Marca Dacia este de departe cel mai cunoscut produs românesc la nivel mondia. Povestea uzieni a început în urmă cu 50 de ani și a cunoscut vremuri de succes, dar și vremuri mai dificile. Iată câteva cifre din 2017 și 2018 despre uzina Dacia:
- 54 de secunde este timpul la care se produce un automobil
- 1500 de mașini se fabrică în fiecare zi la Dacia
- 17.000 de angajați are uzina Dacia
- 93% din producția Dacia merge la export
- 310.000 de mașini a produs Dacia în 2017
- 120 de milioane de euro a avut Dacia profit în anul 2017
- 5.1 miliarde de euro a fost cifra de afaceri a Dacia în 2017
- mai mult de 5 milioane de vehicule a vândut Dacia din 1999 și până astăzi
50 de ani de Dacia
Marca Dacia şi uzina de la Mioveni sărbătoresc în acest an o jumătate de secol de existență. Povestea Dacia a început acum 50 de ani, în apropierea comunei Colibași acolo unde muncitorii derulau ultimele lucrări de amenajare ale Uzinei de Autoturisme Pitești.
Complexul industrial, construit în urma colaborării cu Renault, avea să înceapă în curând producția primelor automobile, marcând astfel nașterea uneia dintre cele mai cunoscute și îndrăgite mărci românești – Dacia.
Dacă ai maşină cu VOLAN PE DREAPTA scapă de ea! Vor fi INTERZISE
Prioritate de urs! O ursoaică a oprit traficul în Băile Tuşnad | VIDEO
Istoria Dacia a fost cu urcușuri și coborâșuri. Marca a cunoscut etapa de creștere și de optimism a anilor 70, a supraviețuit crizei economice din anii 80 și a reușit să depășească dificultățile și climatul de incertitudine care au definit ultimul deceniu al secolului trecut.
În anul 1999, Dacia a fost preluată de Groupe Renault. Platforma de la Mioveni a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, iar cei peste 17.000 de angajați își desfășoară activitatea într-un mediu de lucru modern și competitiv.
Uzina de vehicule, cu o capacitate de producție de 350.000 de unitaţi pe an, Uzina Mecanica şi Şasiuri (cea mai mare turnătorie din ţară, motoare, cutii de viteze, șasiuri), centrul logistic de mare complexitate, cât și activitatea de inginerie de înalt nivel, asigură o contribuție importantă la economia județului Argeș și a României.