Designul minimalist ne place tare, dar numele Cadillac Opulent Velocity nu vine bine cu respectiva inspirație.

Pe cât de rafinat este, din punct de vedere estetic obiectul prezentat sub denumirea Cadillac Opulent Velocity, pe atât de nefericită apare asocierea celor două prenume extrase din termeni cu semnificație brută, tupeistă, sfidătoare și cam atât. Mai pe românește, Opulent Velocity s-ar traduce prin lux țipător și mare viteză – asta însemnând un fel de „shaorma cu de toate' pe roți. Pe de altă parte, automobilul în sine constituie o reușită conceptuală remarcabilă.

Până vor angaja un nou botezător de concepte la Cadillac, să lăsăm acest aspect deoparte și să privim mai cu atențe la Cadillac Opulent Velocity – obiectul. Foarte puținele detalii vizibile pe caroserie și „topirea' zonei vitrate într-un degrade opacizat spre spate sunt caracteristici care îi conferă o eleganță de sculptură abstractă contemproană. Roțile sunt cele care ne confirmă că aveam de-a face cu un automobil, altfel Cadillac Opulent Velocity lasă impresia unui artefact cu origini stelare.

Decuparea largă a portierelor de tip gullwing are un impact estetic considerabil asupra stilului caroseriei – la prima vedere, nu îți dai seama pe unde sunt portierele, iar efectul psihic este că te afli în fața unui exemplu de alien-tech.

Asemenea unui interior de business-jet, spațiul oarecum limitat din habitaclul lui Cadillac Opulent Velocity este exploatat foarte bine pentru a nu lăsa vreo impresie de constrângere. Cockpitul nu pare deloc strâmt, zonele funcționale sunt distinct amplasate, scaunele nu aunt masive, ergonomia fiind fin elaborată la nivel de detaliu: vorbim aici de un profund lux conceptual, nu neapărat vizual.

Cadillac Opulent Velocity se vrea a fi un vehicul electric cu autonomie de nivel 4. Aici se rupe filmul pentru cei care ar aștepta o implicare realmente personală în conducere și o ambianță sonoră incitantă. Pe de altă parte, ideea unei deplasări silențioase însoțită de performanțe amețitoare completează în mod firesc stilul cu caracter futurist. De altfel, Cadillac Opulent Velocity și-ar putea găsi foarte bine locul într-o producție cinemtografică SF cu tentă gravă, în genul Blade Runner. Concluzie: Cadillac, deja ați dus lucrurile prea departe ca să le lăsați așa, dar schimbați-i numele.

Adaugă un comentariu

Articole similare