Extrem și exotic: tratare grafică „BMW Art Car” pentru un BMW M Hybrid V8, automobil competițional de tip Le Mans Series.

Centrul Pompidou din Paris a găzduit prezentarea în premieră mondială a celui de-al 20-lea BMW Art Car, automobil care serecomandă ca un exponent de top al tehnicii și performanțelor mărcii bavareze. Elaborat de renumita artistă contemporană Julie Mehretu, din New York, proiectul transformă maşina de curse BMW M Hybrid V8 într-o operă de artă funcțională, continuând o tradiţie îndelungată a BMW Art Cars şi a apariţiilor acestora în competiţii.

La doar câteva săptămâni după evenimentul din capitala Franţei, cea mai nouă piesă a colecţiei BMW Art Car va concura în cursa de 24 de ore de la Le Mans. De altfel, spaţiul, mişcarea şi energia au fost întotdeauna motive centrale în opera lui Julie Mehretu. Pentru designul celei de-a 20-a BMW Art Car, ea a transformat pentru prima dată o imagine bidimensională într-o reprezentare tridimensională, cu care a reuşit să dea o formă concretă sugestiei de dinamism.

Transpunerea vizuală abstractă rezultă din fotografii modificate digital, care sunt suprapuse în mai multe straturi de grile de puncte, voaluri de culoare neon şi marcajele negre caracteristice operei lui Mehretu. „În studioul unde aveam modelul BMW M Hybrid V8, stăteam în faţa tabloului şi m-am gândit: Ce s-ar întâmpla dacă această maşină ar părea că trece prin acel tablou şi că e influenţată de el?”, declară Julie Mehretu. „Ideea a fost de a face un remix, o combinaţie a tabloului. Am tot văzut pictura aceea picurând în maşină. Până şi grila maşinii a absorbit tabloul.”

Fuziunea imaginii cu maşina a fost realizată cu ajutorul 3D mapping, cu care motivul a fost transferat pe contururile prototipului. Folia elaborată permite ca BMW M Hybrid V8 să concureze în cursa de 24 h Le Mans. Piloţii BMW Motorsport Sheldon van der Linde (Africa de Sud), Robin Frijns (Olanda) şi René Rast (Germania) vor urca la comenzile celei de-a 20-a BMW Art Car cu numărul de concurs 20, pe Circuit de la Sarthe la startul programat la 15 iunie. La fel ca ei, şi Julie Mehretu aşteaptă cu nerăbdare cursa: „Am fost să văd BMW M Hybrid V8 concurând la Daytona, iar această experienţă a fost copleşitoare. Designerii, inginerii, specialiştii în aerodinamică şi atât de multe alte minţi creative lucrează pentru a duce această maşină la extrem. Când va ieşi pe pistă acum, atât de multe vise vor fi împlinite.”

Înainte de ziua cursei, BMW Art Car a lui Julie Mehretu va apărea la Concorso d’Eleganza de la Villa d’Este, pe malul Lacului Como, în drum spre Le Mans. În cadrul expoziţiei pentru maşini istorice organizată de BMW Group şi Grand Hotel Villa d’Este, Julie Mehretu însăşi va prezenta cea de-a 20-a ediţie a colecţiei BMW Art Car. Aceasta va fi prezentată pe domeniul Villa Erba împreună cu modelele BMW Art Ca create de Alexander Calder (1975), Frank Stella (1976), Roy Lichtenstein (1977), Andy Warhol (1979), Jenny Holzer (1999) şi Jeff Koons (2010), care şi-au făcut debutul în cursă la Le Mans. Julie Mehretu va discuta despre crearea celei de-a 20-a BMW Art Car într-un dialog artistic cu Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design, ce va avea loc duminică, 26 mai 2024.

Colaborarea dintre BMW şi Julie Mehretu a fost concepută de la început dincolo de automobile. Acesta va culmina, după cursa de 24 de ore de la Le Mans, într-un proiect pentru artiştii emergenţi de pe continentul african: Atelierele Media PanAfricane Translocale. Împreună, partenerii se concentrează asupra potenţialului creativ de pe continentul african, unde BMW Group a adus o contribuţie la responsabilitatea socială prin proiecte educaţionale de peste 50 de ani.

Adaugă un comentariu

Articole similare