Astăzi, 5 august 2019, se împlinesc 131 de ani de la primul drum lung efectuat cu mașina. Șoferița care a dus la bun sfârșit acestă călătorie istorică este nimeni alta decât Bertha Benz, soția inginerului german care a inventat automobilul.
Pe 5 august 1888, Bertha Benz revoluționa lumea auto printr-o călătorie inimaginabilă la acea vreme. Soția inginerului Karl Benz a „împrumutat’ mașina acestuia fără a-l anunța și fără a solicita acordul autorităților pentru a circula pe drumuri publice. În vârstă de 39 de ani la vremea respectivă, Bertha a condus din Mannheim până în Pforzheim, pe un traseu de 106 km, pentru a-și vizita părinții.
Citește și:
LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!
Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!
La volanul unui Model III, călătoria a durat 12 ore în total. A fost o premieră absolută în domeniul mobilității moderne, fiind primul drum lung realizat vreodată cu mașina (chiar dacă s-a desfășurat ilegal, fără permisiunea poliției).
Drumul nu a fost lipsit de incidente. Rămasă fără combustibil, Bertha Benz a fost nevoită să oprească în orașul german Wiesloch. Știind că autoturismul Benz Patent Motor Car – Model III funcționa pe bază de ligroină (benzină ușoară), solvent disponibil doar în farmacii, șoferița a făcut plinul cu ajutorul chimistului local.
Astfel, se poate spune că Bertha Benz a inventat benzinăria. În prezent, farmacia respectivă este considerată prima stație de carburant din istorie.
Ulterior, femeia l-a sprijinit pe Karl în ridicarea unui adevărat imperiu automobilistic în Germania. Bertha Benz a murit pe 5 mai 1944, la vârsta de 95 de ani.
Călătoria legendară a fost reprodusă într-o reclamă marca Mercedes-Benz, lansată anul acesta de Ziua Internațională a Femeii. Spotul publicitar a fost filmat chiar în România – în centrul Sibiului și într-un sat din Mărginimea Sibiului -, unde asistăm la momentul alimentării cu ligroină.