Faptul că pandemia de Coronavirus a afectat mai multe evenimente din lumea sportului cu motor nu mai este o noutate, dar iată că și Cursa de 24 de ore de la Le Mans are de suferit.
Cea mai faimoasă cursă de anduranță din lume ar fi trebuit să aibă loc pe 13-14 iunie 2020, dar a fost mutată pe 19-20 septembrie. Putem doar să lăudăm eforturile tuturor persoanelor implicate de a amâna și de a nu anula Cursa de la Le Mans.
Interesant este că, în septembrie, cursa va avea o dificultate mărită, deoarece vor fi mai multe ore de condus pe timp de noapte, iar potențialele precipitații se pot lăsa așteptate mai des.
Chiar și așa, nu este pentru prima oară când evenimentul s-a petrecut într-o altă perioadă a anului. Din cele 87 de ediții, trei ies în evidență.
Prima dintre acestea s-a desfășurat în luna mai a anului 1923, în timp ce ediția de 1956 a fost amânată până la sfârșitul lunii iulie din pricina întârzierii unor lucrări de modificare a circuitului. Cea de-a treia ediție se apropie cel mai mult de cea care va fi anul acesta, și anume cea din 1968, când evenimentul a avut loc pe 28-29 septembrie.
În luna mai a anului 1968, o serie de proteste anti-capitaliste a implicat aproximativ 20% din populația Franței. Implicările economice au fost masive, așa că organizatorii au decis amânarea evenimentelor importante, printre care se afla și Cursa de la Le Mans.
Ghinionul cursei din 1968 nu s-a terminat nici cu o zi înainte de start, deoarece meteorologii anunțau posibilitatea crescută de ploaie torențială, precipitații ce ar fi putut anula cursa.
În acel moment, favoriții la titlu erau americanii cu Ford GT40 cu noul motor de 4,9 litri, care au și reușit să câștige, fiind urmați de Porsche cu modelele 907 și 908.
În cadrul acelui eveniment, echipele au avut dreptul de a schimba bateria, deoarece o mare parte din cursă s-a desfășurat pe noapte, consumul de energie al mașinii fiind mai mare atunci când farurile sunt aprinse.
Nu știm care va mai fi situația la nivel mondial până în luna septembrie a anului curent, dar la momentul redactării acestui articol, cazurile de Coronavirus, la nivelul întregii planete, au trecut de 1.000.000.
Sursă foto: Wikimedia Commons