În cazul unora dintre accidente, asiguratorii pot încadra un accident la „culpă comună”, ceea ce înseamnă că ambii conducători auto sunt vinovați pentru coliziune. Un șofer a avut parte de o decizie cel puțin ciudată în urma unui accident pe care l-a filmat cu o cameră amplasată pe bord.
Șoferul a postat pe site-ul trafictube.ro un videoclip cu accidentul în care a fost implicat. Pe imagini se poate vedea clar că se lovește cu un automobil care circulă pe contrasens și că nu are niciun fel de vină.
„În data de 08.06.2016 am fost lovit de pe contrasens de un alt autovehicul, am convenit să facem amiabila, iar a doua zi ne-am prezentat la sediul asiguratorului. Am completat tot ce era de completat, am prezentat și filmarea de pe camera de bord a masinii din momentul impactului, iar inspectorul a fost mulțumit, a fotografiat ambele mașini și mi-a emis nota de constatare a avariilor”, a povestit bărbatul.
Acesta a continuat: „Procesul s-a terminat după aproximativ două săptămâni și azi am primit răspuns în scris: culpă comună. Mie mi se pare cam bătaie de joc. Ce aș putea să fac mai departe?”.
Ce înseamnă „culpă comună” conform asiguratorilor?
În limbajul companiilor de asigurări, „culpa comună” este definită astfel: „Există situatii în care expertiza stabileste ca ambele parti implicate sunt vinovate și puteau evita producerea evenimentului rutier dacă respectau regulile de circulație”.
E mai convenabil pentru asiguratori?
Cu toate că în primă instanță constatul amiabil pare mai accesibil pentru șoferi, acesta este de fapt mai accesibil pentru societățile de asigurare si reprezintă subterfugiul convenabil pentru a oferi o sumă mai mică decât cea oferită în instanță. Tocmai de aceea, o practică generală, printre asiguratori, este aceea de a stabili culpă comună.