Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ în parteneriat cu diverse instituții din Constanța demarează campania (Micro)Somnul la volan. Aceasta se va desfășura în perioada iunie – septembrie, iar în cadrul proiectului vor fi distribuite peste 10.000 de materiale informative participaților la trafic din municipiul Constanța și din Mamaia.
Campania asociației are ca scop conștientizarea pericolului la care se expun șoferii atunci când conduc obosiți.
Conform unor studii, psihologii ne spun să evităm să șofăm între orele 2:00 și 2:59, când bioritmul și vizibilitatea sunt reduse și între 15:00 și 15:59, când oboseala acumultă în timpul zilei influențează masiv capacitatea de conducere.
În plus, specialiștii au observat că există mai multe stadii ale oboselii la volan – de la oboseala ușoară, la ațipire și apoi adormire.
„Din nefericire, România este una dintre țările cele mai nesigure atunci când vorbim de siguranța rutieră din Uniunea Europeană. În top suntem depășiti doar de Letonia și avem o rată de decese la un milion de locuitori mult peste media U.E., de 91 față de 50,5. Din cercetările pe care le-am efectuat, nu numai infrastructura precară sau neadaptarea vitezei la condițiile de carosabil sunt cauze importante în producerea de accidente auto grave, ci și un fenomen pe care îl întâlnim din ce în ce mai des în ultimii ani: micro-somnul la volan. Derulăm această campanie în Constanța și Mamaia întrucât publicul nostru țintă este format din persoanele care tranzitează România pentru a ajunge pe litoralul românesc, și care sunt predispuse la oboseală cauzată de drumul lung pe care îl au de parcurs”, declară conf. univ. dr. Mihaela Rus, coordonatorul proiectului.
Via | ZiuaNews