să permită acest lucru.