Datele furnizate de Inspectoratul General de Poliție arată că, anual, în România se fură mii de autoturisme, dintre care polițiștii reușesc să recupereze aproximativ jumătate. Asta pentru că hoții au găsit noi modalități de a-și ascunde urmele, iar mașinile furate fie sunt vopsite, li se schimbă numărul și sunt vândute rapid, fie sunt dezmembrate și apoi vândute pe bucăți, caz în care șoferii au șanse minime să își mai recupereze prejudiciul. Au existat însă și cazuri în care hoții i-au contactat direct pe proprietari, pentru a negocia o recompensă, iar șoferii au preferat să le spună polițiștilor că au uitat unde și-au parcat mașina sau că au găsit-o abandonată pe o străduță din apropiere.
NICIODATĂ să nu cumperi o mașină second-hand fără să verifici ASTA!
Nu ai ASTA în mașină mereu? AMENDĂ 525 DE LEI!
De ce nu trebuie să cumperi o mașină adusă din Germania – UN EXEMPLU PERFECT
De aceea, tot mai mulți șoferi care își cumpără o mașină preferă să își ia din timp măsuri de precauție și să își doteze autoturismul cu un astfel de sistem performant, cu ajutorul căruia să poată afla oricând unde se află mașina lor. Este o soluție inteligentă, care îi protejează de pagube mult mai mari și, în plus, este mult mai eficientă decât alarmele de mașină, care nu îi mai sperie de mult pe hoți. De altfel, două studii arată că în 95-99% din cazurile în care se declanșează alarma de la mașină este, de fapt, vorba despre o alarmă falsă, iar instalarea acesteia pe un autoturism nu reduce deloc riscul ca mașina să fie furată.
Care sunt mărcile preferate de hoți
Cele mai furate mărci de mașini sunt cele românești, pentru că acestea sunt și cele mai întâlnite pe străzi. Acestora le urmează în top mașinile germane și limuzinele. Tactica cel mai des aplicată de hoți este să își supravegheze victima, iar când șoferul coboară din mașină pentru scurt timp, lăsând-o cu motorul pornit, hoții dispar în câteva secunde cu autoturismul. În alte cazuri, ei folosesc un soft pentru a se conecta la computerul de bord și a descuia mașina sau pentru a o porni.
BREAKING NEWS! O țară de lângă România interzice mașinile pe benzină și motorină!
Jumătate dintre șoferi fac această GREȘEALĂ ILEGALĂ! Tu o faci?
Veste proastă pentru toți românii care vor mașini ieftine!
În ambele situații, șoferul este neputincios. Întreaga operațiune nu durează mai mult de 2-3 minute, spun polițiștii, iar cu cât furtul este anunțat mai din timp, cu atât șansele de a găsi mașina sunt mai mari. Chiar și așa, pentru șoferi urmează o perioadă îndelungată de așteptare, mai ales că doar jumătate dintre furturi sunt soluționate.
Oamenii legii deschid dosare, însă acestea pot rămâne nesoluționate și ani de zile, uneori chiar până la prescrierea faptei. Bolizii furați, care valorează zeci de mii de euro, sunt direcționați spre țări precum Bulgaria, Ucraina sau Turcia, iar șansele proprietarilor de a mai reintra în posesia mașinii sunt minime.
Soferii care au rămas fără mașină în urma unui furt pot fi despăgubiți doar dacă au încheiat și o poliță CASCO, pe lângă asigurarea obligatorie. Proprietarul mașinii trebuie să declare furtul imediat la poliție, apoi să înștiințeze compania de asigurare și să predea al doilea set de chei, precum și actele mașinii, dacă acestea nu se aflau în autoturism. Durează aproximativ 60 de zile pentru ca șoferii să primească despăgubirile, însă doar după ce poliția confirmă în scris că automobilul nu a fost găsit.
În schimb, dacă mașina este găsită, în cele din urmă, șoferul va trebui să restituie valoarea despăgubirii, din care poate reține doar banii pentru reparații. Iar în cazul în care a folosit suma respectivă pentru a-și achiziționa un nou automobil, asiguratorul are drepturi depline asupra acestuia.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: sdecoret
Detalii șocante despre MICHAEL SCHUMACHER. Cum a ajuns să arate fostul pilot de Formula 1
Adio permis în format fizic! Ce le vom arăta polițiștilor!
N-A MAI SUPORTAT și A RĂZBUNAT MII DE OAMENI! „Vrei să mă dau jos la tine?”
Motorina se scumpeşte de la o zi la alta, dar uite ce urmează